Dünyanın tersine doğru! 2. el otomobil pazarı hurda doldu

59

Dolar kurundaki yükseliş 15 yıldır devam ediyor. Özellikle 2018 sonrası büyük bir ivme yakaladı. Günümüzde ise etkilerini ağır bir şekilde hissediyoruz. Tabii yüksek vergiler de bu artıştan nasibini aldığı için A’dan Z’ye neredeyse her şeyin fiyatı gün geçtikçe kabarıyor. Bu durumdan en çok etkilenenler arasında ise 2. el otomobil pazarı bulunuyor. İşte detaylar…

2. el otomobil alacak 10 kişiden 6’sı hurdaya yöneliyor

Dünya artık insanların kendine vereceği zararı kaldıramayacak boyuta ulaşmak üzere. Bu durumu önleyici birçok karar alınıyor. İçten yanmalı motora sahip araçları geride bırakmak da bunların arasında. AB ise halihazırda 2030 yılına kadar elektrikli otomobil dönüşümünü zorunlu kıldı.

Türkiye’de de elektrikli otomobillerin sayısı giderek artıyor. Hatta son rapora göre elektrikli araçların pazar payı yüzde 179.31 büyüdü. Fakat işin bir de gerçekçi yüzü mevcut. Kuzey Avrupa ülkelerinde satılan sıfır araçlarda elektrikli payı yüzde 80’e ulaşırken ülkemizde yüzde 0.29’dan yüzde 0.81’e çıktı. Yani sayılar aldatıcı olabiliyor.

Yanlamayı sevenler buraya: Renault küçük canavarını tanıttı!

Öte yandan şu anda binek araç almak isteyen insanların çok büyük bir kısmı 2. el otomobil pazarına yönleniyor. Emre Özpeynirci ve Erol Şahin’in haberine göre, bu pazarın çoğunluğunu en az 3-4 kasa -jenerasyon- önceki modeller oluşturuyor.

Bu konuda dikkatleri çeken önemli bir detay ise 2. el otomobil alacak insanların yüzde 30’unun 10 yaş üstü, yüzde 30’unun ise 20 yaş üstü araçları tercih ettiği yönünde. Yani trafikte karşımıza çıkan araçlar çevreci ve elektrikli olmak bir yana emisyon oranının nispeten düşük olduğunu temsil eden Euro 5-6 standardını bile desteklemiyor.

Öyle ki pazardaki araçların satış yüzdelerine baktığımızda Euro 5 ve 6’dan çok Euro 2 ve 3’ün öne çıktığını görüyoruz. Tabii bu araçların büyük bir kısmının defalarca kaza yaptığını hatta ağır hasarlı, yani pert olduğunu biliyoruz.

Dolayısıyla günümüzde her ne kadar içerisinde onlarca hava yastığı, güvenli ve otonom sürüş asistanlarının bulunduğu, şerit ve tabela takibi yapan, ayrıca Euro NCAP testlerinden en az 4 yıldız alan otomobiller piyasaya sürülse de insanların büyük bir kısmı şu an için ABS ve hidrolik direksiyonu bile gözden çıkarmış durumda gözüküyor.

Paylaşılan listenin tamamı ise şu şekilde:

  • 1 yaş altı: Yüzde 1.26
  • 1 yaş: Yüzde 4.21
  • 2 yaş: Yüzde 4.24
  • 3 yaş: Yüzde 2.07
  • 4 yaş: Yüzde 3.47
  • 5 yaş: Yüzde 5.66
  • 6 yaş: Yüzde 5.73
  • 7 yaş: Yüzde 5.16
  • 8 yaş: Yüzde 3.86
  • 9 yaş: Yüzde 4.30
  • 10 yaş ve üzeri: 60.04

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!

59 YORUMLAR

  1. Yollarda lastiği yarılmış arabalar çok arttı. İnsanlar arabalarına lastik alamıyor, ikinci el lastiklere yöneliyorlar. Ekonomik bozulma hayatlara mal oluyor.

  2. Hükümetimiz sağolsun üniversiteye başladığımda harçlığımı biriktirip araba almayı planlıyordum şimdi işe girsem bile almayı düşünmüyorum o kadar parayı benden yaşlı arabaya hayatta vermem, bizden çok oy beklerler… hadi arabayı geçtim telefonum bozulsa yerine sıfır telefon koyamam şu an…

    • O nasıl bir harçlık mıs anlamadım biz karnımızı zor doyuruyorduk 2005 yılında üniye başladıgımda üstelik birde çalısıyordum bu bahsettiğin rahatlık başka birşey değil demekki durumumuz iyi demek geliyor içimden senin gibileri görünce

      • İşine bak kardeşim sizin gibi standartsızlar, şükürcü tayfa yüzünden bu halde bu ülke. Kötüyü örnek alacağına ortalama yaşayanlara bakın biraz.

