Sosyal medya akımları sık sık karşımıza çıkıyor. Kimi zaman belirli bir konuya dikkat çekmek için kullanılan bu akımlar, kimi zamansa herhangi bir amaca hizmet etmeden eğlencesine yapılıyor. Ancak “challenge” adı verilen bu meydan okumalar düşündüğümüz kadar masum olmayabilir.
Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, sosyal medya hesabından son günlerde popüler olan ‘20’li yaşlar challenge‘ akımı için önemli uyarılarda bulundu.
Elon Musk’tan dikkat çeken kripto para uyarısı
Sosyal medyayı çok aktif bir şekilde kullanan Elon Musk günün erken saatlerinde takipçilerine uyarıda bulundu. Yatırımcıların dikkatini üzerinde topladı.Bakan Yardımcısı Sayan: Mümkün olduğunca dikkatli olmalıyız
Twitter’dan bazı açıklamalar yapan Sayan, kişisel verileri ve yüz ifadelerini kopyalayan bu tür akımların görsel veri işleme alanına zemin hazırladığını ifade etti. ‘Mümkün olduğunca dikkatli olmalıyız‘ mesajını paylaşan Bakan Yardımcısı, “Yapay zeka teknolojilerinin çözmeye çalıştığı sorunlardan biri de yaşlanmanın oluşturduğu yüzdeki değişikliklere karşı direnç kazandırmak. Kişinin şimdiki haliyle eski halinin değişiminden, yapay zeka algoritmalarını besleyecek istatistiki veriler oluşturuluyor. dedi.
https://twitter.com/ofatihsayan/status/1390569971458129920?s=20
Toplanan hassas bilginin nasıl korunduğunu bilmediğimizi de söyleyen Sayan, “yeterli güvenliğe sahip olup olmadığı tam bir kara kutu.” ifadesini kullandı. Bakan Yardımcısı, insanlardan sosyal medyada paylaştıkları bilgiler konusunda daha hassas ve dikkatli olmalarını istedi.
Ömer Fatih Sayan Kimdir?
Şu anda Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı görevini yürüten Ömer Fatih Sayan, aslında bu tarz konularda oldukça bilgili. İstanbul Üniversitesi Elektronik Mühendisliği mezunu olan Sayan, Avrupa Birliği Elektronik Düzenleyici Kurumlar Teşkilatı, Yapay Zeka Türkiye Konferansı, USOM Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi gibi kurumlarda göre aldı. Kendisi aynı zamanda Ağustos 2015 tarihinden Temmuz 2018’e kadar Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı olarak görev yapmıştır.
bunu devletten önce söyleyen bir sürü insan oldu, komplo teorisi dendi. bu ne demek, bir de bunu düşünün?
La yaşlanma algoritmasından bahsetmiş yaşlanma yaşadığı hayat şartları ve karakterin davranışıyla belirlenir
Genel olarak internette neden fotoğraf paylaşılıyor ki zaten? Birçoğu gösteriş ve ilgi çekmeye çalışmak için fotoğraf paylaşıyor. Geçmişte insanlarda şahsî bilgilerini verme konusunda biraz daha çekingenlik var gibiydi. Şimdi hemen her türlü bilgi internette herkese açık şekilde paylaşılır hâle geldi. Siz sosyal medyada dayı oğlunu eğer dayı oğlu diye etiketler veya herkese açık şekilde ona dayı oğlu diye hitap ederseniz bankacılık işlemlerinde sık kullanılan gizil sorunun cevabını yani annenizin kızlık soyadını insanlarla paylaşmış oluyorsunuz. Bunun gibi çok kimsenin farkında olmadan paylaştığı bilgiler mevcut.
10 senedir belki 15 senedir sosyal platformlar kullanılıyor ve herkes fotoğraf yüklüyor atı alan Üsküdarı geçti artık…
hemde hiç masum değil. tamamen veri elde etme oyunu. amaç Üzerinde çalıştıkları yeni veri analizi, yüz tanıma, kişi teşhisi, bu işlemlerin yapay zeka sistemlerinin çeşitli analiz tekniklerini kullanarak yapılması için veri elde edilmesidir. Sistem yani yapay zeka yazılımı, adı sanı belli olan bir kişiyi hem yirmi yaş yüz hatları ile hemde memvcutta belirtilen ortalama yaşın yüz hatları ile karşılaştıracak ve sistem, geçen zaman içerisinde sizin yüz hatlarınızda nelerin değişip nelerin değişmediğini analiz edip öğrenecek. ve muazzam bir veri bankasına sahip bu sistem tüm bu verileri bir kenarda saklayacak. Ayrıca bu veriler kullanılarak adamların yaptığı sistemin doğruluğunu bedavaya hiç bir riske masrafa girmeden test etmelerini sağlayacağız. Gelecekte nemi olacak. Yapay zekaya sahip uydu kameraları veri tabanında sadece 20li 15li 30lu yaşlarındaki fotosu olan bir kişiyi 45 60 yaşlarına geldiğinde dahi bir kaç saat içerisinde tüm dünyada tüm veri tabanlarında ve anlık görüntülerde arayacak bulacak. Bir savaş cephesindeki 55 yaşında bulunan bir komutan, üzerinde hiç bir üniforma olmadan, rütbe bile takılı olmasa dahi belki 30 yıl önce hiç düşünmeden paylaştığı bir fotoğrafla, siha tarafından yapay zeka bilgisayarına aktarılan görüntüsüyle bir kaç dakikada tanınacak ve füze ile bam bam bam. Sizcede çokmu ütopik.
Bizce saçmalamışsın da saçmalamışsın çocuk…
Tabi ya, bu challenge sadece hahaha hihihi yapmak için düzenleniyordu. Bunun yapay zeka algoritmalarını eğitmek için yapıldığını bilmeyen bence internet kullanmasın. Tüm dünyayı açık hava hapishanesine çevirecekler.
Merak ediyorum, “algoritma” falan meşhur oldu baya, yüce Google’a sormadan anlamını bilen kaç kişi var acaba şu herşeye satır satır bir yorumu olan çok bilmiş arkadaşlardan:)) Komiksiniz, olmayın bu kadar;)
Saçmalamışsınız, abartıyorsunz hayal ürünü, ütopya dediğinizin çoğu başınıza geldi gördükleriniz bu kadar görmediğiniz ve bilmediğiniz daha çok şey var. Sakin olun ve arkanıza yaslanın 2000 li nesil daha çok sey görecek..