‘Hiç virüs bulaşmıyormuş’ diye başlar ‘ama çok pahalı’ diye devam eder Mac’lı sohbetler. Apple’ın bilgisayar dünyasına kazandırdığı bu işletim sistemi ve dolayısıyla da Mac bilgisayarlar hakkında en çok akılda kalan iki konu budur. Oysaki ikisinin arasında bahsedilmesi gereken o kadar çok detay vardır ki…
Bu yazımızdan itibaren öncelikle MacOS işletim sistemini tanımaya, ardından da bu işletim sisteminin bizlere sunmuş olduğu avantajları paylaşıp, her bir yazımızda işlerimizi kolaylaştıracak ipuçları vermeye çalışacağız. Size en uygun Apple bilgisayarın hangisi olduğunun kararını elbette ki siz vereceksiniz. Diğer taraftan bir Mac bilgisayar ile MasOS X işletim sisteminin birbirinden ayrılmaz bir ikilı olduğunu da unutmamak gerekir.
Mac’in tarihçesinden bahsetmeyeceğiz. Öncelikle işletim sisteminin, yani ‘MacOS X’in genel özelliklerini, alışık olduğumuz işletim sistemiyle karşılaştırıp neler yapıp neler yapamayacağınızı anlatacağız iki küçük örnekle.
{pagebreak::giris}
En büyük soru işaretimiz olan ‘alışkanlılarla’ başlayalım:
MacOS X işletim sistemiyle, günlük hayatta elinizin altında olan tüm uygulamaların Mac versiyonlarını veya muadillerini kullanabilirsiniz. Örneğin Microsoft Office uygulamalarıyla oluşturmuş olduğunuz Word, Excel ve Powerpoint dökümanlarını Mac bilgisayarınız ile aynı kullanıcı deneyimiyle düzenlemeye devam edebilirsiniz. Eğer bilgisayarınızda daha çok internet ve e-posta kullanıyorsanız hiçbir deneyim farkı yaşatmayan Safari ve Mail uygulamaları size eşlik edecektir.
Kedi ailesinden gelen kod isimleri ile birbirinden ayrılan MacOS işletim sisteminin son sürümü olan MacOS X Lion, (Daha önceki sürümler Çita, Puma, Jaguar, Panter, Kaplan, Leopar, Kar Leoparı ve son olarakta Aslan) kullanıcı dostu bir arayüze sahip olmakla birlikte, kullanması ve öğrenmesi kolay, ihtiyacınız olan pek çok uygulamayı bünyesinde barındırıyor.
{pagebreak::iki}
Bu uygulamalardan önce bundan sonra sık sık bahsedeceğimiz özellikleri ile temel Mac terimlerine göz atalım.
Masaüstü (Desktop)
Masaüstü, dosya ve klasörlerinizi bulundurduğunuz, aslında çokta yabancı olmadığınız, üst kısmında Menü Çubuğu, alt kısmında da Dock’un bulunduğu çalışma alanınız.
Finder
Finder, Mac’inizdeki herşeyi kolaylıkla bulabileceğiniz ve tüm dosyalarınızı bir pencerede görmenizi sağlayan en temel yardımcınız.
{pagebreak::uc}
Dock
Masaüstünün alt bölümündeki Dock üzerinde sık kullandığınız uygulamaların kısayollarını ve o an açık olan progamların simgelerini görürsünüz.
Menü Çubuğu
Ekranın en üstünde bulunan ve açık olan uygulamaya göre içeriği değişen Menü Çubuğunun sağ tarafında kablosuz bağlantılara, saate ve diğer sistem değişkenlerine kolay ulaşabileceğiniz kısa yollar bulunmaktadır.
Spotlight
Mac’inizde aradığınız herşeyi kolaylıkla bulmanızı sağlayacak, yeri geldiğinde dört işlemi basitçe yapabileceğiniz bir hesap makinesi olarak ta kullanabileceğiniz bir numaralı yardımcınız.
Bir sonraki yazımızda eski bilgisayarımızdan yeni bir Mac bilgisayara nasıl geçeceğimizi, dosyalarımızı nasıl transfer edebileceğimizi adım adım anlatacağız.
Başlangıç seviyesinden ileri seviyeye doğru beraber ilerleyeceğimiz bu keyifli yolculuğa hoş geldiniz…
Bu yazı Kayhan Belek tarafından yazılmıştır.
abi çok uğraştınız mı yazmak için ya?
mac lerde hala simülasyon programları olmadan oyun oynanmıyor mu?
Oynanabiliyor Mac’a özel native yazılmış bir sürü oyun mevcut. Ayrıca simulasyon dediğiniz şeyler WINE altyapısını kullanır ki WINE (Wine Is Not an Emulator) bir simulatör değildir
Maclerde oyun sıkıntısı yokki.Bootcamp ile ikinci işletim sistemi olarak windows kurup istedeğiniz herşeyi çalıştırabilirsiniz.