        • Ben bile üniversitede okurken araba ucuzdu. 5 veya 6 maaş ile Şahin vb araç alınabiliyordu. Adam orda mercedes, bmw, audi, volvo alacam dememiş. Sadece işimi görsün demiş. Sizin gibi insanlarda ne yazık ki anlamıyor işte…

      • Boş yapma. Lisans okurken bende aldığım burstan biriktirdiğim parayla en azından bir 131 alır gezinirim en azından ortalıkta diyordum. Arkadaş da gidip makam arabası alacaktım dememiş, öğrenci bütçesiyle neyse o. Ama sen gözünle okumayıp, kulağınla dinlemediğin için böyle boş boş yorumlar yapıyorsun.

      • Sen hangi dünyada yaşıyordun arkadaşım, biz o yıllarda memur maaşı ile rahatlıkla üst sınıf araç alabiliyorduk, o zaman memur olan adam 8600 TL emekli maaşı alıyor şu an, sen emekli olsan 3 bin TL al öp başına koy, hikaye okuma burada, günümüzde şartlar ağırlaştı, demek ki ya çalıyorsun ya da oturduğun yerden para geliyor başka açıklaması yok

        • Araç piyasasını arttıranlar parayı çok kolay kazanan memurlardır. Fantazi olsun diye araç değiştiren, piyasanın % 30 üzerinde fiyat isteyen de memurlardır.

      • Güzel kardeşim cevap yazdığın adam tam olarak beyaz yaka orta sınıf memur aileyi temsil ediyor benim babamda 2003’de altı sıfır atılmış haliyle 900 TL kazanıyordu. Altı aylık maaşıyla o zaman araba kullanmayı ögrenmem için gidip wv 1986 beetle almıştık yaklaşık 4 sene kullanıp satmıştım. Burada ki sorun şu ki babam en son emekli olmadan ve üst üste yapılan iki zamdan önce 2021 de maaşı 12000TL idi. Eğer şuan çalışıyor olsaydı maaşı muhtemelen 16000TL olurdu. Ama hiçbir zaman 2003-2004 deki alım gücüne erişemedi. Eğer devlet orta sınıfını ve memurunu ezdirmek istemiyorsa şuan ki enflasyonla asgari ücret en az 10000TL olmalı memur maaşıda 16000TL den başlamalı. Zira ülke enflasyonu 5-6 yıl önce dalga geçtiğimiz Arjantin,Brezilya’yı ikiye katlıyor. Benim ablam memur abimde subay ikiside doğudan gelmek istemiyor batıda ki kiralar ve giderler yüzünden. Devlet kira fiyatlarına ve zam yapmaya sınırlama getirmesine rağmen sen şimdi diyeceksin ki kiralar ev sahiplerine bağlı ancak İstanbul’da adam akıllı ev 2.000.000 TL den başlıyor evi satın alan kişinin evi kirayla amorti etmesi nerdeyse ömür sürer.

      • Abartmayın ben 2000 yılında Ünv başladığımda Başbakanlık bursu çıksaydı yedi arkadaş burs parasıyla 90 model Şahin alacaktık ama alamadık şimdi alında görelim

    • Ben üniversiteye giderken neredeyse bir araba kadar da alım satım vergisi öderdiniz.(1999)
      Üniversite de bırakın araba alma hayalini kurmak, bileti teneke kutuda yanan otobüse binmek için bile en az yarım saat beklerdik. O da Macaristan ın sosyalist zamanlarından kalan Ikarus marka otobüs değil en az 20 yıllık MAN otobüse binmek için.
      2002 öncesi sanki herşey güllük gülistanlıkmış gibi dinleyenlere önerim o yılları yaşayan birilerine sormalarıdır. Gelir adaletsizliğe ile “elit” olduğu için istediği herşeyi alanlara değil, halktan birilerine sorarsanız da daha objektif yorumlar alırsınız ki iktidarın 20 yıldır koltukta olmasının sebebi de budur.

