S.U.V’ler veya bilinen isimleriyle arazi araçları, pek çok kişi tarafından prestij sembolü olarak görülür ve otomobil severlerin hayallerini süsler. Renault’un desteğini arkasına alan Dacia, Duster modeliyle hem imajı hem de ekonomikliği biraraya getirmeyi hedefledi. Şık görünümü ve kaslı yapısı ile bunu bir nebze başardı da…
Bir de Güvenli Olsaydı
Maalesef, ülkemizde çok popüler olan Duster, güvenlik kriterlerine uyamadı. Artık 5 üstünden 4 yıldız almanın bile başarısızlık kabul edildiği testte, 3 yıldızı zorlukla elde edebildi.
Testler sonucunda, sürücü ve yolcunun karın ve göğüs bölgesine ciddi yük bindi. Yandan çarpma testinde ise, kullanıcıların omuz bölgeleri zarar gördü. Hız sınırlayıcı ve ESP’yi opsiyonel olarak sunan Duster, bu noktadan da puan kaybetti.
Sonuçta yolcu güvenliğinde yüzde 74, çocuk güvenliğinde yüzde 78, yaya güvenliğinde yüzde 28 ve güvenlik sistemlerinde yüzde 29’luk puan elde edilebildi.
{pagebreak::Dacia Duster Test}
Dacia Duster Test
{pagebreak::Dacia Duster Test}
Dacia Duster Test
{pagebreak::Dacia Duster Test}
Dacia Duster Test
{pagebreak::Dacia Duster Test}
Dacia Duster Test
vay be beşpara etmezmiş; görüntüsüne bakıp aldanmamak lazım :))
Ucuz etin yahnisi demiş Atalarımız…
Bilişim sektörü için oldukça popüler olan fiyat / performan ilişkisi için otomobil sektörüne uyarlamak oldukça güç uyarlanırsa ne olur. Makale bunu güzelce açıklamış…
herkes bilmeden konuşuyor ama birde
bu aracın ikizi olan Nissan Quaskai ye
bakın acaba eksiklik nerede….
ncapten 3 yıldızı var dusterin ama Jeep Compassın 2 yıldızı var bu konuda ne diyorsunuz?
Bu testlerde cam kırığı sürücüye değse puan kesiliyor.
Duster 3 yıldız aldı ama Jeep Compassın 2 yıldızı var?
Hadi açıklayın!