Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net

2018’de trend olan cep telefonları!

Ana sayfa / Akıllı Telefon

Apple ve Huawei geçtiğimiz yıl yeni amiral gemilerini tanıtmıştı. 2018 model iPhone XS Max, iPhone XS ve serinin uygun fiyatlı modeli iPhone XR’ı, Huawei’nin ise; en çok satılan amiral gemisi modelleri P20 ve P20 Pro modellerini sizler için derledik. İşte 2018’de trend olan cep telefonları!

2018’de trend olan cep telefonları!

iPhone XS ve iPhone XS Max

iPhone Xs, selefi iPhone X ile hemen hemen aynı görünüme sahip ve tasarımsal olarak herhangi bir değişikliğe uğramamış. iPhone Xs Max ise; iPhone Xs modeline nazaran daha büyük ölçülerde tasarlanmış. Yeni iPhone’ların ekranları daha geniş dinamik aralığına sahip. Daha kaliteli ses sunan stereo hoparlörlerin ayanı sıra, Face ID 2.0 ile daha hızlı yüz taraması sağlanmış. Suya ve toza dayanıklı IP68 sertifikası da her iki cihaza eklenmiş.

iPhone Xs, 5.8 inçlik 2436×1123 piksel OLED ekran üzerinde şekilleniyor. Cihazın ekranı toplamda 2.7 milyon piksel barındırıyor. Bu da ekranın 458 ppi olmasını sağlıyor. iPhone Xs’de HDR 10 ve Dolby Vision teknolojileri de bir arada sunuluyor.

iPhone Xs Max’ın ekranına gelince. Cihaz çentikli 6.5 inçlik Super AMOLED ekranı %85.1 ekran kasa oranı sunuyor.1242 x 2688 piksel çözünürlüğe sahip bu dev ekranın19.5:9en boy oranında olacak şekilde tasarlanmış. HDR 10 ve Dolby Vision teknolojileri de unutulmamış.

iPhone Xs ve iPhone Xs Max gücünü firma tarafından geliştirilen ilk 7 nm üretim sürecinden çıkan Apple A12 Bionic işlemcisinden alıyor. Bu işlemci 4 GB RAM ile destekleniyor. A12 Bionic yapay zeka desteğinin yanı sıra 4 çekirdekli bir GPU ve 6 çekirdekli bir CPU’ya sahip. A12’nin yeni bir nöral işlem motoru iki çekirdekten, sekiz çekirdeğe çıkarak saniyede 5 trilyon işlem yapma kapasitesine sahip. Apple, bu yeni NPU motorunun gerçek zamanlı makine öğrenimini de mümkün kıldığını iddia ediyor.

Her iki cihaz da 64 GB, 128 GB ve 256 GB olmak üzere üç varyasyon dahili depolama alanı ile birlikte geliyor.
Kameralar

Apple iPhone Xs ve iPhone Xs Max modellerinin her ikisi de aynı modüle sahip. Firma, kamera konusunda oldukça iddialı görünüyor. Arka tarafında 12 MP geniş açı ve 12 MP telefoto olacak şekilde çift kamera konumlandırılmış. Geniş açı f/1.4 diyafram aralığına sahipken Telefoto lens f/2.4 diyafram aralığı sunuyor. Telefonun ön tarafında da IR ve RGB olacak şekilde iki kamera sensörü var. RGB kamera7MP f/2.2 diyafram aralığına sahip.

Fotoğraflar için Neural Engine adı verilen teknolojiden faydalanan iPhone Xs, bokeh efekti gibi yüksek işlem gücü gerektiren fotoğraflarda ön tarafta yer alan objeyi kusursuza yakın bir şekilde alabiliyor.

iPhone XR

LCD ekrana sahip olan iPhone XR, performans açısından amiral gemisi modellerinden pek de farkı yok. Ancak fiyatının uygun tutulmasından dolayı 3D Touch, çift kamera gibi önemli özelliklerden de yoksun. Apple’ın yeni nesil işlemcisi A12 Bionic’i “XR” modelinde de kullanılmış. Performans donanımı olarak tek fark 3 GB kapasitesindeki RAM belleği olmuş. iPhone XR, yeni amiral gemisi modellerinden performans olarak pek de uzaklaşmamış oluyor.