  3. Döviz kuru ve vergilerin 20 senedeki rekor düzeydeki artışı ile gelinen son nokta malesef durumu özetliyor,örneğin 2002 den bu yana sadece dövizdeki artış %1218 olup buna zaman içerisinde ek olarak yüksek vergiler eklenince ve çoğu insanın kazancı zaman içerisinde %1218 ve üstü oranında artmayıncada insanlar 20 yaş üstü araçlara yönelir duruma geldi

    • Yanlış veya hatalı bir bilgi olursa Hakkı beyden önce Haber Müdürü Oğuz Çakır, Yazı İşleri Müdürü Mehmet Ali Ertunç ve Genel Yayın Yönetmeni Tolga Cem Küçükyılmaz gerekli müdahaleyi sağlayacaktır. Fakat haberlerimizi editöryal özgürlüğümüzle giriyoruz.

        • Din, siyaset, hedef gösterme, küfür ve hakaret benzeri yorumları normalde kabul etmiyoruz. Cevap verdiğim arkadaşın yorumunda bir hakaret olmadığı için de onayladım ve yanıtladım. Fakat size yanıt verebilmek için 2. cümleyi çıkararak yorumunuzu onayladım.

          Öncelikle Mustafa bey ben sizin askerlik arkadaşınız değilim. Şahsıma ait haberleri okumanız dışında bir tanışıklığımız yok. Dolayısıyla siyasi görüşüme dair en ufak fikrinizin olmadığı da aşikar. Kimin hakkında nasıl düşündüğünüz beni ilgilendirmiyor.

          SDN’de teknoloji içeren her türlü haber girilebilir. Bu haberler tarafsız bir dille yazılır ve yayımlanır. Zam haberi yapınca kötülüyorsun, indirim haberi yapınca övüyorsun diyen ya da birinin satın aldığı cihazı övmediğimiz için hakaret edenler elbet olur. Alıştık bunlara. Fakat bu durum gerçeği değiştirmez. Her gazeteci aynı olaya bakıp farklı yorumlayabilir. Farklı bir dil ile aktarabilir. Hatta anlaşamayabilir. Bu da normaldir. Önemli olan haberi okura en açık ve tarafsız şekilde aktarmaktır.

          Siz bu yazıyı okuduğunuzda nasıl bir siyasi sonuç çıkarıyorsunuz orası sizin bileceğiniz iş. Fakat benzer içerikli bir yorum atmanız durumunda hem yayınlanmayacak hem de yanıtlanmayacaktır.

  4. Az önce araba bakmaktan geldim.85-95 model araçlar 70000 ile 120000 bandında gerisini siz düşünün. İnsanlar nasıl yönelmesin eskiye(hurdaya)

  5. Avrupada yaşıyorum. Burda 5 yaş üstü araçlar çok ucuz. 4-5 bin birim parayla güzel bir araba alabiliyorsunuz. Kimsenin Türkiye’yi kıskandığı falan yok. Market rafları falan da boş değil çalışan bir kişi istedği her şeyi alıp yiyebilir. Et süt yumurta peynir balık aklınıza ne gelirse alına bilecek düzeyde. Türkiyede siyasetçiler yalan konuşuyor. Burdan hayretle izliyoruz.

    • Efendim bu iş böyle gider devlet halkına kulak vermedi.tutturdu bir elektrikli araba yapacam dünyayı yakalıcam derdine tabanı unuttu.biliyoruz bizde farkındayız gelecek nesil elektrikli otomobil üretecek ama sen devlet olarak ağźından yerli ve milli diye diye ürettiğin arabayı halka 900 bin tl den başlayacak fiyatlar dersen bu fakir halk gider toros alır kuş serisi alır.Toplumun istediği az yaksın ucuz olsun bizi ecnebi memlekete muhtaç etmesin hani parçasıda bolca üretilsin dedi.. devlet bizi işitmedi görmedi yahu hele bir emekle sonra yürürsün koşarsın bir piyasaya hakim ol 10 senede 50 model çıkarırsın bir tanısın millet seni bune üst perdeden giriş merakı kim alacak güzel kardeşim senin boklu togunu orada bmw mercedes audi toyota dururken hemde daha ucuza bulunabiliyorken tesla varken neden togg alayım hemde abd tesla 29 bin dolar ken ben neden vereyim 900 bin tl bu arabaya servis agı bile oluşmadı alt yapi eksik sırf yaptık demek için yapılan bir model cok yanlış başladı ufakdan başlamak her zaman iyidir üret bakalım önce sağlam uzun ömürlü motor hibrit olur lpg uyumlu benzinli dizel elektrikli seçeneği sun bakalım kullaniciya yap bir kıyak türk halkına deki bu arabada vergi ötv sıfır hem cari açığın kapanır hem döviz elinde kalır ama nerede bizi yöneten gözlerindeki pırıltılı başkanlarda.

