Reklam

2017’de 7nm Teknolojisine Geçilecek!

19
Reklam

Ortaklarının içerisinde AMD‘nin bulunduğu çip üretici firma Globalfoundries, önümüzdeki yıllarda agresif bir büyüme planı yapıyor.

Intel, TSMC ve Samsung gibi pek çok rakip yarı iletken üreticisinin bulunduğu pazarda, Globalfoundries‘de mevcut gücünü geliştirmek için, yeni üretim teknolojilerine adaptasyon işlemlerini hızlandırmaya çalışıyor.

2013 yılında 20nm teknolojisiyle üretim yapacak olan firma, en büyük rakibi TSMC‘nin 28nm‘lik çiplerinin önünde yer alacak. 2014 yılında 14nm XM üretimine başlamayı planlayan firma, mobil çipset pazarında iddiasını arttırmayı hedefliyor.

Reklam

2017 yılına adar 10nm teknolojisiyle üretimini sürdürecek olan firma, Hybrid üretim teknolojierini de geliştirecek.

2017 yılı itibariyle 7nm üretim teknolojisine ulaşmayı hedefleyen firma, rekabette ben de varım diyecek. Nanometrik küçülmeyle beraber, önümüzdeki dönemde çok daha hızlı, az güç tüketen ve az ısınan işlemcileri hayatımızda görebileceğiz.

Globalfoundries, yaptığı açıklamayla beraber 2013 yılının sonlarına doğru, ayda 300mm‘lik silikon plakalarından 190.000 adet üretim seviyesine çıkacağını belirtti.

Bu rakamları TSMC ile karşılaştırdığımızda, hala üretimin çok düşük seviyede olduğu görülüyor. Günümüzde TSMC‘nin aylık 300mm‘lik silikon plaka üretimi milyon seviyesinde. Bu yüzden Globalfoundries‘in üretim teknolojilerini geliştirmesi gerekiyor.

:: Düşük nanometreler hayatımıza girdikçe, işlemci dünyasında sizce nasıl yenilikler olacak?

19 Yorum

  1. Bizde de sanirim 70nm teknolojisi var su an. Tubitak ve Aselsan’da uretim yapiliyor diye biliyorum ve bir de ODTU de vardi sanirim.

  2. Nanometre bitince pikometre başlar, ondan sonra femtometre, ondan sonra attometre, sonra zeptometre, sonra yoktometre, zaten bu sonuncusu yok gibi bişey, ben uydurmadım gerçekten ismi o 😀

  3. 7 nm woww düşünebiliyormusunuz 7 nm ile adamlar işlemci üretecek devrimdir bu bilginiz olsun çok büyük hızlar çok büşük boyutlar mükemmel performanslar bizleri bekliyor

  4. 1 yoktometre işlemciler görmek istiyoruz. Ticari amaç olmadan teknolojiyi geliştirseler bunu başarabilirler.

  5. Ben hala p4 3.0 HT ve DDR2 2gb ram ile flash oyun yapıp işlerimi yürütüyorum (: 2006 yılından beri kullanıyorum ve geçen sene anakartı değiştirdim ve haliyle rami de değiştirdim. 3D oyun yapmaya başlarsam belki değiştiririm sistemimi (:

  6. Boyutu görünce bu kadar coşan ne garip bir güruhuz nedir derdiniz neye aklınız gitti bu kadar. Ortada başarımdan söz eden yok yapılmış bişeyin niteliğinden bahseden yok sadece daha küçük küçükse daha az güç çeker az güç çekerse pil daha çok dayanır. Bunun sonucu ne olur daha uzun pil ömrü mü bu mu sizi heyecanlandırıyor. Yada büyük nanometre olunca teknolojisi geri diyorsunuz tamam imalat teknolojisi geri olabilir ama önemli olan sağladığı faydadır. Aselsan yaptığı ürünleri kendi üretiyorsa öyle bir bilgisi varsa ve imalatta kullanıyor ve ihtiyacı karşılayabiliyorsa omuzlara alınası eli öpülesi mühendislere sahiptir. Bir hız boyut merakıdır gidiyor. İşlemci küçüldü diyelim ekranın tükettiği pil miktarına göre telefonlardaki işlemcinin güç tüketim oranı nedir yada işlemci küçülünce mainboardları daha küçük imal edilecek ve akıllı telefonlar küpe diye kulağa mı takılacak hiç sanmıyorum ekranlar büyük kalacak o ekranlar bükülsün ihtiyaca göre büyük ekran olsun diye bükülebilir ekran teknolojisini geliştirdiler haberi çıkınca yazılan yorumlara baktım hep bir ağızdan ne gerek var çok saçma gereksiz…. şimdi ise bu habere iyi olur mükemmel olur harika olağan üstü diye yorumlar yazıyorsunuz, doksanlardan beri intel’in pompaladığı beynimize kazınan pazarlama taktikleri hala üzerimizden atamıyoruz.

  7. arkadaşlar bir atomun boyu nanometrenin 10 da biriyle 3 tebiri arasında değişiyor sorum şu bir transistör ün bouyu 7 nm olucak yani bir transistör birkaç yüz atomdan oluşacak daha ne kadar küçülecek sonuçta transitörlerin içinden elektronların geçmesiyle işlemci görevini yapıyor demiekki belli bir yere kadar küçülecek daha sonra transistörlerin devri kapanıcak quantum teknolojisini kullanacağız

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version