Günümüzde ARM tabanlı mobil işlemcilere baktığımızda, işlemcilerin genellikle 28 ve 32nm üretim sürecine sahip olduğunu görüyoruz.
İşlemci sektöründeki en düşük nanometreli üretimi ise şimdilik 22nm ile Intel gerçekleştiriyor. Piyasadaki üçüncü ve dördüncü nesil Core işlemci aileleri, 22nm üretim sürecine sahip.
TSMC ve GlobalFoundries gibi büyük üreticiler tarafından hazırlanan mobil işlemciler, bu firmaların teknolojik yenilikleri sayesinde daha da hızlı bir şekilde gelişiyor.
TSMC ve GlobalFoundries gibi üreticiler, 20nm üretim sürecine 2014 yılında adapte olacak. 28nm üretim sürecine sahip olan ve 2.3 GHz hızında çalışan Snapdragon 800 işlemcisini, aynı mimariyle fakat 20nm üretim teknolojisiyle ürettiğinizde yüzde 25 daha az güç tüketimi gözleniyor. Böylece ortalama yüzde 30 daha hızlı saat frekansına sahip işlemcileri 2014 yılında görebiliriz.
20nm üretim teknolojisiyle beraber 2.8 ve 3 GHz barajına gelecek olan mobil işlemciler, daha da düşük nanometreler ile beraber, çok daha üst seviye hızlara ve özelliklere sahip olabilecekler.
:: Sizce daha yüksek performans değerleri mi, daha düşük tüketim mi önemli?
bilgisayarımın hızını getilar lan 🙂
Geçen sene çıkan üç boyutlu devrelerden hala ses yok. Galiba 2020 için rafa kaldırılmış. Ayrıca silikonun sınırı olan 6nm seviyelerine inmemek için güçlü bir sebep yokken hala intelin yol haritasının piyasaya yön verebilmesi üreticilerin ne kadar gülünç ve ketum olduklarını aynı zamanda teknolojik gelişmeyi ne derece tıkayıp yıprattıklarını açıkça gösteriyor. Öyle olmasaydı şimdilerde kişisel akıllı asistanların stratejik fonksiyonları üzerine konuşuyor olabilirdik. Tabi bunlar copy-paste yazarları için zorlayacağı olacağından hiç değinmiyorlar.
Artık bilgisayar işlemcilerine yakın işlemciler telefona da geliyor. Bence bunlar çok fazla. Şu an için 1.6 Ghz 4 Çekirdek çok yeterli bir rakam.
Kesinlikle her iki kriter de mobil sektorunde devir acip kapatacak kadar onemlidir. Ama bana gore hiz ve perdormans onceliklidir. Telefonumun ekraninda dirt 3 , test drive,battlefield 3 vs gormek isterdim.
isterse 5ghz olsun ne farkeder, batarya dayansın diye 1ghz işlemciyi underclock yapıp kullanmak zorunda kalıyoruz. Batarya teknolojisi adam akıllı yenilik yapmassa sürekli diğer gelişmeleri baltalamaya devam edecek, bataryalar sürekli yerinde sayıyor.
Ayrıca işlemcileri satmak için androidin bilerek ve isteyerek sistem düşmanı yapıldığını düşünüyorum yoksa istedikten sonra 1ghz işlemci ve 512mb ram ile çalışan bir sistem yapmak zor değil apple yapıyor.
NEREYE KADAR ?
Ghz’i yüksek işlemci üretmeyi bıraksınlar da el birliğiyle şu Android sistemini adam etsinler. 8 Çekirdek, 2GB ram’li telefon rehbere 5 saniyede giriyor 🙂
mendocino arkadaşın söylediği gibi batarya da çığır açacak buluşlar gelişmeler gerekiyor.
fanboy marka bağımlılığım yok ama herşey sistemde biter arkadaş 1.2 ghz ilede tüm işlerimizi yapabliriz android 5 ten beklentileri yüksek tuttu bakalım neler olcak
Bataryada gelişme var ancak laboratuvardan dışarıya çıkartılması yasak. Bir saniyede şarj olan bataryadan tut da normalin 100 katı güçlü bataryalara hatta havadan elektrik iletiminin patenti de alınmasına rağmen piyasaya çıkartmıyorlar. Sebebi basit: YASAK…
mesele ghz deil. flops artmadikca bi sey olmaz isterse15ghz olsun
bizim bilgisayar 1.6 ghz lan
şu anki teknoloji ile rahatlıkla 10 nm seviyesine inebilirler..Tabiki hepsi pazarlama oyunları..
3 ghz mi? 30% daha hızlı oluyormuş.
bunlar hep göz boyuyor ghz artırıp, önceden bilgisayarlarda böyleydi sonra bir durgunluk dönemine girdi şimdi yine AMD 5ghz ile alevlendirdi masaüstünde ghz muhabbetini.
her kes ghz artırıp çekirdek sayı artırırken Apple iPhone 5te dual-core 1.2ghz ile gösterdi ki, böyle de oluyormuş. Apple fantiği değilim android kullanıyorum ama yiğidi öldür hakkını yeme demişler.
İntel mobil pazara girsinde görelim taşlar yerinden oynayacak.
İntelin yeni nesil mobil işlemcisinin test sonuçlarını göründü
1ghz ile Snapdragon 800 2.3ghz işlemcisinin skorlarını ikiye katlıyordu
ha Qualcomm artık bir çok işi yapabilen mobil cihazlara birde yumurta pişirmek özelliği eklemek istiyorsa yapsın 3ghz
İntel geliyor beyler
Masaüstü diye bir mantık kalmayacak.android windowsu bitirmek istiyor zaten.
İşlemci mgz i 3 olsa bunu gözle görülür bir şekilde göreceğimizi sanmıyorum. Daha uzun giden pil gerek. İnsanlar ellerinde şarj aleti taşıyarak geziyorlar. Tuhaf birşey. Kabloya bağlanıyor hayatlarımız
Şarj konusunda haklısınız fakat 20 nn yede geldiler fakat şöyle bişey var 3 ghz iyi bi değer 4 ve 8çekirdeğe zaten çıkdılar fakat hem
ghz hem çekirdek hem pil yönetimi şarj da sınıra ulaştılar gibi patlayacak biraz daha zorlasalar üçü içinde yeni şeyler çıkarmak zorundalar var olanlar bi yere kadar..
Android zaten o şekilde rahat çalışıyor, akıcı çalışmayan firmaların custom skin leri. Apple yapıyor sonra güncelleme ile kendi iphone’larını kastırıyor ki yenisi satsın.
s4 benim pc den hızlı 😀 ve çözünürlüğü daha yüksek 😀
Abi Batarya çok yer o ya :/, artık Mobile ekran kartıda geliri batarya içinde, Nvidia Optimus Technology great Battery life kullanılır ,ama ne olursa olsun o telefon ışık ayarları full açıkken yinede akşamı tamamlayamaz ) dedi dersiniz )
Faceye de yazdım bu iş donanımla olmaz, bir yere kadar…
Batarya teknolojisine el atın yoksa Yapılan bütün gelişmeler boş kürek çekmekten başka ise yaramıyor.
Bence en önemli olan 20nm olup düşük güç tüketimi yapmalıdır. Frekans in çok yüksek olmasına gerek yok.