22 Mart 1993‘te çıkan Intel Pentium işlemcisinin, geçtiğimiz günlerde 20. yaş günü kutlandı. Aradan geçen 20 yıllık süre zarfında hafızaları biraz zorlayınca, teknolojide yaşanan inanılmaz gelişmeyi daha da iyi anlıyorsunuz.

Teknolojinin son 20 yıldaki hızı, bize 20 yıl sonra acaba neler olacak sorusunu da sordurmuyor değil. Eskiden hayallerimizi süsleyen Pentium işlemciler, bugün sadece tatlı bir anıdan ibaret.

ilk Pentium 800nm teknolojisiyle üretildi!

İşlemcilerin içeriğine bakacak olduğunuzda temel birimin transistör olduğunu görüyorsunuz. Üretim teknolojisi ne kadar küçüldükçe, o kadar transistör kullanabiliyorsunuz. Transistör sayısı artırıldığında, mantık kapılarını da artırıyorsunuz. Bu da performans başta olmak üzere pek çok veriyi etkiliyor.

20 yıl önce 800nm boyutunda üretim yapan Intel, günümüzde 22nm seviyesinde üretim yapmaya başladı. Önümüzdeki yıllarda ise yine nanometrik küçülmelere şahit olacağız.

İlk Pentium’un özellikleri ne?

800nm teknolojisiyle üretilen Pentium, P5 çekirdeğine sahipti. 60 – 66 MHz hızlrında çalışan işlemci, sadece 16 KB’lık ön belleğe sahipti. Soket 4 formatındaki işlemci, sadece 16 watt güç tüketimine sahipti.

#video_2330#

Intel’in 94 yılında yayınladığı Pentium reklamı

3.1 milyon transistörü içerisinde barındıran işlemcl, günümüze göre oldukça geri kalmış bir seviyede.

Peki 10 sene önce?

Sizleri 2003 yılına götürelim. 2002 yılından bu yana piyasada bulunan 130nm teknolojisiyle üretilen Northwood tabanlı Pentium 4 işlemcileri, 2004 yılında yerini 90nm teknolojisiyle üretilen Prescott çekirdeğine sahip Pentium 4‘lere bırakmıştı.

İlk defa 3 GHz seviyesini gördüğümüz Prescott işlemciler, 125 milyon transistöre sahipti. 130nm teknolojisiyle üretilen Nortwood tabanlı Pentium 4‘ler ise sadece 55 milyon transistöre sahipti.

Günümüz!

Pek çok teknolojideki gelişim, 2000 yılından sonra hızlanmaya başladı. İşlemcilerin üretim teknolojileri de bu şekilde. Şimdi Intel‘in 22nm teknolojisiyle üreteceği 4. nesil Core işlemci ailesi Haswell‘in çıkışını bekliyoruz.

Intel‘in 22nm teknolojisini kullanan Ivy Bridge tabanlı 3. nesil Core işlemcileri, neredeyse yaklaşık 1 senedir hayatımızda. 1.4 milyar transistörü içerisinde saklayan Ivy Bridge, eski işlemciler gibi sadece merkezi işlem birimi görevi görmüyor.

Bellek kontrolcüsü ve grafik işlem ünitesini de tümleşik olarak içerisinde bulunduran Ivy Bridge işlemciler, Turbo Boost ile neredeyse 4 GHz seviyesine gelmiş durumdalar.

Sunucular ve üst seviye masaüstü platformuna da uyarlanacak olan Ivy Bridge, Ivy Bridge EP adıyla karşımızda olacak. Ayrıca firma Haswell işlemcileriyle taşınabilir bilgisayarlar, Ultra ince bilgisayarlar ve masaüstü bilgisayarlara güç vermeye devam edecek.

Bakalım 20 yıl sonra, Ivy Bridge‘lere şimdinin çocukları nasıl bakacaklar?

:: 20 yıl sonra teknolojide beklediğiniz değişiklikler neler?