ShiftDelete.Net olarak Türkiye’den AMD’nin Varşova’daki tanıtım toplantısına davet edilen tek yayındık. Gittik ve tek parça geri gelmeyi başardık. Her ne kadar bazı valizler bizim kadar şanslı olmasa da olay yerindeki havayı sizlere burada yaşatmaya çalışacağız. Tabii ilk amacımız bu havanın Varşova’daki kadar soğuk olmaması. Gruptan ayrılan birkaç davetlinin dakikalar içinde buz kalıbına döndüğüne şahit olduk.

HD 3000 ile Yenilikler

Şu an için sadece grafik kartları üzerindeki ambargo kalktığı için sizlere AMD’nin Spider platformu hakkında sadece grafik kartlarından bahsedebiliyoruz. Şimdiye kadar başka yerleri kaynak gösterdiğimiz ve kesinliği tartışmalı olan bilgilerden ise artık eminiz. Her ne kadar sınırlı test imkan ve zamanlarına sahip olsak da en azından yeni kartların ne vaat ettiğini az çok gördük.

Burada gördüğünüz kişi Richard Huddy (kendisini bu kadar karizmatik fotoğrafladığım için bana teşekkür etmeli), uluslararası geliştirici ilişkileri müdürü, öncelikle sunumunda dinleyicileri gülmekten kırma geçirme operasyonu yapmış da olsa esas önemli teknik noktalardan da bahsetti. Özellikle de karşı cepheden gelen DirectX 10’dan sonra gelen DirectX 10.1’in ve yeni Shader Model’in gereksiz olduğu yönündeki telkinlere karşı teknik anlamda cevapları dinledik.

Bence şu an için DirectX 10.1 desteği var diye bir grafik kartı satmaya çalışmak, bakın çok rahat diyerek, orta seviye bir arabaya tanesi bin liradan hakiki deri koltuk taktırmaktan farksız bir girişim. Diğer taraftan, hâlihazırda teknoloji oraya doğru ilerlerken eğer elinizde iyi bir teknoloji varsa bu iyi bir yatırım olabilir. Yani hâlihazırda yeni bir araba alıyorsanız ve sadece deri koltuk için o kadar para ödemeyecekseniz (veya deri koltuk varsayılan olarak geliyorsa) neden olmasın? Zira zaten birçok oyun üreticisi daha kartları görmeden paçaları sıvamayacak, oyunları kısmen baştan kodlamayacaktır.

Yeni Kartlarda Neler Var?


HD 3850

Her ne kadar ayrıntılı GPU sunumunda Richard Huddy, DirectX 10.1 desteğinin üzerinde çokça durmuş da olsa HD 3000 serisi kartların çok daha önemli özellikleri var. Öncelikle (bu nanometre hesabını sevmiyoruz; ama burada kendisini gösteriyor) 55 nanometre işlem süreci hem yongaların küçülmesi hem de aynı pakete daha fazla bir şeyler sıkıştırılmasını sağlıyor. Özellikle de UVD (universal video decoder, evrensel-genel amaçlı video çözücü) artık bu paket içinde çok daha az yer kaplıyor ve daha da geliştirilmiş bir sürümünün yeni yongalara yerleşmiş olması daha az sorun olmuş durumda. AMD’nin ATI grafik kartlarından sorumlu müdürlerinden David Diederichs ile yaptığım bir sohbette UVD’nin aynı zamanda video kodlamaya yardımcı olup olamadığını sorduğumda, bunun teknik olarak mümkün olduğunu fakat henüz yazılım geliştirme setinin yayınlanmadığını belirtti.


HD 3870

Özellikle geçtiğimiz haftalarda Toshiba’nın ürettiği ve video çözme ve kodlama için temel işlevleri içerecek yardımcı işlemcisini (Spurs Engine) düşündükçe AMD’nin bu video çözme ve açma işlemiyle birçok işi daha kolay hâle getirebileceğini umuyorum. Gerçi bu tür işlevler genellikle gerçek zamanlı video açma olarak değerlendiriliyor. Yani yüksek tanımlı görüntünün istediği işlem gücünü grafik kartındaki birime yaptırıp gerçek zamanlı olarak izlenmesi mümkün. Fakat on dakikalık bir yüksek tanımlı (HD) videoyu on dakikada (gerçek zamanlı) işlemek çok da çekici değil. Bu konu üzerindeki gelişmeleri takip ediyor olacağız.

Performans Ölçüleri

Her ne kadar işlemci performansları açısından konuşamazsak da benchmark festivalinde HD 3850 ile ikili Cross Fire yapılmış test sistemlerinde testler yapma fırsatını bulduk. Şimdi oracıkta kıyaslama fırsatı bulamadığımız için, test için ürünler bize ulaşana kadar hakkında konuşmayı planlamıyoruz; fakat grafik kartlarının performansı açısından size birkaç bilgiyi vermek isterim.

Test sistemlerinde HD 3870 değil HD 3850 grafik kartları vardı. Yani yeni serideki daha kırpılmış olan kart. HD 3850 kabaca 2900XT ve 2600 XT DDR4’ün arasında duran bir grafik kartı. Tek slot soğutma çözümüne sahip olan HD 3850 yaklaşık 179 Euro (vergi hariç).

Call of Juarez’in DirectX 10 demosunda tek bir HD 3850’nin ShiftDelete.Net’in standart A testinde aldığı değer 31 kare/saniye, B testinde ise 6,6. Tabii sistemde tek bir dört çekirdekli bir 2,4 GHz hızında Phenom olduğunu unutmamak gerekiyor. Sistemle ilgili olarak ayrıntıları, Pazartesi günü sizlerle paylaşabileceğiz. Zira yonga setlerinden ve platformun gerisinden ancak o gün bahsedebiliyoruz.


Onlarca sisteme rağmen test salonu oldukça sessizdi.

Call of Juarez

A Testi
1024×768 Çözünürlük / 1024×1024 Shadowmap Size / Shadows Quality Low / MSAA x2
Tek HD 3850: 31 kare/saniye
Cross Fire HD 3850: 50 kare/saniye

B Testi
1680×1050 Çözünürlük / 2048×2048 Shadowmap Size / Shadows Quality High / MSAA x4
Tek HD 3850: 6,6 kare/saniye
Cross Fire HD 3850: 9 kare/saniye

3D Mark 2006

A Testi
1024×768 Çözünürlük / Aniso. Trilinear / Multisampling 2x

Tek Kart

3D Mark: 9936     SM2: 3852     SM3: 4352

Cross Fire
3D Mark: 12803     SM2: 4785     SM3: 6534

B Testi
1680×1050 Çözünürlük / Aniso. 4x / Multisampling 4x

Tek Kart
3D Mark: 5608     SM2: 2210     SM3: 3956

Cross Fire
3D Mark: 9973     SM2: 4296     SM3: 3956

Sonuçlara baktığımızda, her şekilde zor olan Call of Juarez testinde Corss Fire‘ın hep yüksek oranda katkılar yaptığını görüyoruz. 3DMark 2006’da ise Cross Fire’ın en büyük katkısı B testine. A testindeki verimlilik oldukça düşük. Sanırım o yükü görünce HD 3850 "Ben yalnız çalışırım!" diyerek yan yuvadaki karta yan gözle bakıyor.

Şimdilik bu kadar; gerisini paylaşmaya devam edeceğiz.

Yazan: Berkin BozdoğanWarszawa
SDN – http://shiftdelete.net