Akıllı telefon fiyatları artan kur ve vergiler nedeniyle yükselmeye devam ediyor. Bu nedenle pek çok kişi yurt dışından cihaz alma seçeneğini değerlendiriyor. Ancak kullanıcıların başka ülkelerden getirdikleri ürünleri ellerini kollarını sallayarak kullanmaları mümkün değil.
Bunun için öncelikle IMEI kayıt ücreti ödemek ve yasal olarak cihazı ve numarasını listelemek gerekiyor. Ne yazık ki ekonomideki dalgalanmalar bu ücretleri de etkiliyor. Son olarak açıklanan yeniden değerleme oranlarıyla beraber fiyatlar da değişiyor. İşte 2022 IMEI harcı…
Bakan Varank, TOGG’a ne kadar harcadıklarını açıkladı!
2022 IMEI kayıt harcı ne kadar?
Ülkemizdeki vergi oranları, harç ve cezalara uygulanan zamların belirlenmesinde kullanılan yeniden değerleme oranı açıklandı. 2021 yılı için yüzde 9,11 olarak belirlenen bu oran, ne yazık ki 2022’de yüzde 36,20‘ye yükseldi. Üretici Fiyat Endeksi‘nin (ÜFE) 12 aylık ortalaması baz alınarak yapılan hesaplama, günlük hayatımızın pek çok noktasını etkiliyor.
Teknoloji ve özellikle akıllı telefon pazarını da etkileyen bu gelişme, en çok da IMEI haçlarını da değiştiriyor. Peki 2022 IMEI kayıt ücreti ne kadar oldu? Yapılan açıklamaya göre bu miktar 2.732 TL olarak belirlendi. 2021 yılında istenen para ise 2.006 TL idi. Yani 1 sene içerisinde ücret yüzde 36 arttı.
Ne yazık ki söz konusu artış inanılmaz derecede yüksek. Ancak zam illa bu kadar yüksek olmak zorunda değil. Anayasa’da yer alan bir maddeye göre yeniden değerleme oranı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı‘nın yetki alanında bulunuyor. Bu nedenle Cumhurbaşkanı‘nın ücretler üzerinde değişiklik yapması mümkün. Ne yazık ki şu an için bu konuyla ilgili herhangi bir karar alınmış değil.
Peki siz bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz? Sizce Cumhurbaşkanlığı, 2022 IMEI kayıt ücreti konusunda bir değişiklik yapacak mı? Görüşlerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.
Eğer değişiklik olursa yukarı yönlü olur, indirim bekleyen hayal aleminde yaşıyordur.
Aynen öyle
IMEI kaydının amacı , telefonu kimin kullandığının tespiti olmalı. Telefonun suç işlemek amaçlı kullanılmasını engelleme olmalı. İş amaçlı gittiğim Kazakistan ve Ukraynada da IMEI kaydı vardı .. Ama bunun için bir ücret alınmıyordu. Sadece geçerli bir kimlik veya pasaport ile herhangi bir telefon bayisine gidip IMEI kaydı yaptırıyorsunuz ve olay bitiyordu. 1 Kuruş masraf yok. Ama sağolsun başımızdaki hükümet vatandaşı yolunacak kaz olarak gördüğü ve kimse bu duruma tepki göstermediği için telefon fiyatı kadar da imei kaydı , arabanın kendi parası kadar ötv ödemeye kuzu kuzu devam ediyoruz.
Aynen haklısın
Malesef çok haklısınız, bizde vatandaşı soymak en geçerli akçe,!!!
Az artmış bence, daha çok artmalıydı. Bu ne böyle, önüne gelen telefon alabiliyor.
Ücreti geçtim de kaydı yapıyorsun 3 sene sadece kendı uzerıne kayıtlı hatlarla çalışıyor su saçmalığa son vermek gerek
ekonomi ucuyor evet!!! zehir ettiler hayatimizi, hicbir teknolojiye ulasamiyoruz artik
Kayıt ücretinin bu kadar astronomik rakam olması çok utanç verici bu işi kayıt diye başlattılar bildiğin vurguna döndü günümüz teknolojisinde insanları kötü telefon kullanmaya zorluyorlar yurt dışından hediye olarak gelen telefonu bile kayıt altına alamıyoruz yazık çok yazık
Demek ki insanlar illegal yollardan cihaz temin etsin istiyorlar. Bir cihaz parası kadar kayıt ücreti olur mu arkadaş.
telefonun kendisi bu kadar pahalı değil. resmen kayıt ettirme ücreti daha pahalı 2022 itibariyle
Yürürlüğe girdi mi
Cumhurbaşkanlığı bir değişiklik yapar tabi, bu biraz az der hafif ücreti artırır
Dünyanın hiçbir yerinde bu uygulama yok ücret almak nedir cep tel hatları Avrupa’da GSM operatörlerinin elinde ve çok uygun fiyata veriliyor. Yurtdışına giden herkes pasaport ile giriş çıkış olan kişiler haricinde bu ücretler alınmalı .
Olsun yol yaptı köprü yaptı 🙂
Resmen diyorsunuzki dolandırıcılık yap kaçakçılık yap hırsızlık yap,ulan o paraya kayıt yaptırıcama yeni telefon alırım enayidir bu parayı veren kayıt için.sokaktanmı topluyoruz parayı.