Öncelikle ilköğretim dördüncü ve beşinci sınıf öğrencileriyle başlayacak olan çalışma sayesinde ülkemizdeki on milyon ilk ve ortaöğretim öğrencisine liseyi bitirinceye kadar sağlam bir altyapıyla e-posta hesabı sağlanması hedefleniyor. Anladığımız kadarıyla bu e-posta hesapları öğrencilere eğitim ve öğretim durumlarıyla ilgili çeşitli bilgileri sunarak internet kullanımına alıştırmak hedefiyle dağıtılacak. Tabii daha önemli sorunlarımız da var, ve maalesef altyapı sözcüğünden anladığımız şey genellikle bir yere elektrik veya su gitmesi için gerekli boruların ve kabloların döşenmesi seviyesinde kalıyor.
Hesaptan Fazlası Gerekiyor
En büyük dileğimiz bu tür girişimler sonucunda Türkiye’nin her noktasında benzer bir iletişim altyapısı olmadığı ve teknolojiye erişim maliyetlerinin kişisel gelirlere göre çok yüksek olduğu gerçeğinin anlaşılmasına vesile olması. Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik durumun vahameti göz ardı edilmeden Afrika ülkelerindekine benzer şekilde düşük maliyetli bilgisayarların devlet eliyle veya özel girişimlerle, kâr amacı güdülmeden her köşeye ulaştırılması gerekiyor. Neden Intel Classmate PC veya One Laptop Per Child projelerinin kapılarında yattığımız haberlerini duyamıyoruz, bu da bir başka mesele. Ama şimdi hakkını yemeyelim, projelerle ilgili bazı devlet büyüklerimiz geçen sene İstanbul’daki Intel World Ahead konferansında Paul Otellini ve Classmate PC’nin ilk örnekleri eşliğinde poz vermişlerdi.
Kişi başı gelirimizin beş bin papeli geçmiş olması bizi umutlandırmasın, girmeye çalıştığımız ama bizi almamak konusunda kısmen makul sebeplerle sahip olan Avrupa Birliği’nin ortalamasının, 2006 verilerine göre, yirmi iki bin papel gerisindeyiz. Yoksa bizi dörde katlıyorlar mı demeliydik?
:: Bu yeni girişimle ilgili düşünceleriniz herkesle paylaşın.
Bilgi İçin: MEB, Microsoft, TTNet
Yazan: Berkin Bozdoğan
SDN – http://shiftdelete.net
Devletin alt yapısı düzelmedikçe yada düzeltilmedikçe eminim bu projelerinde de sorun çıkacaktır çoğunlukla bu tür büyük projelerde proje ne kadar büyükse o kadar büyük sorun çıkacak
e-postam yoktu iyi olcak bu alla alla…
yahu bunlar e-posta alamayı paralımı sanıyorlar
GERİ _ GERi
ne haber cok sevindim bugun uyuyamama artık bu seviçten yupiii
devletimiz bu 5 yılda çok büyük gelişmeler gösterdi.
e-devlet konusunda büyük adımlar attı. bunu da başaracağını tahmin ediyorum. bu arada söylenmesi gerek diye düşünüyorum. özellikle büyük şehirlerde hemen bütün çocuklarda hotmail var. yani msn var. bazı öğrencileri space’i var.
ne salaklıktır bu ya sankı verdıkelrı guel bır sey ıbı ballandır ballandıra anlatıyorlar. sımdı bıll gates cıksa bendende tum kamu personelıne e-posta adresı dese 😀
Oooooohhhhh suyundan da koy! Microsoft kendine pazar yaratıyor, Milli Eğitim Bakanlığı verilerinin üzerine konup 10 yıl sonrasının CRM (Müşteri Yönetim Sistemi) uygulamasını bedavaya getiriyor! Helal olsun Çağlayan Arkan’a, yuh olsun Milli Eğitim’i böyle ihale edenlere!
Neden Pardus bu işlere davet bile edilmez?
bu nedir şimdi ya ben anlamadım yada bunu yapanlar bişi anlamıyor.
yatırımı hangi akraba alacak
hem zaten bilgisayarı olupta yada bilgisayar kullanıpta mail adresi olan insan bence çok azdır bu mail adresinin yanında birde bilgisayar versinler 😀
Sanırım Milli Eğitim Bakanlığı propaganda yapmak için böyle bir yol olduğunu fark etti. 1954 yılından bu yana eğitim yabancıların yönetimine bırakıldığı için böyle birşeyin olma olasılığına hiç şaşırmıyorum. Anlaşılan Vatansever öğretmenleride aradan çıkarıp körpe beyinleri direk etkilemek istiyolar. Fazla mı paronoyak bi yaklaşım bilmiyorum ama, memleket ööle bi yöne gidiyo.
ooooof artık turkıyede baslasın su bılgısayar ve bedav aolsun ogrencılere dagıtılsın artık bnm okul bıtcek yakında yha