Google ile ilgili haberler artık kullanıcıları şaşırtmıyor. Zira artık herkes Google’ın sürprizleri seven bir firma olduğunu ve 2 ayda bir sürpriz bir haberle ortaya çıktığını biliyor. Geçtiğimiz ay içerisinde basına tanıtılan Chrome OS, birçok kullanıcıyı şaşırtmamış, Google’dan beklenilen bir hareket olarak adlandırılmıştı.


Soru işaretleri her yanımızı sardı.

Chrome OS ilk etapta netbook’lar için hazırlanılacak. İnternet tarayıcı tabanlı işletim sistemi Chrome OS ile ilgili birçok merak edilen konu var. Bu soruların amacı, yeni işletim sistemini daha iyi tanıyabilmek. Eğer bu 10 soruya cevap alabilirsek, Google Chrome OS’i daha kapsamlı anlayabileceğiz.

{pagebreak::Chrome OS’e Neden İhtiyacımız Var?}

1. Chrome OS’e Neden İhtiyacımız Var?

Dünya çapında birçok farklı bilgisayar ve teknoloji kullanıcısı var. Birçoğunun bilgisayar kullanım amaçları birbirinden farklı. Piyasada bulunan onlarca ürün arasından hangisinin, sizin amacınıza uygun olduğunu kestirebilmek ise kapsamlı bir araştırma gerektiriyor. Halihazırda kullanım amaçlarına uygun ürünü kullanan müşteriler ise, yeni bir ürüne geçmek için çok çekimser davranabiliyor

Chrome OS için de bu geçerli olacaktır. İnternet tarayıcısı tabanlı olacak Chrome OS, daha iyi bir işletim sistemi vaadediyor. Fakat Google Chrome halihazırda eksikleri olan bir tarayıcısı. Chrome OS’de de bu açıklar var olacak mı? Yoksa bütün açıklar kapatılıp, sonra mı üzerine bir işletim sistemi entegre edilecek?

{pagebreak::Donanım Desteği Olacak mı?}

2. Donanım Desteği Olacak mı?

Chrome OS’te donanım desteğinin olup olmayacağını bilmek güzel olurdu. Google’ın blog’unda yazdığı yazılarda Chrome OS’in donanım desteğiyle ilgili herhangi bir cümle yer almıyordu. Kullanıcıların, donanım-yazılım arasındaki konfigürasyonla zamanlarını harcamaları bir işletim sistemi için çok büyük bir eksi puan olur. Dolayısıyla Chrome OS, tüm donanım parçalarıyla uyumlu olmak durumunda.

 


Donanıma dikkat etmek gerekiyor.

Bilindiği üzere Chrome OS, Linux çekirdeği kullanıyor olacak ve donanım parçalarının sürücülerini tanımlayabilmek gerekecek. Peki Google, donanım parçaları üreticileri ile bir anlaşma sağlayıp, Chrome OS’i tam destekli bir şekilde mi kullanıma sokacak? Tek tek sürücü indirmeye devam mı edeceğiz yoksa?

{pagebreak::Linux Tabanlı Olması Doğru mu?}

3. Linux Tabanlı Olması Doğru mu?

Defalarca kere yazılıp çizildiği üzere Linux dağıtımları, Windows İşletim Sistemi için en iyi alternatiflerden biridir. Örneğin Ubuntu dünya çapında büyük bir üne sahipken, Türklerin geliştirdiği Pardus da son derece güzel bir Linux dağıtımı. Fakat bunların hiçbiri Windows kadar kolay kullanıma sahip değil.



Yediden yetmişe herkes Linux’a kolayca alışabilir.

Chrome OS, Windows’un başarısını geçmeyi planlarken, Linux çekirdeği kullanacak olması Google için bir dezavantaj olarak sayılır mı? Zira gördük ki Vista gibi bir işletim sistemi hezimetinden sonra kullanıcıların “büyük çoğunluğu” Linux’a geçmek yerine Vista kullanmaya devam etti. Bu sorunu Google göremiyor mu?

{pagebreak::Bir Andorid Vardı Ona Ne Oldu?}

4. Bir Andorid Vardı Ona Ne Oldu?

Google işini çok iyi yapan bir firma. Firmanın mobil işletim sistemi çözümü olan Android, çok iyi bir alternatif olma yolunda ilerliyor. Durum böyleyken Android, yeni nesil netbook’larda da iyi bir çözüm olabilir. Fakat bu gelişimin yavaş ve derinden olması bekleniyor. Çünkü Android, Linux dağıtımlarıyla aynı kaderi paylaşabilir.

 


Google Android kendinden emin adımlarla yükseliyor.

Kullanıcılar, eski alışkanlıklarından kolay kolay vazgeçemiyor. Şimdi Chrome OS de netbook’lar için hazırlanırken, Android’in bu konudaki gelişimi nasıl olacak merak içerisinde bekliyoruz.

