Reklam

4.5 G Telefonu Yavaşlatacak mı?

107
Reklam

300 – 450 Mbps varan hızlara sahip olacak, kullanıcılara daha hızlı internet, daha kaliteli bir arama deneyimi yaşatacak 4.5 G 1 Nisan 2016 tarihinden itibaren hayatımıza girmiş olacak.

4.5 G Nedir? 4.5 G Hakkında Her Şey

Sahip olduğu pek çok avantajın yanı sıra 4.5 G, kullanıcıların bazı olumsuzlukları yaşamalarına da neden olacak.

Telefonlardaki mobil interneti 10 kat arttırma hedefi ile yola çıkan 4.5 G, sosyal medyalarda yer alan videoları 1 saniye gibi kısa bir sürede yükleme vaadinde bulunuyor.

Reklam

Telefon görüşmeleri konusunda daha kaliteli bir çekim gücü ve daha sağlıklı bir iletişimi amaçlayan teknoloji, bu konuda bir dezavantaja sahip gibi görünüyor.

Günümüzde 3G teknolojisini kullanan kullanıcılar, 5 saniye gibi bir süre ile karşı tarafla iletişime geçebiliyorlar. 4.5 G’nin ise bu süreyi arttırarak 8 saniyeye çıkaracağı ifade ediliyor.

Teknolojinin bu kusura kullanılmaya başlamasının ardından sahip olduğu altyapıya adapte olma zamanı nedeniyle olduğu belirtiliyor.

Örnek vermek gerekirse, 4.5 G’ye sahip bir kullanıcı henüz 3G kullanan bir kullanıcıyı aradığı takdirde, 4.5G bağlantısı kendisini 3G bağlantısını düşürecek ve bu süreç 3 saniye sürecek.

Böylece 3G ile olan 5 saniye bağlantının üzerine 3 saniye eklenerek, kullanıcı karşı taraf ile iletişime geçmek için 8 saniye beklemek zorunda kalacak.

Fakat sorunu yaratan 4.5G, sorunu aynı şekilde kendi bünyesinden çözecek. Voice Over LTE teknolojisi bu sorunun çözümünde başrol olacak.

Telefon görüşmelerini internet tabanlı olarak sağlayan Voice Over LTE teknolojisi, 4.5G kullanan iki kullanıcı arasındaki telefon görüşmesini 1 saniyede gerçekleştirecek.

İnternet hızındaki artış, telefon görüşmelerindeki bağlantı kısalığı, telefon görüşmelerindeki kaliteyi arttırma hedefine sahip teknolojinin başka hangi değişiklikleri hayatımıza getireceğini zamanla göreceğiz.

1 Nisan 2016 tarihinde Türkiye’nin 4.5 G teknolojisine geçeceğini hatırlatmakta fayda var.

:: 4.5G teknolojisinin getireceği olumlu ve olumsuz yönler hakkında ne düşünüyorsunuz?

107 Yorum

  1. pili ve kotayı sömüreceği için yavaşlatırmı yavaşlatmazmı fazla farkında olamayacağız zaten 🙂

  2. Yahu telefonu yavaşlatmasıyla, yazdığınız yazının ne alakası var, milliyet gibi itici olmaksa amacınız, başardınız

  3. ben o 3 saniyeyi fark edemem ki sanki arayan adam direk açıyor da 😀 3s beklemek kaldı hele bir de 75 dakika thy müşteri hizmetlerinbeklediğim günlerden sonra 3sn umrumda olmaz…

  4. bu çok olumsuz bir sorun sayılmaz ilk başta ufak tefek sorunlar olabilir ilerde düzelir diye düşünüyorum.

  5. Asıl mesele internet kotalarını yükseltmeleri yoksa gereksiz.2gb paketi olan birine yetmez artık.10Gblı uygun fiyat paketler yapılmalı hatta 10gb bile az.mesela 50gb 20tl gibi ama yapmazlar.Türkiyemiz ne yazıkki cebindekini sömürme ülkesi….

