Avrupa’daki piyasa araştırmacılarının tahminlerine göre IT dünyası ve şirketler krizin en kötü dönemini geride bıraktılar. 2009 yılı gerçekten zordu. 2010 yılında Avrupa pazarının yavaş yavaş dengeye oturacağı tahmin ediliyor. Bilgi teknolojileri, haberleşme ve tüketici elektroniği %2.2’lik bir gerilemeden kurtulacak. Bu ilk bakışta kulağa hoş geliyor. Fakat 2010 yılında beklenen bu artış, toplamda artıya geçmek için yeterli olamayacak.
Araştırmacılar 2010 yılında %0.5’lik bir gerileme ön görüyor. Bu da pazarın 714 milyar Euro’luk bir işlem yapacağı anlamına geliyor. Piyasa ancak 2011 yılında artıya geçecek. Tahminlere göre bu rakam %3.5 olacak.
Dünyada yaşanan ekonomik kriz, IT sektörünü belli sektörlere kıyasla çok az etkiledi. Önümüzdeki yıl özellikle IT projelerinde artış bekleniyor. Krizden etkilenen şirketler ilk olarak IT yatırımlarına ara verdi. Piyasanın rahatlaması ile bu yatırımlar elbette devam edecek. Fakat bu, şirketlerin IT ürünlerine para saçacağı anlamına gelmiyor.
Avrupa’da IT’ye yatırım yapan şirketlerin neredeyse yarısı bütçelerini 2010 yılı için kısmış durumda. Bu şirketlerin %30’u 2009 yılı bütçesi ile devam edecek. Sadece %20’si bütçelerini artırdı.
IDC’nin 2010 yılı için tahmini raporlarına bakıldığında, 2010 yılı için %3.2’lik bir büyüme öngörülüyor. Bu büyüme daha çok Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin pazarlarında olacak.
Yatırım Yapan Kazanacak
IDC’nin 2010 yılı için tahmini raporlarına bakıldığında durum o kadar da vahim değil. IDC, 2010 yılı için %3.2’lik bir büyüme ön görüyor. Bu büyüme Avrupa için değil, tüm dünya için geçerli. Bu gerçekleştiğinde piyasalar 2008 yılının pazarını elde edecekler. Donanım, yazılım ve servisin %2-4 arası büyümesi bekleniyor. Özellikle 2009 yılında çöküntüye uğrayan donanım piyasasının 2010’da oldukça hareketleneceği söyleniyor.
İşin ilginç tarafı ise, beklenen büyüme Amerika ve Avrupa’da olmayacak; Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin pazarları %8-13 arası büyüyecek.
Şirketlerin, kriz döneminde mantıklı gelen kısıtlamaları, ilerisi için büyümeyi engelleyen bir durum oluşturabilir. IT pazarını göremeyen ve yatırımlarını minimum seviyeye indiren şirketler, inovasyon özelliğini kaybetmekle birlikte, üretimde gerileme yaşayabilir. Rakiplerden geri kalmamak için IT yatırımlarına para ayırmak şart. Örneğin, birçok platformu birleştiren ve haberleştiren Cloud Servisleri‘ne (Bulut Servisleri) kesinlikle yatırım yapılmalı.
İşbirliklerinden kaçınmamalı. Özellikle insanların dikkatinin çekilmesi gerektiği durumlarda, multimedya, interaktif ve kullanıcı dostu projeler hayata geçirilmeli. Ancak bunlar yapıldığında fark yaratırsınız ve rakibinizi zor durumda bırakırsınız.
Sanallaştırma 2010 yılında çok daha artacak. Şirketler buraya kesin yatırım yapmalı. Bulut bilgi işlem teknolojilerle, video teknolojisine de el atılmalı. İnsanlar her şeyi görmek istiyor. Bu alanda yapılan bir işbirliği şirketleri ileriye taşıyacaktır.
IT pazarını küçümsemeyin çünkü IT pazarı 2010 yılında şirketlerin nasıl daha çok para kazanacağına odaklanacak. Yapılan yatırımlarla inovasyon hızlanacak. Yeni iş modelleri oluşturulacak. Şirketler buna ayak uydurmak için kendi içlerinde küçük ve basit yapılara ayrılacak. Dahil edilen bölümlerle cevap verme süreleri kısalacak.
Tabii burada haberleşme teknolojisini de unutmamak lazım. Şirketler her ne kadar bütçelerini düşürseler de, bu alanda mutlaka yatırım yapmalı. Platform ve uygulamalar geliştirilmeli. Son kullanıcı ürünleri karmaşık ağ yapılarına dahil edilmeli. IT, göstermek için değil, kullanmak için kurulmalı. Çalışanlara kullanım kolaylığı sağlanmalı ve erişim de istenildiği yerden yapılmalı.
Ancak bu yatırımlar yapıldığında, 2010 yılı rahat geçecek. Aksi takdirde 2009 yılından farkı olmayacak.
:: Konu hakkındaki yorumlarınızı bizimle paylaşın