Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

3D yazıcı ile lastik üretildi!

Ana sayfa /

3D yazıcı teknolojisinin hayatımızdaki yeri gün geçtikçe artmaya devam ediyor. İhtiyaç duyulan araç gerecin belki de en ucuz ve en kolay üretim yollarından biri olan 3 boyutlu baskı, otomobil sektöründe de kullanılmaya başlandı.

İlk çift taraflı 3D baskı kalemi!

Ünlü lastik üreticisi Michelin, Montreal’de gerçekleşen etkinlikte Vision isimli 3 boyutlu yazıcıyla üretilen prototip lastiğini tanıttı.

Her ne kadar bir otomobil lastiğinin ömrü çeşitli faktörlere bağlı olsa da, doğru kullanım için lastiklerin en geç beş yılda bir değiştirilmesi gerekiyor. 

Reklam
Reklam

Michelin’in 3D baskı lastikleri kullanılmaya başlanırsa, otomobilinizin lastiklerini uzun süre değişmeniz gerekmeyebilir.

Bildiğimiz lastiklerin aksine şişirilmesi gerekmeyen lastikler, patlama gibi problemlerin önüne geçiyor. İlhamını doğadan alan lastikler, kabaca akciğer gibi davranıyor denebilir.

Ayrıca geleneksel lastiklerin aksine Michelin’in prototipi, sürtünme sonucunda kaybettiği yapısını kolayca geri kazanabiliyor. Prototipte bulunan sensörler sayesinde lastik hakkındaki tüm bilgilere anlık ulaşılabiliyor.

Geliştirilen uygulama üzerinden lastiklerini kontrol eden kullanıcılar, yine uygulama üzerinden kendi sürüş özelliklerine göre lastik sipariş edebiliyor.

Michelin doğa dostu lastikler üretecek!

Buna ek olarak, Michelin’in Vision lastikleri oldukça doğa dostu bir şekilde geliştirildi.

Bambu, kağıt, teneke, tahta plastik gibi maddelerden üretilen lastikler, bakteriler tarafından ayrıştırılabiliyor.

Mümkün olan en organik şekilde geliştirilen lastikler, binlerce kilometre sonrasında ömrünü tamamladığında kolayca geri dönüştürülebiliyor.

Her ne kadar Vision lastikler şu an sadece prototip olsa da doğayı korumak adına büyük bir adım atılıyor denebilir.

Son olarak Vision lastiklerin önümüzdeki birkaç senede satışa sunulmayacağını, bu tür lastiklerin neredeyse 10 yıl sonra ancak kullanılabileceğini belirtelim.

::Sizce 3 boyutlu yazıcılar başka hangi alanlarda kullanılacak?

 

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam