Geçtiğimiz yıl birçok ilginç teknolojinin doğuşuna tanık olduk. Ancak bunların içerisinde en ilgimi çeken üç boyutlu sistemlerin gelişmesiydi. Aslında bu tarz görüntüleri stereoscopic oluşturmak, hiç de yeni değil 1800‘lerden beri uygulanan bir yöntem.
İlk stereoscopic makinelere bir örnek
Bu sistemin çalışma prensibini basitçe anlatmak gerekirse; üst üste konmuş iki görüntünün özel bir gözlük yardımıyla tek bir film karesi haline getirilmesi insan gözü için ufak bir illüzyona neden oluyor. İşte bunu 3D görüntü olarak algılıyoruz. 2009‘da sinema ve oyun konusunda birçok üç boyutlu ürünle karşılaştık.
Oyunlar ve filmler için yeni dönem
Özellikle Avatar filminin açtığı yol sayesinde, bu teknoloji gelecekte çok popüler hale gelecek. Oyunlarda ise, Batman, Resident Evil 5 ve Avatar The Game bu sistemi kullanıyordu. Bu yapımlar denediğim kadarıyla hala teknolojilerinin gelişmesi gereken hoş tecrübelerdi.
Animasyon filmlerinde 3D standart hale gelecek
2010 3D televizyonların yılı olacak
Şimdilik az da olsa, 3D görüntü için özel televizyon ve monitörler piyasaya sürülmeye başladı, yakında 3D Blu-Ray‘ler satılmaya başlanacak. Sony ise 2012‘de TV’lerinin yüzde 50’siyle üçüncü boyutu destekleyecek. Animasyon dalında ise 3D filmler 2010’dan itibaren standart hale gelecek.
Ama en heyecan verici gelişme, bence Amerika’da spor yayınları ve belgesellerin sürekli 3D olarak yayınlaması. Sadece, animasyon ve oyunların değil televizyonculuğun da geleceği bu teknoloji sayesinde şekillenecek.
3D aslında gözlerimiz için bir çeşit görsel şov
Panasonic ise geçtiğimiz günlerde, dünyanın ilk 3D görüntü çeken el kamerasını tanıttı.
Şu anda çok pahalı olsa da, yakın gelecekte kendimiz bile üç boyutlu görüntüler çekebileceğiz. Kısacası, bilimkurgu filmlerinde görüp de burun kıvırdığımız bazı sahneler yakında gerçek gibi olacak.