2017’nin Eylül ayındaki etkinlikte tanıtılan iPhone 8, Apple’ın tarihinde yapacağı en büyük tasarım revizyonunun başlangıcının habercisiydi: Üst ve alttaki gereksiz boşluklar kaldırılacak, iPhone 5S’ten beri var olan parmak izi tanıma sistemi Touch ID yerini yüzün 3 boyutlu modelini çıkararak kullanıcıyı tanımlayan Face ID’ye bırakacaktı.
Bütün bunlar, aynı lansmanda karşımıza çıkan iPhone X ile vuku buldu. Apple’ın iPhone 6’dan beri kullandığı tasarım dilinin ete kemiğe bürünmüş son hali iPhone 8 oldu. Eylül 2021’de tam 4 yaşına girecek bu cihazı almayı düşünüyorsunuz ama kararsız mı kaldınız? Kafanızdaki soru işaretlerinin büyük kısmını ortadan kaldıracak bir içerik hazırladık.
iPhone SE vs iPhone 8 Plus – Bu hatayı yapmayın
iPhone SE vs iPhone 8 Plus videosu ile hem iPhone SE özellikleri neler hem de iPhone 8 Plus özellikleri neler yakından bakıyoruz.iPhone 8 tasarımı, küçük ekran sevenler için ideal
IPS teknolojisine sahip 4.7 inç ekranlı iPhone 8, tek elle kullanıma son derece müsait. Ekranının Retina HD olması, “o zaman iPhone 7’den farkı ne?” diye düşündürse de, True Tone teknolojisi iPhone 8’in ayırt edici noktalarının başında geliyor. Bulunduğunuz ortamdaki ışık miktarına göre ekranın aydınlatmasını otomatik olarak ayarlayan True Tone, ekran deneyimini iyileştirmeyi hedefliyor.
Maksimum 625 nit tipik parlaklık miktarına çıkabilen ekran, son seviyede olmak kaydıyla güneş altında dahi günlük kullanımda fazlasıyla yetiyor. 1400:1 kontrast değeri sayesinde renklerin birbirine oranı gayet yerindeyken, DCI-P3 renk gamutu da doğruluk payını yükseltiyor.
Bir akıllı telefonu satın alırken önem verdiğimiz en büyük kriterlerden bir tanesi fiyat oluyor. Güncel olarak resmi satışı bulunmayan iPhone 8, Apple’ın nispeten ucuz sınıfına sokabileceğimiz telefonlarından. Yeni iPhone’ların tamamının ekran kasa oranı büyük, daha güvenli olarak lanse edilen Face ID’ye sahipler, ayrıca kamera özellikleri daha ileri seviyede. Ancak her kullanıcı cebinde taşıyacağı o alette bütün bunları aramıyor.
iPhone 8, bir sene evvel piyasaya çıkan iPhone 7 serisinden tasarım anlamında pek farklı değil. Ön dizaynı, bağlantı noktaları ve düğmelerin konumu birebir aynı. Fakat en büyük farkını arka tarafında ortaya koyuyor; cihazı ters çeviren kullanıcılar, kablosuz şarj desteği yerleştirilmesinin de önünü açan arkası cam kasayla karşılaşıyorlar.
Telefonda kompaktlığa önem veriyorsanız ve sizin için belirleyici kriter buysa: iPhone 8’i rahatlıkla kullanabilirsiniz.
iOS performansı fazlasıyla tatmin edici
Tasarım bakımından daha yeni ve modern görünen iPhone X’te kullanılan A11 Bionic çipin aynısı iPhone 8 serisinde de yer alıyor. Bu çipte dört enerji verimliliği, iki adet yüksek performans olmak üzere altı çekirdekli CPU bulunuyor. A11’e gömülü M11 hareketli yardımcı işlemci, aydınlatma tahmini, geniş renk yakalama ve gelişmiş piksel işleme gibi hesaplama fotoğraf işlevlerini destekleyen yeni bir görüntü işlemcisi de içeriyor.
A11 aynı zamanda “Neural Engine” olarak adlandırılan özel sinir ağı donanımını da bünyesinde bulunduruyor. Bu, cihazın makine öğrenme görevleri için kullanılan saniyede 600 milyar işlemi gerçekleştirmesine olanak sağlıyor. Günümüz teknolojisine göre teorik olarak eski kalsa da; A11 çip, iPhone 8’le yapacağınız arama, internette gezinme, mesajlaşma vb. günlük işlemleri fazlasıyla yerine getirecektir. Ancak aralıksız saatlerce kullanıldığında telefonun arkasından ısındığını hissedebiliyorsunuz.