  6. Şöyle bir sorun da var 4.5G denen zıp zıp her yerde olmayacak ben şehirde kullanırken memelekindeki köylü kardesim mahrum kalacak hatta istanbul da bile çoğu yerde olmayacak

  7. 6S PLUS te görüntülü konuşma yokmuş..hayret ya..! 4.bin 200 liralık telefonda skype ile görüşülüyormuş..apple milleti aldatıyor.
    hat içi 3G özelliği yokmuş..illede wifi ile skype aracılığıyla kesik kesik ve ses pasif olarak görüşüyormuş..ey apple sende haklısın..daha telefonun çıkmasına 7 ay var..millet hala İLLEDE iphone hastalığı tutturtmuşsun…
    yani iphone olsun taştan olsun ve fiyatı 5000 lira olsun yinede safdirikler alır..bu paraya bir telefonda birçok eksik vardır..a) kalem yok..b) 3G görüntü özelliği yok..c)pil yetersiz ve değişmez..d) ram yetersiz donar..
    e)LTE özellikleri yetersiz. ve CAT yetersiz. f) network ac var ancak ad yoktur..çift verici veya aktarıcıdan yararlanamaz..h) arka tipi pek güzel değil. tepeden çizgi ile ayrılmış..g) multitastik ve ekran içinde ekran yok..
    i) blutut yetersiz.. k) dosya yöntemi çok berbat ve rezalet..j) güncellemeleri çok sorunlu.. velhasıl bu telefona para verilmezken…bazı acüzeler 5000 liraya yakın para verip alıyorlar..EVKUR,da 5500 lira…DOĞAN TAKSİ PARASI.. daha sıralamadım sıralasam eksiklerini Z,ye kadar gider..yani 29 tane eksiği var..SON ÇIKAN İPHONELERİN..

  8. Ben kotali internet oldugu surece 4g nin turkiyede pek bi fark yaratacagini düşünmüyorum.kotali internetle 4g gereksiz

  9. Merak ettigim sey 4.5G ile mobil den nete girmek sarj performansini olumlu yondemi etkileyecek olumsuz yondemi ?

  10. O bütün baz istasyonları var ya ………………. diyorum geriye kalanı okuyuculara bırakıyorum.

  11. nokia 2610 kullanıyorum. Şehir içinde hala çekmediği yerler var. s6 ve iphone ile aramada bi süre bekledikten sonra çalıyor. eski telefonla anında çalıyor. Nedenini şimdi öğrendim.

  12. Yanlış bilinen nokta şu millet 4.5 gin daha fazla enerji tükettiği zannediyor bu tamamen uydurma ve hatta 4G nin geliştirilmesi sebeplerinden biri G3 nin fazla güç tüketmesi

  13. 🙂 Hocam neyin kafasını yaşıyorsunuz ? 4.5 ile biz operatörün sistemine/santraline bağlanacağız : görüşmeler bu santral üstünden devam edecek. Sizin mantıkla gidersek eğer nokia 3310 lu adamı aradığımızda telefonun ekranı siyah beyaz olması interneti kesmesi lazım 🙂 ev telefonunu aradığımızda da kablomu atıcaz baz istasyonuna 😀 Az mantığa davet ediyorum.

  14. işin asıl komik tarafı şu olacak 4g gelecek ama kota 1gb olacak işte gerçek dezavantaj bu olacak hahaha…

  15. 3 saniye çok çok fazla yaa, ben neler yapıyorum o 3 saniyede biliyor musunuz ,umarım daha fazla geciktirmezler ilerde 3 salise de bağlandığımız günleri de görürüz…

  16. Ben 4.5 g nın vaat ettıklerı hızlara ulasabılecegıne ınan mıyorum çünkü hıcbır yerde gerceklestırılen alt yapı çalısması gormedım 4.5 g 8 gb lık dosyayı ortalama olarak 6sanıyede ındırebılmesı lazım ben gençtim 2gb lık dosyayı böle 6 sanıyede ındırecegınden suphelıyım hatta daha garantı konuşayım ındıremıceksınız bu sonuçlarla beraber soyulan gene halkın cebı

  17. Millet gelmiş 3 saniyenin lafını mı yapıyorsun diyor o zaman sende git 4000 TL yerine 500 TL lik bir telefon al uygulamaları 2 saniye geç açsın ne olacak

  18. 4.5G ile 3G arasındaki enerji tüketimi farkı, Edge ile 3G arasındaki enerji tüketim performansı ile aynı. Bundan 3 sene önce tatil amaçlı gittiğim Almanya'da LTE açık iken şarj çabuk biterken, kapatıp 3G ye geçince yavaş bitiyordu.

