Prototip ürün ve kalıp üretimi gibi alanlarda karşımıza çıkan 3D yazıcılar, artık son kullanıcı tarafından da sıkça tercih ediliyor. Bu makalemizde “3D yazıcı alırken nelere dikkat edilmeli?” sorusunun cevabını vereceğiz.

Satın alma öncesinde 3D yazıcıyı ne tür işler için kullanacağınızı belirlemelisiniz. Piyasada bulunan Fused Deposition Modeling (FDM) ve Stereolitografi (SLA) yazıcı türlerinden birini seçerek başlayabilirsiniz.

İlk 3D baskılı çelik köprünün açılışı yapıldı

İlk 3D baskılı çelik köprünün açılışı yapıldı

Hollanda Kraliçesi sıra dışı bir köprünün açılışını yaptı. 3D baskı ile geliştirilen ilk çelik yaya köprüsü Amsterdam'da kullanıma açıldı.

3D yazıcı alırken nelere dikkat edilmeli?

Maliyet, bakım ve hammadde konusunda oldukça avantajlı olan FDM tipi yazıcılar ekstrüzyon tekniği ile üretim imkanı sunuyor. Nozzle adı verilen uçlar sayesinde filamenti ürüne dönüştüren FDM yazıcılar, kullanılan nozzle tipine göre çıktılarda katman izi oluşturuyor.

3D yazıcı alırken nelere dikkat edilmeli?

Katman izi oluşmadan üretim imkanı sunan SLA yazıcılar ise reçine tabakasını ışık ile katılaştırarak ürün ortaya çıkarıyor. FDM tipi yazıcılara göre hammade ve bakım maliyeti bakımından oldukça yüksek olan SLA yazıcılar, büst ve model üretiminde tercih ediliyor.

3D yazıcı alırken nelere dikkat edilmeli sorusunun en önemli bölümlerinden bir diğeri ise filament tercihi. FDM tipi yazıcılar ile ABS, PLA, PETG ve TPU filament kullanarak üretim yapabilirsiniz. ABS ve PETG filamentler PLA filamente oranla daha yüksek sıcaklıkla erimesine karşın PLA filamentlerden dayanıklı yapıya sahiptir. Üretmek istediğiniz parçanın hangi sıcaklık aralığında kullanılacağını ve dayanımını göz önünde bulundurmalısınız.

PLA filamentler 190 ile 220 derece arasında ideal üretim sıcaklığına sahiptir. ABS ve PETG filament türleri ise ortalama 230 ile 270 derece arasında kullanılmaktadır. ABS ve PETG filament kullanacak kişilerin bu sıcaklık değerlerine göre 3D yazıcı seçimi yapması gerekmektedir. TPU filamentler giyilebilir ürün, telefon kılıfı veya model araç lastiği gibi esnek malzeme gereken işlemlerde kullanılmaktadır. TPU filamentler 210 ile 240 derece arasında erime sıcaklığına sahiptir.

3D yazıcı konusunda amatör olan kişiler el ile tabla ayarı görece daha zor olduğu için otomatik tabla ayarı özelliğine sahip cihazları tercih edebilir. Tabla boyutları ve table ayarı 3D yazıcı alırken nelere dikkat edilmeli sorusunun kritik noktalarından biridir. Kullanacağınız 3D yazıcının tabla boyutları üretebileceğiniz maksimum ürün boyutunu temsil etmektedir.

3 boyutlu baskılarda daha kaliteli sonuçlar elde etmek için çift Z ekseni bulunan yazıcılar tercih edilebilir. Ayrıca sessiz step motor sürücü kartına sahip 3D yazıcılar tercih listesinin üst sırasında yer almalıdır.