Hayatımıza giren her yeni teknolojiyle birlikte, bir öğrenme sürecinden geçiyoruz. Kablosuz ağlara yeni bir boyut getiren WiFi standardı 802.11ac çıktığından beri modem almadıysanız, yeni bir sisteme geçmeden önce aşağıdaki sorulara ve yanıtlara göz atmanızda fayda var:

802.11ac ne kadar hızlı?

Teorik olarak 80211ac teknolojisi gigabit/saniye seviyesinde hızlar vaat ediyor. Elbette kullanılan teknoloji ve ekipman ile bulunduğunuz alandaki mimari bu performansı çok etkiliyor.

Bu teknoloji hangi frekansta çalışıyor?

Bugüne kadarki birçok iletişim sistemi uluslararası olarak lisanssız kullanılan 2,4 GHz frekansında çalışıyordu. Standart olmayan ekipmanlara örnek verirsek kablosuz klavye ve fareleriniz ve benzer dijital veri iletimi için kullanılan sistemler hep 2,4 GHz frekansı civarında, farklı bantlardadır. 802.11ac ise 5 GHz’de çalışmaktadır.

5 GHz’de çalışmasının avantajı var mı?

Olmaz mı! En büyük avantajı elbette yeni teknolojinin sağladığı nimetlerden (değişen modülasyon, daha geniş bantlar) ancak yüksek frekansta faydalanılabilecek olması. Bunun yanında çevremizdeki 2,4 GHz kirliliği biz çok fark etmesek de kablosuz ağ performanslarımızı oldukça azaltıyor, özellikle de oyuncuları çileden çıkartacak kadar gecikmelere sebep olabiliyor.

Peki ya kötü yanları?

5 GHz daha yüksek iletim hızları sağlasa da 2,4 GHz’e göre katı cisimlerin arasından geçebilmek konusunda daha başarısız. Dolayısıyla birkaç tane duvar geçecekseniz 802.11ac iletişiminiz 802.11n’e göre daha fazla kayba uğrayacak; fakat sağladığı ileri seviyedeki bant genişliği nedeniyle veri aktarım hızlarınız sürekli olarak daha yüksek kalabilir.

Ne zamandır var?

Son bir senedir üretilen ve Intel’in Haswell çekirdekleriyle birlikte sunulan birçok dizüstü bilgisayarda 802.11ac desteği bulunuyor. Geçtiğimiz sene kasım ayından bu yana bu bilgisayarları yer yer bulmak mümkün. Daha eski bilgisayarlarda ise 802.11n desteği mevcut.

Kablosuz erişim noktaları sadece 5 GHz mi çalışacak?

Genellikle hayır. Kablosuz erişim noktalarında 5 GHz ve 2,4 GHz için farklı kablosuz ağ yapıları bulunduğu ve bulunacağı için 802.11b/g/n desteği de sunacaklar ve sunuyorlar. Tabii ki bazı firmalar isterlerse sadece 5 GHz’de çalışacak cihazlar da üretebilir. Bu da sınırlı sayıda cihazın erişebilmesi anlamına gelecektir.

Cihazım eski ama nasıl 5 GHz ağı görüyor?

802.11n stndardında genel olarak kullanılan bir teknoloji var; bu da dual-band dediğimiz çift bant teknolojisi. Birçok 802.11n destekli cihazda bugün çift bant teknolojisini bulmak mümkün. Bu cihazlar hem 2,4 hem de 5 GHz frekansında ağları görebiliyorlar.

Yeni bir kablosuz erişim noktası alırsam tüm cihazların çalışır mı?

Evet. Pratik olarak bütün 802.11ac erişim noktaları aynı zamanda 802.11b/g/n desteklediği için bütün cihazlarınız yeni alacağınız 802.11ac destekli, 2,4 ve 5 GHz frekanslarında çalışan erişim noktanızla sorunsuz şekilde çalışacaktır.

İki frekans birbirini etkiler mi?

Hem 2,4 Ghz hem de 5 GHz’de çalışan kablosuz ağ sistemleri birbirileriyle girişime sebep olmayacaktır; dolayısıyla kablosuz ağ erişimi nedeniyle birbirlerinin önünü kesmeyeceklerdir.

Tüm cihazlar birbiriyle uyumlu mu?

Bir 802.11ac erişim noktası aldığınızda diğer tüm 802.11ac cihazlarınız bu erişim noktasıyla sorunsuz çalışacaktır ve size yüksek erişim hızları sağlayacaktır. Eğer ağınızdaki cihazların hepsi 802.11ac veya Dual Band 802.11n desteğine sahipse 2,4 GHz frekansından yayın yapma özelliğini de kapatabilirsiniz.

:: Siz hangi modemi kullanıyorsunuz?