6.1 inçlik 1792 x 828 piksel Liquid Retina LCD ekrana üzerinde şekillenen iPhone XR, Apple’ın iddiasına göre bugüne kadarki en iyi LCD ekranlı akıllı telefon olarak karşımıza çıkıyor. iPhone Xs ve iPhone Xs Max modellerinde de kullanılan 120 Hz ekran yenileme özelliğine bu cihazda da yer verilmiş.

Kameralar

iPhone XR, iPhone X modellerinde kullanılan TrueDepth teknolojisini beraberinde barındırıyor. Ön tarafta f/2.2 diyaframlı 7 MP selfie kamerasına yer verilmiş. Cihazın arka tarafında ise tek bir kamera sensörüne yer verilmiş. Arka kamera 12MP geniş açılı f/1.8 diyafram özelliği ile karşımıza çıkıyor. Aslında bu kamera iPhone Xs ve iPhone Xs Max modellerinde kullanılan ana kamerayla teknik anlamda aynı. iPhone XR portre moduyla fotoğraf da çekebiliyor. Aynı zamanda fotoğrafı çektikten sonra derinlik ayarı yapma gibi yazılımsal özellikler de bu bu cihaza dahil edilmiş. Ön kamerada Face ID 2.0‘a yer verildiğini belirtelim.

Huawei P20

Huawei’nin sevilen amiral gemilerinden Huawei P20 modeli, Pro modeline göre biraz daha küçük ebatlarda. Alt tarafta kalın bir çerçevesi bulunsa da üzerinde sezgisel parmak izi okuyucusu konumlanmış. Cihaz 5.8 inç 1080×2280 çözünürlüğünde Full HD+ LCD ekrana sahip. OLED ekranların amiral gemilerde kullanıldığı düşünülse de bu ekran Mate 10 modelinde olduğu gibi PenTile RGBW teknolojisi ile çalışıyor. Daha canlı renkler sunarken daha az pil harcaması yapabiliyor.

Ekranın üzerinde küçük bir çentik yer arıyor. Bu çentiğin istenirse sağ ve sol tarafları siyah ekranla kapatılarak yokmuş gibi kullanılabiliyor. Çentiğin içerisinde kamera ve çeşitli sensörler konumlandırılmış. Ayrıca yüz tanıma özelliğini de içerisinde barındırıyor.

Temel Donanımlar

Huawei P20; firmanın kendi üretimi olan Nöral Bilgi İşlem ünitesi ile çalışan Yapay Zeka destekli Kirin 970 yonga setini kalbinde barındırıyor. Huawei Mate 10 ve Mate 10 Pro’dan tanıdığımız yonga seti yeni amiral gemilere de can vermiş. İşlemci 4 performans ve 4 verimlilik olmak üzere 8 çekirdek, 2.4 Ghz hızda çalışabiliyor. Grafik işlemcisi olarak Mali-G72MP12 GPU tercih edilmiş. Bu GPU oyunlarda ve yüksek çözünürlüklü videolarda üstün performans sağlayabiliyor. Ram belleği ve dahili depolama biriminde selefi modeli P10’da olduğu gibi 4 GB RAM64 GB dahili hafıza kullanılmış. Dahili depolama birimi 512GB’a kadar MicroSD kartla artırılabiliyor. Huawei P20 gücünü 3400 mAh değerinde ultra hızlı şarj destekli pilden alıyor.
Kameralar