  19. 6S Plus alamayan arkadaş, alamıyorsun belli de git bir tekno markette incele, sonra bu yorumları yaz. Yok 3Gde görüntülü görüşme yokmuş da wifi dan oluyormuş sadece, bu da internetin donması demekmiş. 3G wifi dan iyi değil bilgine. Ayrıca 3G üzerinden görüntülü görüşme yapılıyor. yok batarya değişmiyormuş. (Geçen sene samsunun bataryası sabit çıkınca 1 yıldır sessizdiniz bu mevzuda).

  20. 4.5g kullanırken modemin SoC'u nasıl ısıtacağını düşünmeye başladım bile bakalım neler olucak.

  21. Bizim operatörler VoLTE hizmeti sunacak mı? Bir de şu an halihazırda VoLTE destekleyen telefon sayısı çok az. 4/4.5G telefonların büyük bölümü VoLTE desteklemiyor.

  22. Millete eksik ve yanlış bilgi veriyorsunuz. LTE-3g arası aramalarda 3 saniye gecikme olacak doğru ama bu LTE nin kusuru değil. LTE den hizmet alan 3g şebekeye karşı taraf yüzünden mecburi geçiş yapacak. LTE den LTE ye yapılan aramalarda bu gecikme olmayacak. Günün birinde çoğunluk LTE uyumlu cihaza sahip olunca bu sorun zaten ortadan kalkacak. Bunu bizim millet 3g daha iyi diye yorumlar haberiniz olsun.

  23. 4.5G'nin gelmesiyle birlikte fiber internet sağlayan iss'lerin şuanki internet paketlerinin hızlarını artıracaklarını düşünüyor musunuz? Yani aynı fiyata daha hızlı internet verirler mi yakın zamanda? 4.5G'de yüksek hızlara ulaşabiliyorken evdeki intenetimizin yavaş olmaması gerekir.

  24. 4.5G..veya gelişmiş LTE..uydudan verilme imkanı olduğu halde acaba veya neden uydudan verilmiyor..dünyayı oparatörler zapt etmiş..aslında hükümetler istese uydudan ANALOG yayın yapma yolu ile her devlet UYDUSUNDAN VEYA bağlantılı uydulardan DEĞİŞİK ŞEKİLDE 800 ila 2600 herz ARASINDA yayın yapmak imkanı vardır..ancak hükümetler bu yola gitmiyor.operatörleri ve yandaşlarını doyuruyorlar..tabiki kendileride doyuyorlar..milletleri enayi yerine koyuyorlar..örn..türkiyenin şu anda 4 tane uydusu 42 derece ve parelelde varken istese türkiyenin en ücra köşesine dahi bu yayın bantlarını aktarabilir..şöyleki..Gölbaşında bulunan YER MERKEZİ,ne UYDULARDAN GELEN sinyalları toplar frekanslara ayırır ve yatay olarak operatörlerin alıcı ve vericilerine yönlendirir .veya buna dahi gerek kalmadan bizzat uydulardan frekensları ayırt ederek potansiyel olarak dağıtabilir..tabiiki bu 3 oparötüründe işi bitmiş olur..ancak yapmıyorlar..ve sinyalleri alabilecek şekilde telefonların içine kristal alıcılar bırakırsa uydu alıcıları gibi..bütün telefonlar (kristal alıcısı olan) 36.000 km.uzaktan gelen uydu sinyallarını alabilir.alırda..ancak yapmıyorlar. Google balon ile Afrikanın bazı bölgelerinde İNT..sinyalları dağıtıyor..wifi türü..bu oluyorda bant genişliğini ihtiva eden sinyallar olmaz mı ? bal gibi olur. eğer olmuyorsa diyelim..BU GÜNKÜ TEKNOLOJİ,YE HİGT TEC..yani YÜKSEK TEKNOLOJİ demenin ne anlamı varki ? telefonlar 6 ve az üstü olarak geliştirilmeli..ve içine UYDU SİNYALLARİNİN BANT GENİŞLİĞİNİ alabilecek şekilde dizayn edilebilmeli..yoksa telefon kırmızı olmuş .ince olmuş kalın olmuş beyaz olmuş bunlar çocuk oyuncağı..izin versinler yapalım..uydudan geniş karekterli ve geniş bantlı sinyal aldırtalım..birçok köylerde sinyal için ya dağlara veya minarelerin tepesine çıkıyorlar..yalan mı? dediğimiz uygulansa tünellerde dahi sinyal alınır..elektromanyetik dalga boyları ile..
    dünya ile mars arası 850 milyon km.dir..dünyadan mars,a sinyal 20 saniye ile 20 dakika arası ulaşıyor..aslında ışık hızı ile gönderilse 5 ila 15 saniye arasında ulaşır.. dünya ile güneş arası 150 milyar km.dir..güneşten bir ışık ışını dünyaya 7 dakikaada ulaşıyor.. ve 36.bin km. ötede (uzayda) bulunan bir uydudan ışık ışını ile bant genişliği kapsamlarında sinyal gönderilse 0,03 saniyede dünyaya varır..şu anda dahi dünyaya ışığın 6/1 i ile uydudan sinyal gönderiliyor..yani 50.bin km. hız ile,, yani DÜNYADA ŞU AN İTİBARİYLE YÜKSEK TEKNOLOJİ YOKTUR..pasip ve basit bir uydurma teknoloji vardır..çünkü telefonunuza dahi TELEFON VEYA BİR İSİM İLE AÇIIIIL..dediğin zaman açılmıyor..doğru ise mağara kapısına AÇIL SUSAM AÇIL dediğnizde açılıyor..yalan mı? ..selamlarımızla..

