Pratik bir şekilde fiziksel modeller oluşturmaya yarayan, son yıllarda da adını sıkça duyduğumuz 3D yazıcılar, artık kalp modelleri üretebilecek. Yapılan araştırmalar sonucunda, 3D yazıcı ile insan kalbi modellerinin üretilmesine imkan sağlandı. Peki 3D yazıcılarla üretilen, 3D kalp modelleri ne gibi bir fayda sağlayacak?
3D yazıcı ile yapılan insan kalbi!
MIT(Massachusetts Institute of Technology) ve Boston Çocuk Hastanesi tarafından gerçekleştirilen araştırmalar sonucu, 3D yazıcı ile kalp modeli yapılmasına öncülük edildi. Artık cerrahlar, ameliyat öncesi hastaların kalplerinin MR görüntülerini çekecek ve araştırmalar sonucu ortaya çıkan sistemle birlikte hastanın kalbinin birebir 3D kopyasını oluşturabilecekler. Cerrahlar kalp ameliyatları öncesi kalbin 3D kopyası sayesinde, hastaların ameliyat esnasında karşılaşabilecekleri olası olumsuz senaryoların önüne geçebilecekler.
Kalp ameliyatı öncesi, hastanın 3D kalp modelinin hazırlanması ise sadece 3 saat sürüyor. MR ile kalbin, tüm bölümleri ile birlikte görüntüsü alınıyor ve geliştirilen özel algoritmayla birlikte normalde 10 saat sürecek ve yaklaşık 200 kare görüntüye ihtiyaç duyan, kalbin tüm bölümlerine ait sınırları belirleme işlemi çok kısa bir sürede tamamlanıyor. Bütün bu işlemler ile birlikte toplamda 3 saat içerisinde 3D kalp modeli baskılanmış oluyor.
3D yazıcılar, henüz diğer teknolojilere nazaran yolun başında olmalarına rağmen, sağladığı avantajlarla bugün bile insanların hayatlarını kolaylaştırmaya ve yeri geldiğinde de kritik noktalarda insanlara destek vermeye devam ediyorlar. Bakalım gelecekte 3D yazıcılar hangi alanlarda insanlara yardımcı olabilecekler?
:: 3D yazıcı ile insan kalbi yapılması ile ilgili düşünceleriniz neler?
biz daha ricoh sp111’alamazken …
MİT deyince milli istihbarat sandım, ilk şaşırdım sonra gururlandım gerçeği öğrenincede üzüldüm.
kalbin hammaddesi ne oluyor et ? plastik ?
baya bir iş var bu 3d yazıcılarda bakarsın yarin birgün insan beyni yaparlar insana koyarlar :D….
Burada kalbi açmadan prototipten sorunu yakından görmek, olasılıklardan bahsediliyor. Et/Plastik mevzusu ne alaka
Kaç yıllık teknolojiyi yeni gibi gösteriyorlar, çok sinir oluyorum. MİT kimmiş. Siz asıl türkiyede çıkacak chip maker lere bakın. Bulmanız imkansız ötesi, bunu bilmeniz bile bir şans. Cihaz muhteşem bir şey. Cihaza uygun boyutta wafer'i ve photoresist solüsyonu veriyorsunuz. Onun dışında metal-çözelti hazneleri var. onları dolduruyorsunuz. Daha sonra internetten açık kaynak bir chip buluyorsunuz. mask ları indirip cihaza veriyorsunuz. 1 saate hazır. daha sonra bakır pinlere lazer lehim yapıp üstünü plastik kaplıyor. bu kadar.
Ayrıca bu çıktığı zaman intelin vs sonu gelecek. Çünkü kara borsada bir i7 işlemcinin mask larından tutun hreşeyine kadar bulmanız mümkün. 1 dolara işçi çalıştırırsalar böyle olurlar işte. para köpekleri diyim onlara.
Eolf