Teknolojinin gelişimi birçok sektörde yeni olanakların önünü açıyor. İnşaat sektörü de bunlar arasında yer alıyor. 2021 yılı itibariyle hem ülkemizde hem de dünyada 3D yazıcı kullanılarak yapılan evlerin projelerine ve inşasına başlanıldı. Peki avantajları nedir ve maliyeti ne kadar?

3D yazıcı ile ev yapmak! Avantajları neler?

3D yazıcı ile nasıl bir ev yapacağı tamamen kişinin kendi elinde. Demir ve kalıp işçiliği gerektirmediği için serbest mimari ile ister mağarayı andıran isterse de modern olacak şekilde dilediği tasarımı yapabilir. Buna karşılık maliyeti sabit kalacaktır. Çünkü maliyeti belirleyecek tek şey kullanılan harcın miktarı.

Bu yöntem ile ev yaparken yalnızca evin elektrik, su ve gider tesisatı ile pencere ve çatı yerleştirmeleri için işçilik gerekiyor. Geri kalan tüm işi 3D yazıcı üstleniyor. Ülkemizde de kullanımına başlanan bu teknolojide ilk adımı İBB atarak aşağıdaki bağlantıda bulunan ilk evi İstanbul’da inşa etti.

Türkiye’de ilk: 3 boyutlu yazıcı ile ev inşa edildi!

Türkiye’de ilk: 3 boyutlu yazıcı ile ev inşa edildi!

Türkiye'nin ilk 3 boyutlu yazıcı ile üretildi. İstanbul'da inşa edilen bu ev, Türkiye'nin ilk yaşam projesinin de başlangıcı oldu.

Fakat bu yöntemin kullanım senaryoları o kadar fazla ki önümüzdeki 5 ila 10 yıl içerisinde en popüler ev yapma seçenekleri arasına girecek. Tiny House konseptine uygun bir şekilde 1+1 olacak şekilde bir ev yapmanın bedeli 4 bin dolar. Süresi ise boyutuna göre 24 saat ve üzeri diyebiliriz.

Tabii dolar kurunun yüksek oluşu nedeniyle şu an için 75 bin TL’ye tekabül ediyor. Ancak önümüzdeki yıllarda 5’te 1’ine kadar düşerek 15 bin TL seviyesine gelebilir. Fakat belirttiğimiz gibi bu yapılabilecek en küçük seçeneklerden birinin maliyetini temsil ediyor.

Tabii yalnızca bireysel kullanım için değil. Örneğin önümüzdeki 20 yıl içerisinde dünyada su sıkıntısı çeken ülkelerden Avrupa’ya doğru bir göç başlayacak. Ya da halihazırda Afrika’da yüz binlerce insanın barınma hakkı sağlanamıyor.

Hatta o kadar uzağa gitmemize de gerek yok. Hemen sınırımızda Suriye’de yüz binlerce insanın yaşadığı çadır kamplar var. Türkiye ise biraz daha kalıcı çözüm olması için binlerce briket ev inşa ediyor. Fakat 3D yazıcı ile çok daha ucuza mal edilebilir.

Kabaca bir hesap yapacak olursak, 50 bin kişinin yaşayabileceği 10 bin hanenin yapımı için 40 ila 50 milyon dolar arası bir meblağ yeterli olacaktır. Tabii yapım süresi makine sayısına göre 1 ay da olabilir 1 yıla da çıkabilir.

Kendimiz için müstakil bir ev yaptığımız senaryoda ise 3+1 150 metre kare boyutundaki evin yapım süresi 1 haftanın altında olacaktır. Maliyeti ise 16 bin dolar, yani 300 bin TL seviyesinde olacaktır. Tabii bu meblağ yalnızca kaba inşaatı temsil ediyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!