Teknolojinin gelişimi birçok sektörde yeni olanakların önünü açıyor. İnşaat sektörü de bunlar arasında yer alıyor. 2021 yılı itibariyle hem ülkemizde hem de dünyada 3D yazıcı kullanılarak yapılan evlerin projelerine ve inşasına başlanıldı. Peki avantajları nedir ve maliyeti ne kadar?
3D yazıcı ile ev yapmak! Avantajları neler?
3D yazıcı ile nasıl bir ev yapacağı tamamen kişinin kendi elinde. Demir ve kalıp işçiliği gerektirmediği için serbest mimari ile ister mağarayı andıran isterse de modern olacak şekilde dilediği tasarımı yapabilir. Buna karşılık maliyeti sabit kalacaktır. Çünkü maliyeti belirleyecek tek şey kullanılan harcın miktarı.
Bu yöntem ile ev yaparken yalnızca evin elektrik, su ve gider tesisatı ile pencere ve çatı yerleştirmeleri için işçilik gerekiyor. Geri kalan tüm işi 3D yazıcı üstleniyor. Ülkemizde de kullanımına başlanan bu teknolojide ilk adımı İBB atarak aşağıdaki bağlantıda bulunan ilk evi İstanbul’da inşa etti.
Türkiye’de ilk: 3 boyutlu yazıcı ile ev inşa edildi!
Türkiye'nin ilk 3 boyutlu yazıcı ile üretildi. İstanbul'da inşa edilen bu ev, Türkiye'nin ilk yaşam projesinin de başlangıcı oldu.Fakat bu yöntemin kullanım senaryoları o kadar fazla ki önümüzdeki 5 ila 10 yıl içerisinde en popüler ev yapma seçenekleri arasına girecek. Tiny House konseptine uygun bir şekilde 1+1 olacak şekilde bir ev yapmanın bedeli 4 bin dolar. Süresi ise boyutuna göre 24 saat ve üzeri diyebiliriz.
Tabii dolar kurunun yüksek oluşu nedeniyle şu an için 75 bin TL’ye tekabül ediyor. Ancak önümüzdeki yıllarda 5’te 1’ine kadar düşerek 15 bin TL seviyesine gelebilir. Fakat belirttiğimiz gibi bu yapılabilecek en küçük seçeneklerden birinin maliyetini temsil ediyor.
Tabii yalnızca bireysel kullanım için değil. Örneğin önümüzdeki 20 yıl içerisinde dünyada su sıkıntısı çeken ülkelerden Avrupa’ya doğru bir göç başlayacak. Ya da halihazırda Afrika’da yüz binlerce insanın barınma hakkı sağlanamıyor.
Hatta o kadar uzağa gitmemize de gerek yok. Hemen sınırımızda Suriye’de yüz binlerce insanın yaşadığı çadır kamplar var. Türkiye ise biraz daha kalıcı çözüm olması için binlerce briket ev inşa ediyor. Fakat 3D yazıcı ile çok daha ucuza mal edilebilir.
Kabaca bir hesap yapacak olursak, 50 bin kişinin yaşayabileceği 10 bin hanenin yapımı için 40 ila 50 milyon dolar arası bir meblağ yeterli olacaktır. Tabii yapım süresi makine sayısına göre 1 ay da olabilir 1 yıla da çıkabilir.
Kendimiz için müstakil bir ev yaptığımız senaryoda ise 3+1 150 metre kare boyutundaki evin yapım süresi 1 haftanın altında olacaktır. Maliyeti ise 16 bin dolar, yani 300 bin TL seviyesinde olacaktır. Tabii bu meblağ yalnızca kaba inşaatı temsil ediyor.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!
müthiş 👌 her İL ‘e geliyorlarsa daha da müthiş 👍
75 bin tl belediye harçlarını karşılamıyor. maliyeti 500 bin tlnin altında olmaz küçük agredalı farklı bir bürüt beton kullanılıyor. işçilik sadece br inşaatı küçük bir kısmını kaplar geri kalanı malzeme ve toprak parası zaten
Hay ağzını opeyim
Hocam yavaş. 🏳️🌈
Bursa Orhaneli gibi vatandaşı düşünen belediyelerde ücretsiz tip projeler veriliyor. Hazır projeyi alıp bin lirayı bile bulmayan resmi harç ödemelerini yapınca evinizi yapabiliyorsunuz.
İnşaatta kullanıma Bolu belediyesi sadece su için peşin 70 bin küsür para aldı. Vallahi billahi. Birde yatırmadan ruhsatı vermiyor. İskan alırkende 70 bin küsür alacakmış şu için. Vermezsen iskan yokmuş. Dairelere farkına koy bakam koy. Sadece su bu su. Bunu yapan Bolu belediyesi meclis kararı.
İçinde demir olmayan şey kafana çöker
Fiber varsa demirden sağlam olur
Valla tam içimden geçeni yazmışsın, plastik malzeme Adana’da yazın erir gider 😂
Bunlar dubai de erimiyorsa adana hiç erimez kardaşşşş
Evet flamentler minimum 110 derecelerde eriyor
betondan yapılıyor
Kullanılan malzeme hakkında detaylı bir bilgi olsa imiş keşke çünkü normal 3d yazıcılarda genelde prototip amaçlı pla ve türevleri olan malzemeler kullanılır ve bunun dışında lazer kullanarak titanyum boncuklarla kaynak yaparak yapı oluşturabilen bir model de yapmışlardı ama inşaat sektörü düşününce ben de ilk kez duydum.
bu özel bir çimento dan yapılıyor diye biliyorum hızlı kuruyor ve çok sağlam 3d yazıcı her katmanı atana kadar sertleşiyor
Yani o kadar boş anlatım da bu kadar uzatılabilinir
Yani 24 saat plastik soluyacağız. Ucuz olabilir ama sağlıklı değil.
Sağlığımiz mı kaldı Allah’ını seversen g. Açıkta kalmisin derdimiz oldu
ne plastiği betondan yapılıyor
Türkiye’ de ne rağbet görüyorsa vergilendirme hoop o tarafa kayıyor. Kimseyi boşuna ümitlendirmeyin! 75.000 olur 750 bin TL, maalesef.
Evlerin pahalı olmasının en büyük sebebi arsalar zaten. Bir ev aldığında aslında arsayı da satın almış oluyorsun, o yüzden pahalı. Örneğin Konyaaltı altınkum mahallesinde yine milyondan aşağı yapamazsın bu evi. 75 bin ev ama arsa 925 bin lira mesela :d
Kesinlikle yaygınlaşmalı dünya nüfusu ve inşaat sektörü için aylarca ev yapmak nerede 1 gün içinde ev yapmak nerede
Arkadaşlarımız maliyetin 75 TL ile sınırlı kalmayacağını dile getiriyor. Elbette, işçilik, firma karı, arsa fiyatı, iç döşeme, yalıtım, bağlantılar vs derken fiyat artacaktır. Diyelim ki 500bin TL’ye kadar çıktı. Yine de şuan 1+1 ev fiyatları 1.5M dan başladığını düşünürsek 1/3 fiyatına ev sahibi olunabilecek. Bence bu teknoloji barınma sorununa iyi çözüm olacak. Ancak sadece kar hırsı ile haraket eden firmaların tekeline kalmaması lazım.
Yasal olarak mümkün mü ? Deprem prosedürü falan ?