100 dolarlık dizüstü bilgisayar projesi ilk başındaki örnek ürünlerden ve konuya yaklaşımlardan oldukça yol aldı. Diğer taraftan görünene göre 100 dolarlık tutar proje için biraz az geldi, zira en son güvenilir kaynaklardan aldığımız habere göre, bahsedilen ürünün maliyeti 175 dolar civarında olacak gibi görünüyor. Tabii ucuz dizüstü bilgisayarları üretip kendi halkına dağıtmayı hedefleyen Hindistan ise projedeki maliyeti daha da kısmak için çeşitli çabalar içinde. Hedefleri çok uçuk: Dizüstü başına 10 dolar (on dolar).

Her ne kadar bunun önümüzdeki birkaç sene içinde mümkün olmayacağını bilseler de bahsedilen 100 dolar hedefini kuramsal olarak yarıya indirmiş durumdalar. Bu durumda bahsedilen 100 dolarlık dizüstü projesinden teknik olarak oldukça uzaklaştıklarını söyleyebiliriz; fakat henüz işi nereye kadar getirdiklerini bilmiyoruz. Özellikle kendi kurgularında nakliyat masrafları sebebiyle üretimi yoğunluklu olarak ülke içinde yapma düşünceleri olduğunu biliyoruz.

Ülkemizdeki Durum
Türkiye’nin ismini 100 dolarlık dizüstü gibi projelerde pek görebildiğimizi söyleyemeyiz. Genellikle bizim ülkemizde yaygın olarak yapılan işin, devletle özel sektörün bir araya gelip bilgisayar reklamı yaparak bilgisayar kullanımını artırmak yönünde beyhude bir çaba olduğunu söyleyebiliriz.

Bazı bilişim teknolojisi üreticilerinin yöneticilerinden duyduğumuz "cep telefonu çok fazla, bilgisayar ona oranla çok az" şikayetinin sonunu getirmenin yolu da bu olmasa gerek. Gerçek yol, insanlara kullanılabilir ve kendilerine yakın (yani kamyonla götürülüp geri alınmayan) teknoloji sunmak. Yoksa bilgisayar denilen şey, bizimki gibi bir ülkede hâlâ pahalı mı ne?

 Özgün Proje Hakkında Bilgi- OLPC  One Laptop Per Child
SDN – http://shiftdelete.net