TrendForce tarafından 2017 yılına dair küresel dizüstü bilgisayar piyasasındaki satışların karnesi açıklandı. Peki, 2017 yılında en çok dizüstü bilgisayar satan şirket hangisi oldu?
Dizüstü satışlarının üçüncü çeyrek karnesi!
2017 yılında 164.7 milyon dizüstü bilgisayar satıldı!
Piyasa araştırma şirketinin raporuna göre, geçtiğimiz yıl içerisinde 164.7 milyon adetlik satış gerçekleştirildi. Yıldan yıla yüzde 2.1 artış görülürken, yüzde 0.7 oranındaki beklenti de aşılmış oldu. HP yine zirveyi bırakmazken yüzde 22.4’lük payın sahibi oldu. 2016 yılına göre yüzde 10.5 artış elde edilirken 40 milyon adetlik satışla yeni bir kilometre taşına erişildi.
Lenovo ise yıldan yıla yüzde 4.9’luk düşüş kaydetti. Asya ve Avrupa satışları artış gösterse de pazar payı yüzde 20.2’ye gerilemiş durumda. Kuzey Amerika hükümetinden ihale kapan ve Chromebook satışlarında başarı sağlayan Dell ise küresel sevkiyatlarını yüzde 0.5 artırdı. Üçüncü sıradaki yerini koruyan şirket yüzde 15.2’lik pazar payını elinde bulunduruyor.
2017’nin ikinci çeyreğinde yenilenen MacBook Pro ise Apple’ın sevkiyatlarını yüzde 18 artırmasına yardımcı oldu ve şirket tüm dizüstü bilgisayar markaları arasında en yüksek büyüme oranını elde etti. Şirketin pazar payı yüzde 9.6 olurken, 2016 yılına göre yüzde 1.3 artış sağlandı. Bu sayede Apple ASUS’u geçerek dördüncü sıranın yeni sahibi oldu.
ASUS, son yıllarda ürün stratejisini değiştirerek düşük karlı modellerin üretimine geçti. Bu durum şirketin sevkiyatlarını da etkilemiş durumda. Şirketin pazar payı yüzde 9.5’e geriledi ve bir sıra gerileme ile beşinciliğe düşüldü. Son olarak Acer ise Chromebook pazarında agresif bir strateji izlerken pazar payını yüzde 8’de tuttu.
:: Yeni bir dizüstü almak isterseniz hangi markayı tercih edersiniz?
Turkiyedeki marka satış sıralaması nedir acaba. Aslında en merak ettiğim sıralama bu. Ilk besteli satış sıralaması ve rakamları nedir. Keşke buna yönelik bir haber yapsanız
Apple’ın 5 para etmez laptopları ve içi boş şeylerle insanların gözünü boyaması tam bir saçmalık, aynı telefonları gibi bilgisayarları da extra hiç bir şey sunmadığı, hatta eksiklerle dolu olduğu halde insanların buna kanmasıysa daha büyük saçmalık. Zaten öyle bir kitle var ki, Apple ortaya ne kadar berbat bir ürün koyarsa koysun üzerinde elma logosu olduktan sonra, hiç bir araştırma yapmadan “abi bu en iyisi, en kalitelisi gerisi çöp” diyen kitle asla geri adım atmaz ve 0 bilgiyle savunmaya devam eder.