IBM’in önderliğinde, dünyanın önemli sorunlarından bazılarını ele alabilmek için, kişisel ve iş bilgisayarlarının ortak gücünü bir araya getirmeyi amaçlayan World Community Grid gönüllü bir küresel harekettir (3D TV’ler Sağlığa Zararlı mı?).
World Community Grid, bugüne kadar iklim modellemesi, AIDS ve kanser gibi konularda yapılan 9 araştırmaya destek verdi. Grid bilgiişlem yapısı; yüksek maliyetli bir süper bilgisayar üretilmesine gerek kalmadan, çok sayıda bilgisayarı birbirine bağlayarak, yüksek düzeyde bilgiişlem kapasitesine sahip büyük bir sistem oluşturulmasını sağlıyor.
Kanseri Yeniyoruz
World Community Grid şimdi de “Kanseri Yenmeye Yardım Etmek” (Help Conquer Cancer) adlı proje kapsamında araştırmalara hız kazandırmak istiyor. Bilim adamlarının, kanserle bağlantılı proteinin yapısını daha kolay keşfetmesini ve tedavi geliştirmesini mümkün kılan süreci hızlandırmak ve otomatikleştirmek istiyor.
World Community Grid’e 1.5 milyondan fazla bilgisayar kayıtlı ve siz bu satırları okurken, 500.000’den fazla kişi, bilgisayarlarının boş durduğu zamanı bağışlamak için oturum açmış bulunuyor.
Bilgisayarlarınızı kullanmadığız zaman, bilgi işlem gücünü bilimsel araştırmalara bağışlamaya ne dersiniz.
World Community Grid, kanser araştırmacılarının “kristalleşme” adını verdiği süreci algılayabilen bir bilgisayar sistemi geliştirdi. Bugüne kadar manuel olarak tespit edilen kristalleşme süreci, normalde kıvamlı bir sıvı halinde olan maddeyi katılaştırarak, X-ışını incelemesi için hazır hale getirdi.
Yeni sistem, kristalleşmiş proteini gösteren görüntülerin %80’ini başarıyla algıladı. Kristalleşmenin otomatikleşmesiyle, manuel işgücüne oranla protein başına 6 kat daha fazla görüntü, çok daha kısa bir zamanda tanımlandı. Kristalleşmiş proteinlerin incelenmesi, araştırmacıların kanserin oluşma şeklini ve potansiyel olarak nasıl önlenebileceğini belirlemesini sağlayacak (Sağlık Cep Telefonunuza Geliyor).
DNA, atomlar, mineral ve kimyasallar gibi pek çok moleküler araştırmada rol oynayan kristalleşme sürecine dair gelişme; ilaçların, elektronik aygıtların ve yeni malzemelerin üretilmesini sağlayacak.
daha gün okudum süper bilgisayarların artını öğrentiğimde seviniyordum ve aklıma int hızımız bu kadar artmışken dünyanın en iyi bilgisayarını neden yapamayalım bir birilerine bağlayarak derken bu gün bu haber okumak daha güzel bir şey oldu elimde bunu proje cevirçek kadar bir bilgi sahib değilken boyle bir bilgisayar düşünmelsi beni bir kimyacı olcak sevindirdi umarım başarılır olurlar