  25. 4.5g ye geçilmeyecek. 3g nin bant hızını artırıp adını değiştirip milleti kandıracaklar. Almanyada sınırsız internet var burada da 10 15 20. Gb kotalı internet olsun ama nerde? Hep milleti soyuyorlar. Protesto edicen. Meclisteki partiler ne yapıyor? Muhalefet muhalefet yapsa ülke bu durumda olmaz

  26. Arkadaş nasıl bir mantık bu hafıza kartının da bir okuma yazma hızı var 100 mb bi videoyu telefon 10 sn de Max yazar 1 sn de nasıl inecek Flash belekler bile 25mb yazıyor 3.5 inç hdd 80 mb yazıyor. Yani SSD olsa anlarım. Bu kadar yüksek bir hız olacağına mümkün değil inanmıyorum olsada kulkanamazsınız. Diyelim ki oldu o zaman herkes ttnet süperonline kablonet iptal ettirir. 100 tl fibere vericeğime telefon hattına veririm sundukları hızın yarısına razıyım.

  27. Bataryayı sömürcek yeni simkartları almayın 3 g 100 mbit hızında olması gerekiyor 10 gördüğümüz zaman dua ediyoruz çakma 4g çakmaa

  28. Türkiye deki 3G baz istasyonları 4G destekli alt yapı ile kuruldu sadece yeni lokasyonlara 4G baz idtasyonları dikilme hususu var ve 4G nerdeyse hic güç kullanmıyor desek yeridir bataryaya katkısı olacak

  29. Voice Over LTE kullanimi operatore gore degisecek mi veya operatorlerin inisiyatiflerine kalan bir secenek mi? Yoksa her kullanici yararlanabilecek mi?

  30. Hızı 40 mbit olur oda süper Ama internet tarifeleri aldatcı 5 saat aralıksız internet online oyun vs yapsanız 300mb gider ortalama ama tr de bu işler farklı 2-3 gb gider kazıklanıyoruz aldatılıyoruz resmen ayrıca vodafone de çook kazıklar milleti söyleyeyim

  31. Almanyada Vodafone 3 paket var LTE 4G 7 mbps 21mbps ve 50mbps 50mbps olan ayda 19 avro 30GB adil kullanım 30GB ten sonra 345kps hız sınırsız

  32. 4.5g nin şebeke aramaları ile alakası yok sadece internet için var onun için aramalarda zaten kullanılmadığından 3 saniye gibi bir şey olur mu ben telefonda konuşurken 3g 2g ye düşüyor hiç kesinti olmuyor böyle bir şey olabilir mi zaten telefondaki ağ seceneklerinde sadece 4g diye bir seçenek yoktur her zaman telefon aramalara tepki verecek şekilde bağlantıda kalır

  33. 3 sanye için bukadar uzun bir haber ve bukadar yorum yapılması çook ilginç bir hal aldı. Bende kendimi tutamayıp katıldım aranıza….

