Her ne kadar bunun önümüzdeki birkaç sene içinde mümkün olmayacağını bilseler de bahsedilen 100 dolar hedefini kuramsal olarak yarıya indirmiş durumdalar. Bu durumda bahsedilen 100 dolarlık dizüstü projesinden teknik olarak oldukça uzaklaştıklarını söyleyebiliriz; fakat henüz işi nereye kadar getirdiklerini bilmiyoruz. Özellikle kendi kurgularında nakliyat masrafları sebebiyle üretimi yoğunluklu olarak ülke içinde yapma düşünceleri olduğunu biliyoruz.
Türkiye’nin ismini 100 dolarlık dizüstü gibi projelerde pek görebildiğimizi söyleyemeyiz. Genellikle bizim ülkemizde yaygın olarak yapılan işin, devletle özel sektörün bir araya gelip bilgisayar reklamı yaparak bilgisayar kullanımını artırmak yönünde beyhude bir çaba olduğunu söyleyebiliriz.
Bazı bilişim teknolojisi üreticilerinin yöneticilerinden duyduğumuz "cep telefonu çok fazla, bilgisayar ona oranla çok az" şikayetinin sonunu getirmenin yolu da bu olmasa gerek. Gerçek yol, insanlara kullanılabilir ve kendilerine yakın (yani kamyonla götürülüp geri alınmayan) teknoloji sunmak. Yoksa bilgisayar denilen şey, bizimki gibi bir ülkede hâlâ pahalı mı ne?
Özgün Proje Hakkında Bilgi- OLPC One Laptop Per Child
SDN – http://shiftdelete.net
nerde bizim ülke oalrak orda olmamız 😀
aslında hdd siz sadece internete çıksa bile süper işler başarcak olan ufak cihazlar yapsalar içine gömülü bir açık kaynak yada kapalı ama kolay virüse teslim olmayacak bişey hatta deep freeze gibi bişey olsun (sistemi kötüye kullanacak olaylara karşı koruma). usb olmazsa olmazlardan tabiki.
Türkiye’de zaten dünyada en pahalı iletişim, pahalı donanım v.b gibi özellikler olupta para kazanan her-
türlü şahıslar bunları istemez
Hedefleri gerçekten de biraz uçuk olsa da tebrik etmek lazım Hindistan devletini ..
Türkiye’de 100 $’a Dizüstü Bilgisayar Düşünemiyorum. :))
TR de bi vergi koyarlar ona, 350$ + KDV olur heralde 🙂
1) devlet vergı oranlarında ınsaflı olsa bılgısaar sayısı artar
2) bu kadar vergıyle bılgısayar bıle alıyorsak sartlarımız zorluyoruz.
3)ınsanlarada bılgısayarın onemını ogretmek gerekır. cunku ben elınde 600-700 ytllık cep telefonu olan ve hıc bır ozlelıgını kullanmayan yuzlerce ınsan goruyorum
4) guvenılır kaynak kısmı cok hos olmus 😀
bıde 100 doların altına tabıkı ıner reklam alınsın explorer her acıldıgında gun ıcınde bır kez olmak uzere bır reklam acılsın
Hindistan uzun zamandır sömürge altındaydı. Adamlar anladı teknolojinin önemini ama biz hala anlayamadık. Osmanlı batıdaki gelişmelere ayak uyduramadıda yıkıldı. Biz olmayız abi. Bizdeki bürokrasi bir Cumhurbaşkanı bile seçemeyen sömürücü bir siyasey uyguluyor. Yazık ya. Ãœlkede bilgiye aç ve istekli o kadar insan var ki. 1000$ bir laptop 2500$ kadar çıkıyor. Almak değil düşünmek bile rüya. 🙂
Linux ile herşey mümkün
ya devlet önce ac insanlari doyursun sonra diz üstü bilgisayar işine el atar merak etmeyin
Bizde her şey rant işine dökülür.IMF **** hükümet kendi bilimadamlarının geliştirdiği PARDUS yerine gidip binlerce bilgisayar laboratuarına Windows kurar.Sonra IMF bizim vatandaşımıza kemer sıkma,400 milyonla hayatta kalma yöntemleri öğretir.Hindistan bilişimde dünyanın en hızlı kalkınan ülkelerinden.Bilişim ve ilaç sektöründe ! ! ! Elleri değil ayakları öpülesi adamlar onlar.Devlet politikası olarak bakılıyor bu işlere ve canavar gibi yazılımcılar çıkarıyorlar içlerinden.Yarın süper güç olacakları da gün geçtikçe netleşiyor.Helal olsun adamlara.Biz rant için daha çooook birbirimizi kazıklarız.Dünyanın en bereketli topraklarında yokluk içinde yaşarız böyle.
100 olsada hindistandan bizim satış noktalarına gelene kadar eminim yüzde bin kar alarak gelir
devletin gorevi aç insanlari doyurmak tir deilmi?