Huawei P20’de mükemmel tasarlanmış çift kamera bulunuyor. Cihaz arka kameralarında yine Alman Leica imzası taşıyor. Leica bu cihaz için SUMMARIT-H lenslerini kullanmış. Kameralarından biri f/1.6 diyafram RGB sensöre sahipken diğeri ise; f/1.6 diyafram 20 MP Huawei amiral gemilerinde klasikleşmiş monochrome sensöre sahip. Kameralarında 4 yönlü odaklama teknolojisi bulunuyor. Bu da 3 metre mesafedeki objeye 0.3 saniyede odaklanabilmesini sağlıyor. Ayrıca 3D yüz tanıma, yapay zeka ile sahne tanıma, Depth Focus, odak takibi gibi yetenekleri mevcut.

Huawei P20 modelinin arka kameralarında Portre modunu açtığınız taktirde Fusion Light adı verilen arka plan aydınlatma efekti eklenmiş. Cihazda 2x Hybrit zoom özelliği ve Optik Görüntü sabitleyici bulunuyor. Kameraların en can alıcı yönü Galaxy S9 ile tanıdığımız 960 fps ağır çekim yeteneği olmuş. Ön kamerasında da oldukça iddialı olan model selfie kamerası olarak 24MP çözünürlüklü yüz tanıma özellikli yine Leica imzalı kamera kullanıyor. Ön kamerasında Portre desteği sunarken, arka kamerasında olduğu gibi Fusion Light sahne ışığı da ön kamerasında destekleniyor.

Huawei P20 Pro

6.1 inç 1080×2280 çözünürlüğünde Full HD+ OLED ekrana sahip. P20 Pro modelinin de ön tarafında küçük bir çentik bulunuyor. P20 modelinde olduğu gibi bu çentik kapatılabiliyor.  P20 modeli gibi alt tarafında kalın bir çerçeve yerine daha ince bir çerçeve kullanılmış.

Temel Donanımlar

P20 Pro’da kalbinde kardeşi gibi Kirin 970 yonga setini barındırıyor. İşlemcileri aynı olsa da Ram ve dahili depolama birimleri farklı. P20 Pro modelinde 6 GB RAM ve 128 GB dahili hafıza birimi kullanılmış. Yine 512 GB’a kadar MicroSD kart ile dahili hafızası artırılabiliyor. Huawei P20 Pro modeli gücünü ultra hızlı şarj destekli 4.000 mAh değerindeki pilden alıyor. Bu pil 30 dakikada tam yüzde 58’lik bir şarj değerine ulaşabiliyor.
Kameralar

Huawei P20 Pro 3 arka kameraya sahip. Bu kameralar 2 bölüme ayrılmış. ikili olan bölümde f/1.8 diyafram 40MP RGB ve hemen altında f/2.4 diyafram 8MP çözünürlüğünde Telefoto kamera konumlandırılmış. Bu ikili bölümün dışında kalan kamerada ise f/1.6 diyafram 20MP çözünürlüğünde monochrome sensör yer alıyor. Kameralarda yine Alman Leica imzası var. Leica bu modele SUMMILIX-H lenslere yer vermiş.

Kamera yeteneklerinde 5x Hibrit yakınlaştırma, 4 yönlü odaklama, Fusion Light arka plan aydınlatma bulunuyor. Kameralar Pro modda maksimum 102,400 ISO‘ya kadar çıkabiliyor. 3D yüz tanıma özelliği Pro modelde de mevcut. Kamera P20 modeli gibi 720P çözünürlükte 960 fps ağır çekim video yapabiliyor. Ön kamerasına gelince kardeşinde kullanılan f/2.0 diyafram 24 MP çözünürlüğünde yüz tanıma ve Fusion Light özelliği taşıyor. P20 Pro’da suya ve toza dayanıklı IP67 sertifikası bulunuyor.

Yukarıdaki amiral gemilerinden birine en uygun fiyata İstanbul Bilişim güvencesiyle sahip olabilirsiniz.

Yorum Ekleyin