  34. "Telefon görüşmeleri konusunda daha kaliteli bir çekim gücü ve daha sağlıklı bir iletişimi amaçlayan teknoloji, bu konuda bir dezavantaja sahip gibi görünüyor." cümlesi ne ya 4.5g telefon görüşmeleri için mi sadece internet için bu nu bilmeden nasıl bu yazı yazılır ilginç

  35. 3g den önce internet kotalarını hatırlayın. Bir kaç sene içinde yani 4g ye alıştığımız vakit ve iyice yayıldığı vakit tatmin edici paketler göreceğiz. Acele etmeyin bir şey istediğimiz an olmuyor yaşadık gördük sabır sabır sabır.

  36. istemeyen kullanmaz arkadaş nedir yani, kimse telefonu elinizden alıp lte seçeneğini aktif yapmıyor..

  37. syn.vatandaşlar…4.5 G için Nisan ayından sonra pek sevinmeyin..Vodefone YETKİLİSİ Cumhuriyet gazetesinde pek içaçıcı sözler söylemiyor,,umutlanmayın diyor..arzu edenler cumhuriyet gaz.deki yazıyı kişinin ağzından söylenenleri okuyunuz..6 ila 1 yıl sonra 3G değerine düşecekmiş..yeterli fiber kablo bağlantısı yokmuş..250 bin km.daha ihtiyaç varken bedeli 26 katrilyon liraya mal oluyormuş..ve benzer açıklamalar.
    zaten 4.5G diye de bişey yokmuş..kimilerinin hevesleri yüksek seviyede tutturtmak için uydurulan paratize bir sözcük türünden geliyormuş..
    millet 1Nisanda şakalarına uğrayabilir.. zaten akıllı kişi bu işte bir alevere dalavere olduğunu sezer..Bilgisayarcılar dahi şüphe ile bakarken
    safdirikler ise 10 ila ötesi kat referans (gelişme/başarı/çağ atlama ve benzer refedifler (uydurmalar))
    bekliyor..NİSAN 1.de.. çok bekler !!

  38. En güzel günler sizinle ve milletimizle olsun syn..sdn çalışanları..Günaydın..helllo..selamünaleyküm..vs.. saygılarımızla.

  39. Şarj konusunda pili sömüreceği açık, Neden; her kanalın bir standart bir band genişliği var. Data iletim hızını artırmak için birkaç kanalı aynı anda kullanıp toplandaki band genişliği kadar hız katlanmış oluyor. Aslında bunu daha önce zaten duydunuz. 2 taşıyıcılı, 3 taşıyıcılı internet olarak. Buradaki taşıyıcı frekans. Her frekans için fazladan bir verici alıcı çalışması gerekiiyor. Yüksek hız sunan wifi modemlerdeki anten fazlağı bu yüzdendir. E fazladan hız demek fazladan frekans demek buda fazladan donanım ve fazladan güç tüketimi demek. Aslında taşıyıcı sayısı arttıkça her taşıyıcının gücü düşürülüyor. Mesela eski telefonda bir verici bir alıcı varken 1watt güç kullanıyorken yeni telefonda 2 verici 2 alıcı toplamda yine 1watt olacak şekilde herbiri 0.5watt lık alıcı vericiler kullanılıyor. Ne oluyor peki; SAR değeri arttırılmamış oluyor ama çekim kalitesi mesafesi düşüyor. Telefonunuz 3G modu açıkken 2 çubuk çeken bir alanda telefonu gsm moduna aldığınızda full çektiğini görebilirsiniz. Şimdi toplamda aynı gücü tüketiyormuş gibi görünsede taşıyıcı sayısı arttıkça bu taşıyıcılardaki veriyi birleştiren sistem deki yük arttığı için daha fazla güç tüketimi söz konusu. Zaten 4G kullanmaya başladığınızda sarjınızın daha az gittiğini göreceksiniz. Bunun yanında taşıyıcı arttıkça maruz kaldığımız frekans band genişliğide artıyor ne yazık ki. Taşıyı frekans sayısı arttıkça toplamda yaklaşık aynı kalsa da her birinin gücü düşüyor, çekim mesefesi azalıyor. Sonuç olarak daha çok baz istasyonu gerekiyor. Sağlık örgütleri her ne kadar inkar etsede enerji alanlarının hücresel boyutta zararları, immün sistemini zayıflatıcı etkileri, gen yapısını bozan etkileri malesef ki sağlığımızı olumsuz etkiliyor. Aslında bu etkileri fiziksel olarak kanıtlamakta mümkün. Romatizmalı yada grip olan bir kişi kendini test edebilir. Gripken immün sisteminiz çok zayıfladığından bu maruz kaldığınız RF dalgalarının etkilerini hissetmeniz kolaylaşır. 3G yada wifi açıkken ve birkaç saat sürekli data aktarımı yapar şekilde (mesela video izleyerek) telefonla meşgul olduğunuzda gribinizin daha ağırlaştığını, kendinizi daha yorgun ve halsiz hissettiğinizi, burun akıntınızın fazlalaştığını hissedebilirsiniz. Romatizmalı olan birinin rutubeti, yağmur yada enerji yüklü bulutlardan etkilendiği gibi; laptop kucağında iken wifi ile internetten film izlerken belli bir süre sonra RF dalgalardan dolayı bacaklarındakı romatizma ağrısını hissedecektir. RF dalgalarının olumsuz etkilerini hissetmek için eşikte olmamız yetiyor. Eşikte olmadığımız iyi hissetiğimiz zamanlardaki etkisi ise baş ağrısı ve stres olarak farkedebilirsiniz.