  6. Bizim insanımız yöneticiler nazarında değerli olsaydı,bu kadar yüksek fiyata araç alamayan biz alt tabaka hurdaya bilmezdik. maalesef geldiğimiz nokta içler acısı….

  7. Ne bekliyorsunuz,işçi ve emekçi düşmanı bir hükümetin yapacağı şey belli,emekçi sürünsün köle olsun istiyorlar.Türkiyede bir emekçinin araba alması neden yıllardan beri hep zor,artık yeni bir araba,helede sıfır bir araba almanın hayalini bile kuramaz emekçi, ev almayı zaten hiç sorma.Kaf dağının ötesinde.😡

  8. Hurda demir de kiymetlendi…ülkemizdeki yönetimler ötv hastalığından vazgeçmeli… raylı sistem ülke geneline yayilmalı ki başta gıda transferi maliyeti azalsın…ağa ata biniyor diye halk eşeğe binmemeli..hatta ağa Arap Atina binebilir…ama halkın atına göz Dikmeli… Zaten Arap atını da halk alıyor ağaya….

  9. Çok şükür elhamdülillah Araba yok Zaten Bu FİYATTA Keyfimle Hayatta Almam Arabaya vereceğim Parayı Dovizde 20 ye katlandım Ama Bu artışdan dolayı keyfimlede araba yine almadım param 50 ye katlandı o parayla Yazlık Ve daire aldım geri kalan paramla arabaya ayırdım lakin yine Fiyatta İstediğim gibi değil O parayı dövize yatırıp 3. Evimi alacam 😅😅😅😅😅 Arabaya yapılan zam En çok bana faydası Oluyor

  10. Umutsuz olmayın, biraz sabır. Otomobil piyasasındaki durum geçici bir süreç. Şöyle düşünün, orta halli çalışan bir aile otomobil alamayacaksa(sıfır aracı kastediyorum) bu firmalar arabaları kime satacak?? Robotlara mi? Teknoloji çok gelişti, nanoteknoloji çağındayız, mutlaka uygun fiyata elektrikli ve şehir içi araçlar üretilip piyasaya çıkacak . Aksi halde tüm otomotiv sektörü çöker böyle gitmez bu iş.

  11. Mazot yerine atık yağ kullanılan bir zihniyete yeni nesil araçları nasıl anlatacaksın,mantık hen ucuz olsun,parçası bol olsun yeter,çevre umrunda değil çoğunun malesef.

  12. O araçlar pahalı elektrikli araçlar şarj durumları çok değişiklik gösteriyor menzil düşük buna rağmen pahalı ondan dolayı hurdaya talep var

  13. Hala aklımda derste bahsi geçerdi Dünyada kendi kendine yetebilen tarım ülkesiydik ambarlar tahıl dolar taşardı ve teknoloji hak getire o gün şartlarıyla dönelim günümüze teknoloji de var çiftçilik için arazide buldum ama yetmediği için ithal ediyoruz galiba ambarda fare var duyuramıyoruz arkadaş bu ambardaki farenin önünü kesersek bu milletin karnını doyar refaha feraha kavuşur emek hırsızları var ülkede her alanda inek gibi sağıyorlar toplumu Bu yüzden bu kavga hiç bitmez söylenecek çok şey var buradan mantık yürütün

  14. Avrupa’da bizim burda maalesef binilen hurda denilecek arabaları ; onlar para ödeyerek hurdaya çıkarıyorlar aramızdaki fark bu maalesef vah Türkiyem vah

  15. Yeme içme sen kalk 1 milyonluk sıfır araç al 40 yaşındaki tekerlekli tabut Broadway ile çarpsın.Ondan sonra bayramda ölümlü kaza olmasın uyarıları yap.

  16. Yaw 2.elin dolar kuruyla ne alakası var millet 0 arabayı unuttu ikinci elde artık neredeyse hurda arabalara binecek 30 yaşındaki arabalara 300 bin diyorlar resmen cep hırsızı olmuş şu araç piyası 30 yaşındaki arabaların dolarla ne alakası olabilir şuan satılabilen araç gurubu 20 yaş ve üzeri

  17. Devletimizin üstüne titrediği hizmetlerinden biri zengin daha zengin fakir daha fakir olsun helal olsun başardı da her geçen gün daha da fakirleştik en basit örneğini vereyim orta okul 2 ye gittiğim dönemde 1 TL ile 2 simit 1 ayran alırdım 10 kuruşumda artardı şimdi 1 TL ye sakız gelmiyor başka hesaba gerek yok al sana çay simit hesabı ben yaptım çay ayran (2006-2007)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version