Hiç virüs bulaşmıyor yalan, çok pahalı olduğu doğru. Mac bilgisayarlar donanımını kendi üretmiyor zaten, neden windows bile kuramadığım bir işletim sistemine ve PCde de olan donanımlar için o kadar para vereyim? PCye o kadar para harcasam takla bile atar herhalde. O kadar olumsuzlukları geçtim, doğru dürüst oyunu bile yok.
mac gibi işletim sistemi mi var ya. herkes eşşek kullanıyor o ayrı tabi.
mac os işletim sistemi bilgisayar güzel bir şekilde nasıl kurulduğunu anlatsan daha iyi olur gibi geldi bana…
windows gibi oynanabilir mi anlamında demiştim,mesela bir prototype oyununu
Adı değişti onun. Mac OS X değil sadece OS X. Ayrıca son çıkan sürüm mountain lion. 25 temmuzda çıktı.
Native yazılan her oyun oynanabilir. Diğerleri için de WINE gibi bir katman üzerinde yazılım çalıştırılabilir. Tabi yine de eğer oyun oynanacaksa BootCamp ile bir partition’a Windows kurmak en mantıklısı…
Ne kadar cok Mac fanatigi artti yahu. Yillar oncesinin Mac’i olsa iyi derdim ama artik gorunumden ibaret kalmaya basladi. Ufak tefek yeniliklerle kullanicilar her sene para bayilmaya devam etsin..
pc ye mac kurmak illegal bir olay anlatilacagini sanmiyorum bir heves dun kurdum ben ekran kartini tam kullanamiyorum driver sorunu pek ugrasmadim birde mac app storea apple id ile baglanamiyorum bana sorarsaniz zaten os x gercek bir mac yada mac book da kullanilmasi gereken bir sistem pc de (10.6 surumu icin konusuyorum) ubuntu gibi kullanici dostu linux dagitimlarindan pek bir farki yok uygulama destegi disinda oda mac app store olmayinca onemsiz bir farka donusuyor. acikcasi oyun destegi almadikca yerinde sayicaktir birde sunu fakettim bilgisayara winsowsdaki kadar hakim olamiyorsunuz (gelismis bir kullanici belki olabilir ben sistemi 3-4 saat deneyebildim) bu tur sorunlarin ve kisitlamalarin asilmai lazim.
Ben 16 yaşında tanınmayan bir site editörüyüm ben böyle uzunlukta bir makale görmedim. Sitenin adına yazık
fyodor demiş ki:
Adı değişti onun. Mac OS X değil sadece OS X. Ayrıca son çıkan sürüm mountain lion. 25 temmuzda çıktı.
fyodor arkadaşım doğru söylüyor. Bu yazı eski.
Hala mace bootcamp ile windows kurar oyun oynarım yazmışlar, çok güldüm, madem windows xp kullancaksın neden o kadar para verdin? Windowsta çalışmayıp da macde çalışan ne var ki?
sdn istiyorki egri dogru yazalim yeterki tartisilsin abesle isdigal olunsun
çok faideli bilgiler için teşekkürler
çok basit bir makale olmuş kardeş be yaa…
mountain lion çıktı huuuuuuu
bu nedir ya?
mac kullanmayan veya kullanmayı beceremeyen ( ki windows’tan daha basit daha akılcı daha sistematik daha performaslı ve daha stabil bir sistemdir ve bunu dünya kabul eder!) lüften yorum yapmasın. yok donanım ve yazılıma okadar para verilmezmiş işletim sistemine boşuna para veriliyormuş? senin dünyadan heberin yok ozaman! son sürüm mountain lion 19.99 dolarlık big güncellemeyle gelmiştir. ama siz windows enayileri (oyun çalıştırdığı için olsa gerek ki; artık mac için de her türlü oyun desteği ve mac app stror desteği vardır) 200 kusur dolar ödemeye yetmiyormuş gibi office zımbırtınsa extra 100 kusur dolarlar ödemeye çok meraklı olduğunz için galiba bu yorumlar. windows meşhur olma sebebi kopya satmasıdır bu bukadr basitti. donamım ve yazılım bütünlüğü sıfıra yakın hatayla sunan neredeyse sorunsuz bir işletim sisteme para vermek yerine bilgisiz ve boş yorumlarda bulunup üstüne windows diye debelenen insanlar lüften laf kalabalığı etmeyin! ayrıca yazı bi okadr basit eski ve saçmadır. Mac i adam gibi anlatsanız windows a bie daha bakmazlar ztn. saygılar
Hocam yıl 2012 olmuş bunları az çok pc’ye yeni başlamış biri bile bilir. Mac kullanıcılarını hiç katmıyorum bile.
Apple kalitesi kullanmak isteyenler ancak Windows programlarından vazgeçemeyen insanlar çok var. Şu Mac’te windows kullanımı hakkında okurları detaylı bilgilendirseler çok iyi olacak.