  40. Fiber kablo konusunda vodafone belki zayıf olabilir ama Turkcell ve Turk telekom zaten fiber yatırımlarını yapıyorlar burada sorun fiberi kim yapacak herkes ben yapıyım başkası benden kiralasın diyor ama zaten 4.5g demek baz istasyonunu fiber ile birbirine bağlamak demek yoksa o bant genişliği sağlanamaz

  41. Torun telefonu yenilemiş hem de 4.5g uyumlu ama eski telefonu nereye gitti niye bana vermedi telefonu dedeye sahip çıkalım hastasıyız dede

  42. Pili sömürücek LTE, 350 mbpslere ulaşamaz. Heleki İstanbulun göbeğinde. Çook insan var. Çok bağlantı var. En az olacağı 25 ile 100 arası

  43. iPhone'da görüntülü görüşme yok diyen var birde acüze demiş iPhone kullanıcılarına. Sende cahilsin FaceTime'dan haberin yok. Skype deyip deyip tutturmuşsun Hadi şimdi iPhone kullanmadan konuşma. Bir de ram yetersiz demiş. Yav he he hadi sana 8gb ramli android telefonunla iyi kullanmalar

  44. 1- uydu üzerinden iletişim ucuzlayabilseydi cep telefonlarından önce uydu telefonları yaygınlaşırdı.
    2- 4.5G ye uyum için simkartlar değiştiriliyo. Gerek yok diyosunuz ama çoğunuzun akıllı telefonunda çipleri kesilmiş 3G şebekenizi ve batarya sürelerinizi etkileyen eski yarım akıllı simkartlar mevcut.
    3- Kimi frekans hizmetin kapsama alanını genişletirken kimi frekans internet hızlarının arttırılmasını sağlıyor.
    4- Farkındaysanız kotalar artmaya başladı. Kullanımın başlaması ile birlikte daha yüksek kotalarda gelicek. Talep arttıkça kota artıcak
    5- 3g üzerinden görüntülü görüşmenin dünya da ki kullanım oranı o kadar aşağılarda ki bir çok marka telefonlarından bu özelliği kaldırdı. Bildiğim kadarı ile sadece samsung devam ettiriyor.
    6- 4.5G şebeke stabilizasyonu arttırcağından şebeke şarj tüketimini düşürücek hızların artışı ile birlikte kullanıcının işlem hacminin artması şarj sürelerini düşürecek
    7-4.5G internet kotasını daha çabuk bitirmicek. Hızdan dolayı aynı sürede daha çok işlemle daha çok kota tüketimi gerçekleşecek
    8- 4.5G ile extra fiyatlandırma olmayacak hatta teşvik amaçlı olarak fiyat düşüşleride gerçekleşecektir.

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version