Güncel olarak iOS 14.7 işletim sistemiyle çalışan iPhone 8, iOS 15 ve hatta muhtemelen iOS 16’yı da alacak. Apple’ın Android üreticilerine göre en büyük avantajı, güncelleme desteğini en az 4 yıl devam ettirmesi. Daha iPhone 6S serisinin bile yazılım desteği kesilmemişken, iPhone 8 serisinin yakın vadede yabana atılması söz konusu değil. En 2 yıl daha yeni sürümlere güncellenmeye devam edecektir.
iOS 14, 2020’de; iPhone 8 ise 2017’de piyasaya sürülmüştü. Peki o aradaki 3 yıllık fark, işletim sisteminin cihazdaki performansına nasıl yansıdı? İş gereği tüm gün telefonla uğraşan biri olarak, iPhone 8’in uygulamalardaki performansı, tarayıcı açıkken yaşattığı deneyim, video izlerken hiçbir şekilde kasmaması ve en önemlisi sistem genelindeki hızı hiç eski bir cihaz kullanıyormuş hissiyatı yaşatmadı. Bilakis daha genç ve aynı segmentteki rakiplerinden çok daha iyi durumda.
Adaptör ve Lightning kablosu aynı gün gerekli
Gelelim iPhone 8’in pil performansına. Örnekteki cihazın pili bir defa resmi Apple teknik servisinde değişti. “Pil Sağlığı” bölümündeki “Maksimum Kapasite” değeri yüzde 92. Ek olarak pilin durumu da “En Yüksek Performans Yeterliliği” sınıfında gözüküyor. Bu bilgiyi vermemizin sebebi; satın alacağınız iPhone 8’in pil sağlığı daha düşük veya yüksek olabilir. Özellikle ikinci el düşünüyorsanız böyle bir durumla karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle pil sağlığına dikkat etmenizde fayda var.
İş gereği tüm telefonla WhatsApp, Slack, Instagram, Safari, YouTube gibi mecralarda vakit geçiren biri olarak; sabah 08.00-08.30’da yüzde 100 dolu olan şarj öğleden sonraya kadar rahatlıkla dayanıyor. Hatta kullanıma bağlı olarak 17.00 civarlarına kadar günlerin sayısı çok fazla. Ancak o saatten sonra yatana kadar (23.00 civarı) kullanılması imkansız.
Gün içinde yüzde 20 iken şarja takılan iPhone 8 yaklaşık 45 dakika içinde yüzde 30’u geçiyor. Şarj esnasında ister istemez kullanıma bağlı olmak suretiyle tam doluma ulaşması bir veya bir buçuk saat sürüyor. Bu durum haliyle dört yaşındaki bir cihaza kıyasla gayet normal.
iPhone 8 kamerası günlük kullanım için yeterli
Performans ve pil ömrünün yanı sıra önemli olan bir detay da kamera. Apple iPhone 8’in ön tarafında 7 Megapiksel değerinde kamera bulunuyorken; otomatik görüntü sabitleme, retina flaş, otomatik HDR, yüz algılama ve saniyede 720P@240 FPS ve saniyede 1080P@30FPS video çekme özelliklerini bünyesinde barındırıyor.
Arka tarafında f/1.8 diyafram açıklığına sahip 12 Megapiksel kamera bulunduran iPhone 8; otomatik odaklama, optik görüntü sabitleme ve True Tone flaş özelliklerine sahip. En büyük yeteneklerinden bir tanesi; 4K@60FPS ve 1080P@240 FPS video çekebilmesi. Akıllı telefonların kameralarını değerlendiren DxOMark zamanında iPhone 8’in HDR, otomatik odaklama, sabitleme, her aydınlatma koşulunda yüksek renk doğruluğu performansını göz önünde bulundurarak 92 puan vermişti. Telefon böylelikle döneminin en iyi mobil kamerası unvanını almıştı.
Elbette ki o zamanki veriler şu an için geçerli değil. Doğum günü, tatil, toplu gezi vb. zamanlarda güneş ışığına rağmen iPhone 8 kamerası memnun edecektir. Ancak daha fazlasını beklememelisiniz.
Sonuç: Alınır mı alınmaz mı?
“İlla da Apple marka telefon istiyorum ama fazla param yok” diyorsanız, 2021 yılında iPhone 8 alınır. Ancak donanım ve yazılım uyumluluğu bakımından güncel olarak nitelendirebileceğimiz minimum serinin iPhone 11 olduğunu bilmenizde fayda var. Evet iPhone 8 sizi pişman etmez ama iPhone 11 veya 12 kullanıcısı kadar da memnun etmeyecektir. Daha fazlasını beklememeniz gerektiğinin bilinciyle satın alabilir ve kullanabilirsiniz.
Şu an kullanıyorum gayet yeterli. Herkes astronot olmuş zaten yok 50mp, yok 100mp, yok 4K. Kimse kimseyi kandırmasın. Son 3 yıldır çıkan üst düzey hiçbir teknolojiyi hakkıyla kullanmıyoruz.
Sarj nasıl gidiyor dayaniyormu aksama kadar
12 bile alınmaz.