3 boyutlu yazıcıların kullanım alanları gün geçtikçe genişliyor. Artık birçok parçanın üretimini 3 boyutlu yazıcılar aracılığı ile yapabiliyoruz. Son yıllarda 3 boyutlu yazıcılar uzay sektöründe bile kullanılmaya başladı. 3D yazıcıların geldiği son nokta ise bugün çok daha iyi anlaşılacak.
3 boyutlu yazıvı ile üretilen ilk roket kalkışa hazırlanıyor
3D yazıcı ile üretilen ilk roket kalkışa hazırlanıyor. ABD havacılık şirketi Relativity Space tarafından inşa edilen Terran 1 roketi, 8 Mart (bugün) tarihinde Türkiye saati ile 20.00’da Florida’daki Cape Canaveral’dan fırlatılacak. Test aşaması atlanan roket direkt olarak yörüngeye çıkmaya hazırlanıyor.
Şirket, roket yere bağlıyken motorlarının ateşlendiği test aşamasını atlamayı ve doğrudan fırlatmaya gitmeyi seçti. Bu yüzden yük olmadan havalanacak olan Terran 1, yörüngeye ulaşması durumunda başarılı olarak nitelendirilecek. Şirket bu uçuş için Terran 1’i tamamen riske atmayı kabul etmiş durumda.
Ay’a yolculuk projesinde ilk adım gerçekleştirildi!
NASA'nın geçtiğimiz aylarda gerçekleştirdiği Artemis 1 uçuşu aksiliklere rağmen başarıyla gerçekleşti. İşte ayrıntılar...33,5 metre boyunda olan Terran 1, bu boyutları ile en küçük yörünge roketi olma özelliği taşıyor. Yüzde 85’i 3D yazıcılar ile üretilen roket, bin 250 kilogram taşıma kapasitesine sahip. Firma, 3 boyutlu yazıcı ile üretilen roketleri ile taşıma yapmak için 12 milyon dolar almayı planlıyor. Diğer yandan SpaceX’in 22 bin kilogram yük taşıyabilen Falcon 9’un bir uçuşu ise 67 milyon dolara mâl oluyor.
Relativity Space’in nihai hedefi, Mars’ta bir endüstriyel toplumun oluşmasına yardım etmek. Terran 1, oraya gitmek için çok küçük olsa da roketin asıl amacı, şirketin ilk kez 2024’te fırlatmayı planladığı 66 metre yüksekliğindeki Terran R roketine ön ayak olmak.
Terran R’nin tamamen yeniden kullanılabilir olması, 3D yazıcı ile üretilmesi ve yörüngeye 20 bin kilograma kadar taşıyabilmesi planlanıyor. Şirket, daha büyük uyduları Dünya’nın yörüngesine yerleştirmenin yanı sıra, Terran R’yi en sonunda müşterilere Dünya, Ay ve Mars arasında görev yapabilen bir uzay gemisine dönüştürmek istediklerini belirtiyor.
3 boyutlu yazıcıların kullanımı her geçen gün artıyor. Terran 1 de bunun bir kanıtı niteliğinde. Peki siz 3D yazıcılar ve Terran 1 roketi hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.