{pagebreak::Hangi Firmalar?}

5. Hangi Firmalar?

Birçok PC üreticisi Linux ile birlikte çalışmaya başlayacağını açıkladı. Fakat daha ortada fol yok yumurta yok. Herhangi bir reklam kampanyası şimdilik göremiyoruz. İnternet sitelerinde de ilgili açıklamalar yok. Öte yandan biliniyor ki Google, Acer, Dell ve HP ile bir anlaşma yapmaya hazırlanıyor – veya yaptı.


Firmaların desteği olmadan Chrome OS’nin işi zor.

Bu firmalar Google’a ne kadar olumlu yaklaşacaklar bu konu büyük merak konusu. Şu aralar tüm firmalar Microsoft’un Windows 7′si ile ilgileniyor. Google, bu konuyla ilgili herhangi bir çalışma içerisine girdi mi? Girdiyse hangi firmalar Google’a daha yakın olacak?

{pagebreak::Açık Kaynağa Güvenebilir miyiz?}

6. Açık Kaynağa Güvenebilir miyiz?

Şu bir gerçek ki Chrome OS ile birlikte insanların Linux’a olan eğilimleri artacak. Dünya çapında daha çok Linux tabanlı dağıtım kullanılmaya başlanacak. Açık kaynak komünitesi de belli başlı prensiplere ve hoşgörüye sahip. Bu yeni potansiyel kullanıcılar, komünite ile iyi geçinebilecek mi? Yoksa açık kaynak komünitesi kendi içerisinde farklılaşma mı gösterecek?

 

{pagebreak::Chrome OS Beta’yla mı Gelecek?}

7. Chrome OS Beta’yla mı Gelecek?

Geçtiğimiz haftalarda Google, birçok servisini beta sürümden çıkarmış, final sürümüne geçmişti. Biliyoruz ki Google, hizmetlerini önce beta sürümle piyasaya çıkarmayı seviyor. Chrome OS için de aynı tarife geçerli olacak mı yoksa başka bir strateji mi izlenecek?


Google’ın hayatına beta başlayan hizmetlerinden birkaçı.

Firmanın Chrome OS’i beta sürümle piyasaya sürmesi beklenen bir şey. Fakat olay bir işletim sistemi olunca, Google’ın tek bir seferde ürünü piyasaya sürmesi de mümkün.

{pagebreak::Chrome OS, Chrome mu?}

8. Chrome OS, Chrome mu?

Chrome OS ile ilgili açık olmayan konulardan biri de, işletim sisteminin arayüzüyle ilgili. Yeni bir tasarım mı yoksa Chrome tarayıcısının tasarımına benzer bir tasarım mı tercih edilecek bilemiyoruz. Linux altyapısını kullanacak olan bir Chrome OS, internet tarayıcısının tasarımını kullanırsa, çok ilginç bir ürünle karşı karşıya kalacağız demektir.

 


Animasyon dünyası da Google’ı tercih ediyor.

Bu nedenle Google’ın farklı bir arayüz tasarımını tercih edeceğini düşünüyoruz. Diğer bir yandan, sadeliği seven Google, yeni bir ürününe eski ürünlerinden birinin ismini verdiğine göre soru işaretleri mevcudiyetini koruyor.

{pagebreak::Google Yeni Bir Şey mi Kuruyor?}

9. Google Yeni Bir Şey mi Kuruyor?

Bir önceki sorumuzun cevabı, “Chrome OS, gerçekten de bir Chrome” ise bu; Google’ın pek de yeni bir ürünle karşımıza çıkmayacağını gösteriyor olabilir. Zira bizi Chrome görünümlü bir Android işletim sistemi bekliyor demektir. Tabii ki yenilikler ve geliştirmeler olacaktır fakat genel görünüm itibariyle işletim sistemi, Chrome-Android hibriti bir ürün bizleri bekliyor demektir.

 

Google’ın yeni bir ürünle karşımıza çıkması, hedefleri doğrultusunda daha mantıklı bir karar olacaktır. Diğer bir yandan Chrome’a benzemeyen bir arayüze sahip işletim sisteminin adında niye Chrome kelimesi geçer sorusuna cevap veremediğimizden bu konudaki kararsızlık da mevcudiyetini koruyor.

{pagebreak::Chrome OS Ücretsiz mi?}

10. Chrome OS Ücretsiz mi?

Google, para karşılığı hizmet vermeyi pek tercih etmiyor. Ürünlerinin büyük çoğunluğu ücretsiz ve herkese açık oluyor. Chrome OS için de bu tarife geçerli olacak mı merak ediyoruz. Linux altyapısını kullanan bir işletim sisteminin ücretli olacağına pek ihtimal vermiyoruz. Fakat yine de Chrome OS’in ücretli olup olmayacağını merak ediyoruz.

Ücretsiz bir işletim sistemi şüphesiz ki daha çok tercih edilecek ve daha fazla kullanıcıya hitap edecek. Windows işletim sistemleriyle rekabet haline girmeyi planlayan bir işletim sistemi, ücretsiz olursa başarılı olmaya daha mı yakın olur bu da merak edilenler arasında.

:: Eklemek istediğiniz sorular var mı?