Reklam

100 Bin Gence Eğitim ve İş Olanağı

3
Reklam

Microsoft Türkiye’nin katkılarıyla 100 bin genci iş sahibi yapmayı hedefleyen Bilenler Bilmeyenlere Bilgisayar Öğretiyor (BBBÖ) projesinin üçüncü aşaması Devlet Planlama Teşkilatı’nın (DPT) katılımıyla bu yılın Mart ayında start aldı.


Projenin üçüncü aşaması dün Microsoft’un ofisinde gerçekleştirilen toplantıyla başladı.

Reklam

İstanbul Valiliği, Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı, Vehbi Koç Vakfı ve Teknosa gibi kurum ve kuruluşların da destek verdiği BBBÖ Projesi 3. Aşama Koordinasyon Toplantısı’nın açılışını T.C. Devlet Planlama Teşkilatı’nı temsilen Mahmut Arslan gerçekleştirdi. Açılış toplantısında ayrıca Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı UNDP Temsilcisi Hansın Doğan, Habitat için Gençlik Derneği Başkanı Sezai Hazır ve Microsoft Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Cemal Akyel  ile Microsoft Türkiye Sosyal Sorumluluk Müdürü Şeniz Ciritçi proje hakkında birer konuşma yaptılar.

{pagebreak::En İyi Uygulama Örneği}

En İyi Uygulama Örneği

2005 yılında Birleşmiş Milletler, 2007 yılında Microsoft tarafından en iyi uygulama örneği olarak gösterilen Bilenler Bilmeyenlere Bilgisayar Öğretiyor projesi geçen yıl Avrupa Komisyonu tarafından Avrupa e-Katılım Ödülleri, bu yıl ise Birleşmiş Milletler Dünya Gençlik Ödülleri çerçevesinde ödüllendirildi.


Birleşmiş Milletler adına katılan Hansın Doğan, keyifli sunumunu UNDP 2.0 logosuyla süsledi.

Devlet Planlama Teşkilatı’nın bu yıl katılımıyla Microsoft Türkiye, BM Kalkınma Programı ve Habitat için Gençlik Derneği’nin işbirliğiyle gerçekleştirdiği Bilenler Bilmeyenlere Bilgisayar Öğretiyor Projesi’nin üçüncü aşaması 1 Mart 2009 tarihi itibariyle başlatıldı.

Proje kapsamında genişletilen gönüllü bir eğitmen takımı üç yıl boyunca sosyal imkanları kısıtlı 15 – 25 yaş grubundaki 100.000 gence çeşitli konularda eğitim verecek. Özellikle genç kadınların eğitimine de odaklanan proje Türkiye’de daha fazla sayıda gencin bilgiye erişimini sağlayarak Türkiye’de e-Dönüşüme katkıda bulunmayı hedefliyor.

{pagebreak::Yaş Ortalaması 19}

Yaş Ortalaması 19

2005 yılında başlayan Bilenler Bilmeyenlere Bilgisayar Öğretiyor Projesi kapsamında 746 genç gönüllü ve 25 uzman eğitmen bugüne kadar 100’ü aşkın kentte yaş ortalaması 19 olan 57.500’den fazla gence eğitim verdi. Benzer yaştaki eğitmenlerin verdikleri eğitimlerle bilgisayar okuryazarı olan gençlerin %58’ini genç kadınlar, %42’sini ise genç erkekler oluşturuyor.


Yapılan sunumlarda Türkiye’nin teknoloji kullanımıyla ilgili bilgiler de paylaşıldı.

Bilenler Bilmeyenlere Bilgisayar Öğretiyor projesine katılanlar arasında dezavantajlı gençlerin yanı sıra engelliler, çocuklar, kadınlar, kamu personelleri, esnaflar, muhtarlar ve imamlar gibi toplumun her kesiminden gençler yer alıyor.

{pagebreak::BBBÖ Paydaşlarla Büyüyor}

BBBÖ Paydaşlarla Büyüyor

Proje kapsamında Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı, Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı, AIESEC, Metin Sabancı Spastik Çocuklar Merkezi, Vehbi Koç Vakfı, Meslek Lisesi Memleket Meselesi Projesi, TESK Kadın Girişimciliğini Destekleme Projesi ve TeknoSA Kadın için Teknoloji Projesi ile çeşitli aşamalarda ortaklıklar gerçekleştirildi.


Habitat İçin Gençlik Derneği Başkanı Sezai Hazır projenin gelişimiyle ilgili bilgileri aktardı.

Geliştirilen işbirlikleri çerçevesinde söz konusu kurumların görevlileri aracılığıyla hedef kitlelerine düzenli olarak eğitim müfredatı, yazılım ve eğitmen eğitimleri ulaştırılıyor. Bu çerçevede Ayhan Şahenk Vakfı, TC Devlet Demiryolları ve Milli Eğitim Bakanlığı ortaklığında geliştirilen Paylaşalım Bilişimle Buluşalım Kampanyası ile 2006 yılında 6.000 bilgisayar yenilenerek 60 ildeki 1120 ilköğretim okulu ve gençlik platformuna hibe edildi.

Türkiye’de bilgisayar okuryazarı sayısını artırmayı, bilgisayar okuryazarı sayısını arttırmayı ve yeni teknoloji yetkinlikleri kazandırarak gençlerin istihdamına katkı vermeyi hedefleyen proje kapsamında Microsoft’un Unlimited Potential (Sınırsız Potansiyel) adlı eğitim kiti Türkçe’ye çevrildi. Eğitim kiti, proje eğitim müfredatı ihtiyaç ve beklentilerine yönelik olarak dönem dönem yenileniyor.

:: Bu projeden haberdar mıydınız?

Bilgi için: Habitat İçin Gençlik Derneği

3 Yorum

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version