Yazılım dünyası her geçen büyürken, kullanılan teknolojiler de değişiyor. Bilgisayar programcılığı konusunda popülerleşmiş Stack Overflow tarafından hazırlanan son rapor ise 2022’nin en popüler yazılım dillerini ortaya çıkardı. İşte en popüler ve en çok para kazandıran teknolojiler.

En popüler yazılım dili hangisi oldu?

Stack Overflow’un 70 binden fazla yazılımcı ile yaptığı yıllık anketi yayınlandı. En popüler yazılım dilinden en çok para kazandıran teknolojilere kadar birçok merak edilen konu cevaplandı. JavaScript, 2022 yılının en popüler programlama dili olmayı başardı. Hemen arkasında ise -her ne kadar yazılım dili olmasa da- HTML/CSS boy gösterdi.

https://shiftdelete.net/wp-content/uploads/2022/05/Dikkat-ceken-arastirma-Irkci-yapay-zeka-ile-karsi-karsiyayiz-2.jpg

HTML/CSS, Javascript ve Python, kodlamayı öğrenenler arasında en popüler diller olarak öne çıkıyor. Kodlamayı öğrenen kişilerin Python, C++ ve C’ye olan yönelimi, profesyonel geliştiricilerden daha fazla olmasıyla meraklandırdı.

Milyonlarca kişiyi tehdit eden kötü amaçlı yazılım geri döndü!

Milyonlarca kişiyi tehdit eden kötü amaçlı yazılım geri döndü!

Google'ın yaklaşık bir yıl önce çevrimdışı duruma getirmeyi başardığı Glupteba isimli kötü amaçlı yazılım geri döndü.

En çok kazandıran programlama dili ise Clojure oldu. Stack Overflow’un raporuna göre Clojure geliştiricilerinin ortalama maaşı 107 bin dolar civarında. Hemen arkasında ise 103 bin dolarla Erlang ve 95 bin dolar ile F# boy gösteriyor.

En popüler teknolojiler (2022)

  1. JavaScript
  2. HTML/CSS
  3. SQL
  4. Python
  5. TypeScript
  6. Java
  7. Bash/Shell
  8. C#
  9. C++
  10. PHP

En çok kazandıran teknolojiler (2022)

  1. Clojure – 106 bin 644 dolar
  2. Erlang – 103 bin dolar
  3. F# – 95 bin 526 dolar
  4. LISP – 95 bin dolar
  5. Ruby – 93 bin dolar
revil fidye yazılımı

Yazılımlara Blockchain ve Web3 konusu da soruldu. Geliştiriciler blockchain, kripto ve Web3 konusunda ortak bir düşünceye sahip değil. Araştırmaya göre yüzde 32’si olumlu, yüzde 31’i olumsuz ve yüzde 26’sı kararsız olduğunu söyledi.

Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi bizimle paylaşmayı unutmayın.