Bu yıl ilki düzenlenen E-Ticaret Konferansı’nda konuşan Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Orhun, “Türkiye’de internetten alışveriş yapanların sayısı bugün itibariyle aylık 5 milyon kişiyi, yani toplam kullanıcı sayısının yüzde 16’sını geçmiyor. E-ticaretin en yoğun kullanıldığı ülkelerden ABD’de bu oran yüzde 62 seviyesinde. Türkiye’de e-ticaretin kaydettiği gelişime bakarak, 3 yıl sonra oransal bazda ABD’yi yakalayacağımızı söyleyebiliriz” dedi.
Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği’nin de (ETİD) sponsorları arasında yer aldığı E-Ticaret Konferansı ve Fuarı‘nda, yeni tüketim alışkanlıkları, e-ticaret ve dijital ekonomi kavramları ile birlikte güvenlik, hukuksal süreçler, yasal mevzuat, ödeme sistemleri ve lojistik gibi konular ele alındı.
Konferans’ta bir konuşma yapan ETİD Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Orhun, Türkiye’de toplam 30 milyonu aşkın internet kullanıcısı bulunduğuna ve yüzde 60’ının her gün mutlaka internete girdiğine dikkat çekerek şunları söyledi:
“ETİD olarak internetin tüketicilere kolaylık, rahatlık ve avantajlar sağlayan bir dünya olması gerektiğine inanıyoruz. Türkiye’de internetten alışveriş yapanların sayısı bugün itibariyle aylık 5 milyon kişiyi, yani toplam kullanıcı sayısının yüzde 16’sını geçmiyor. E-ticaretin en yoğun kullanıldığı ülkelerden biri olan ABD’de ise bu oran yüzde 62 seviyesinde. Türkiye’de e-ticaretin kaydettiği gelişime bakarak, 3 yıl sonra oransal bazda ABD’yi yakalayacağımızı söyleyebiliriz.”
Yakın tarihli bir araştırmaya göre Türkiye’de internetten alışveriş yapma frekansının oldukça düşük olduğunu kaydeden Orhun, bir kullanıcının ayda sadece bir kez internet alışverişi yaptığını söyleyerek şöyle konuştu:
“İnternet alışverişi de tıpkı gerçek hayattaki gibi her gün yapılmaya başlandığında gerçek bir e-ticaret patlaması olacak.
Bugün ülkemizde e-ticaretin daha hızlı bir gelişme kaydetmesinin önündeki açık ara en büyük engel sitelere duyulan ‘güven’dir. “Sipariş ettiğim ürün gelir mi, siparişim gecikir mi” gibi kaygılar pek çok kullanıcının e-ticaretten uzak durmasına neden oluyor. Bir diğer sorun ise, Türkiye’deki tüketicilerin satın alacakları ürüne dokunmak istemeleri. Kaliteli içerik sunan, görsel açıdan zengin internet siteleri bunun da üstesinden başarıyla geliyor.
E-ticaretin ilk yıllarında, kullanıcıların kafasında kredi kartının internette kullanımının ne derece güvenli olduğu ile ilgili soru işaretleri vardı. Derneğimizin ve sektörün çabaları ve yasal düzenlemelerle birlikte bu konunun yaklaşık iki yıl içinde tamamen gündemden kalkacağını rahatlıkla ifade edebilirim.”
:: İnternetten alışveriş yapıyor musunuz?
İnternetten alışveriş için vergi bekliyoruz. Lütfen gereğini yapınız.
sen 3 yıl sonra amerikayi yakalayacaz diyorsunda eğer amerika yerinde sayarsa yakalarsin.. hey allahim ya.. neyse güzel bir fikraydi :-P:-P
3 yil sonra amerika bize 5 yil daha takar, ozamanda 5 yil sonra yakalariz dersiniz , bu hep boyle surer gider birde bakmissiniz yas yetmis olmus. Hey gidi amerika sizi yakalamaya calisarak bir omur bitti gitti
Biz 3 yıl boyunca amerika’nın şimdiki haline doğru gelirken, amerika sabit mi kalacak
akakce.com, webdenal, incehesap, hiperucuz, sanalmarketim gibi işini düzgün yapan siteler çoğalsa, hepsiburada tekelciliği kırılsa, gittigidiyor daha derli toplu bir hal alsa çok daha güzel günler görecek sektör.
Bence Suriye’ye doğru gerileyeceğiz .