2021 Toyota Mirai tanıtıldı! 650 km gidiyor

7

Bundan tam dört yıl önce hayatımıza giren Toyota Mirai yenilendi. 2021 Toyota Mirai, önceki tasarımına göre yenilenmiş çizgilere sahip. Otomobilin en ilgi çekici yanı ise hidrojenle çalışıyor olması. İşte ‘Hidrojen yakıtlı otomobil nasıl çalışır, yeni Mirai hangi özelliklere sahip?’ sorularının yanıtı.

Porsche elektrikli uçan araba

2021 Toyota Mirai yola çıkıyor

Günümüz teknolojileri ile birlikte artık çok daha fazla elektrikli araç ismi duymaya başladık. Mirai‘yi onlardan ayıran ise hidrojen ile çalışıyor olması. Motoruna ve çalışma şekline yazının ilerleyen kısımlarında değineceğimiz otomobilin ilk olarak değişikliklerinden başlayalım.

Önceki nesil önden çekişli olarak karşımıza çıkmıştı. Yeni nesil Mirai’de ise bu arkaya taşındı. 2021 model Toyota Mirai artık arkadan itişli bir platform ile geliyor. Toyota yaptığı açıklamada otomobilin artık daha geniş, daha alçak ve daha güçlü bir sedan olduğunu belirtti.

2021 Toyota Mirai, standart olarak 20 inçlik jantlarla geliyor. Coupe tasarımdan ilham alınarak geliştirilen otomobilin kabinine baktığımızda da yenilenmiş olduğunu görüyoruz.

Yüksek kaliteli malzemelerin kullandığı otomobilde 12,3 inçlik bir dokunmatik ekran kullanılıyor. Ayrıca Mirai’de dijital yan aynalara da yer veriliyor. Ses tarafında da elini güçlendiren otomobilde 14 hoparlörlü JBL ses sistemi görev alıyor.

Toyota yeni nesil Mirai‘nin güç aktarma sistemleri hakkında henüz net bir bilgi açıklamadı. Ancak, hedefte yüzde 30’luk bir menzil artışının olduğu söyleniyor. Birinci nesil Mirai’ye baktığımızda, o modelin yaklaşık 500 kilometrelik bir menzili vardı. Yeni nesilde ise bunun yaklaşık 650 kilometreye çıkacağı söyleniyor.

Otomobil hakkında şimdilik bilinenler bu kadar. Biraz da hidrojenli bir aracın nasıl çalıştığından bahsedelim.

Hidrojen yakıtlı otomobil nasıl çalışır?

Hidrojeni elektriğe dönüştüren yakıt hücrelerinden güç alan otomobiller özellikle çevreye verdikleri minimum zarar ile dikkat çekiyor. Havayı kirletmeyen hidrojen yakıtlı otomobil modellerinde yer alan yakıt hücrelerini, elektrikli araçlardaki bataryalar gibi düşünebiliriz. Bataryalarla arasındaki en önem fark ise yakıt hücrelerinin yeniden doldurulabiliyor olması. Yakıt hücrelerinin içindeki hidrojeni işleyerek elektriğe dönüştüren motor, sonrasında egzozdan da su buharı çıkarıyor.

Çevreci olan bu teknolojinin günümüzde yüksek maliyetlere sahip olduğunu söyleyebilriz.

7 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version