Türkiye’nin, Amerika Birleşik Devletleri ile yaşadığı krizin ardından gündeme gelen yerli savaş uçağı projesinde yeni gelişmeler hız kesmeden devam ediyor. Bu kapsamda geliştirilmeye başlanan ve 5. nesil savaş uçağı üretimini kapsayan MMU KAAN projesinin meyveleri Teknofest etkinliğinde görücüye çıkmıştı. TUSAŞ CEO’su Temel Kotil ise konuyla ilgili yeni açıklamalar da bulundu. İşte detaylar…
Kotil: 2 adet MMU-KAAN üretim bandında!
Sabah’a açıklamalarda bulunan TUSAŞ CEO’su Temel Kotil MMU KAAN hakkında yeni açıklamalarda bulundu. Teknofest etkinliği ile görücüye çıkan MMU KAAN için 2 adet daha prototip uçağın üretim hattında olduğunu ve uçağın uçabilecek durumda olmasına rağmen bazı test prosedürleri gereği titiz davranıldığını belirtti.
MMU KAAN ile ilgili yapılan diğer açıklamalara baktığımızdaysa aslında belirtilen MMU KAAN takvimine uygun bir ilerleyiş bizleri bekliyor. 2028 yılında 20 adet KAAN savaş uçağının Türk Hava Kuvvetleri’ne teslim edileceğini belirten Kotil, bu ilk etapta teslim edilecek uçakların 5. nesilden ziyade 4,5. nesil savaş uçağı olacağını belirtti.
4,5. nesil olarak tanımlanan KAAN savaş uçakları aslında Blok 10 olarak sınıflandırılıyor. Blok 10 ilk etapta tüm özelliklerini sergileyemeyecek. Bu nedenle 4,5. nesil olarak tanımlanacak olan Blok 10 serisi KAAN’lardan 2 sene sonra yani 2030 yılında tam anlamıyla 5. nesil olan ve Amerikan yapımı F-35 savaş uçaklarına kafa tutacak olan KAAN’lar Türk Hava Kuvvetlerine teslim edilmeye başlanacak.
MMU KAAN ilk uçuşu ne zaman?
MMU TF-X geçtiğimiz Nisan ayı sonunda yapılan Teknofest etkinliğinde görücüye çıktı ve Cumhurbaşkanı tarafından tanıtıldı. KAAN ismi verilen TF-X için isim konusu da hallolduktan sonra merak edilen konu uçuş tarihi olmuştu. Türk Havacılık Uzay Sanayii CEO’su Temel Kotil, KAAN’ın ilk uçuşunu 23 Aralık 2023’te yapacağını açıkladı.
MMU/TF-X “KAAN” teknik özellikleri
- Uzunluk: 21 m
- Kanat açıklığı: 14 m
- Yükseklik: 6 m
- Itki: 2x 29.000-2x 32.500 lbs (2x F110)/ TEI üretimi 2x 35.000 lbs
- Servis tavanı: 55.000+ ft
- Azami hız: 1.8 Mach
- G limitleri: +9g / -3.5g
- Aviyonikler:
- ASELSAN’ın yerli AESA radarı bütünleşik RF sistemi (BÜRFİS)
- SAR (Sentetik açıklıklı radar sistemi)
- IRST (Kızılötesi arama ve takip) sensörü
- EOTS (Elektro-optik hedefleme sistemi)
- Kaska monteli nişangah sistem
- Diğer:
- Yüksek manevra kabiliyeti ve güçlü bir itki sistemi
- Süperseyir kabiliyeti
- Uzun harekat yarıçapı
- Radarda düşük görünürlük
- Sensör füzyonu
- Gelişmiş veri bağı kabiliyetleri
- Yüksek hassasiyete sahip mühimmatlar atabilme kabiliyeti
Makalede yanlışlık var, MMU programı F35 krizinden sonra başlamadı, çok daha önce zaten duyurulmuştu. Ayrıca Kaan bir F35 muadili değil, daha çok fighter jet klasmanında. Bu da onun aslında F22 muadili olduğunu gösterir.
MMU KAAN Muharip savaş uçağının ortada henüz motoru yerli bir motor en baştan beri yok, Ukrayna KAAN ın motor ihalesine teklif verecek haberleri bi yana İngiliz Rolls Royce ile turbohey motoru kullanma planı vardı yan yattı, bu iş TOGG gibi motor gavurdan batarya gavurdan aracın yerli oranı %50 millete milli diye yutturdular savaş uçağı bu motorunu yapamıyoruz cahil cühela millete milli uçak gazı vermeye devam, Türkiyenin üretimi olan Bayraktar İHA, SİHA, TİHA, Kızılelma Tusaş ın Anka, Aksungur, ATAK 2, gökbey helikopter, Altay tankı İstisnasız UKRAYNA malı motoru kullanıyor elin ABD si UKRAYNA ya, motor vermeyeceksin dese bütün iş çökecek hala millete masal okuyorlar Suriyeli kaçak sığınmacı işgaline sürekleyen Erdoğan bu ülkeyi mahvetti batırdı İhanet etmiştir NOKTA
ALLAHIM emeği geçenlerden razı olsun gurur duyuyorum elhamdulillah 🌹🌹🤲🤲🕋
Hepsi rahmetli erbakanın projeleri idi. Erdoğanın değil.
Rahmetli Erbakan hocanın projesinin bir adıda Erdoğan dır
5. Nesil KAAN’ı , 4.5 yapan özellik de Motorun, art-yakımlı ve hareketli ekzoz-nozulu.. (AirBorner-AB).
Yani , yine motor…
Allah yar ve yardımcımız olsun bir an önce üretmeliyiz ki hasımlarımıza caydırıcılık gücümüz olsun🤲🤲🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷
Temel Kotil bu uçağın 8 ad prototip uçak yapılacağını açıkladı bir konuşmada. Test aşamasında bütün testleri bir uçak üzerinde yapılamayacağını belirtti. Bu testlerin bütün uçaklarda ayrı ayrı yapılıp bütün aksaklıklar bu uçaklarda giderilmesi sonunda en mükemmel uçağı daha çabuk üretmek tek uçakta bütün testleri yapmak üretimde bizi çok ileri tarihe atar. Bu çok doğru bir yaklaşımdır olması gereken budur. Anlattığınız gibi seri üretim değil şu anda üretilen uçak.
Kan guzel kan F 35 den yaramaz kan super ucak dørt gøzle bekliyoruz seri uretime clksln sagllar
Burada milli olmayan tek şey bu ve benzeri projelerden mutlu olamayanlardır.
Milletin 20-30 yılda yapamadığını 10 yılda yapacak olan ülkemden 5 yıl içinde Intel, AMD, Nvidia ve Radeon’u silip süpürecek işlemci ve grafik yongaları bekliyorum. Yürü Türkiye. Kim tutar seni.
Adamlar f35 yapmış. Biz daha protip yapmışız. Biz yapana kadar onlar f45 yaparmış. Vıdı vıdı vıdı. Bu kafaya göre kapatalım gitsin. Siz hangi ülkenin vatandaşısınız önce onu bir söyleyin. Gecesini gündüze katıp emek veren yüzlerce mühendis ve teknisyene selam olsun
Türkiye yüz yılı aşk ile