2011 yılında yaygın olarak dünyada görmeye başladığımız 4G / LTE teknolojisi, hızla gelişen mobil teknolojilerle beraber gelişmeye devam etti. İlk başlarda 50 – 100 Mbps seviyesinde hız sunan 4G, şu an dünyada 450 Mbps ve üzeri seviyelere çıkabiliyor.

1 Nisan itibariyle ülkemizde kullanmaya başladığımız 4.5G ile beraber, şimdilik kullanıcılar teorik olarak maksimum 375 Mbps seviyesinde hızları kullanabilecekler. Bu hız, evdeki fiber internetlerimizdeki 100 Mbps’lik hızlardan bile oldukça yüksek.

Tabii 4.5G’ye geçtiğimiz saatlerde yapılan test sonuçlarına göre, elde edilen hızlar en iyi şartlarda 100 – 150 Mbps aralığında, genel olarak 50 – 90 Mbps aralığında olarak dikkat çekiyor.

Telefonun tam çekmediği yerlerde ise 4.5G hızı, 40 ve 20 Mbps altı seviyelerine kadar düşüyor.

4.5G ile Neler Değişecek? Tüm 4.5G Sorular ve Cevapları

Peki, 4.5G ile beraber hayatımızda neler değişecek? 375 Mbps gibi teorik olarak bizlere söylenen hızlar gerçekten günlük hayatımızda karşımıza çıkacak mı?

4.5G ile beraber telefonumuzun şarjı daha mı hızlı bitecek? 4.5G destekli telefonunuz, hangi hızlara kadar sizleri yarı yolda bırakmayacak? Kota sorunu yaşayacak mıyız? Tüm merak ettiğiniz soruların cevabı makalemizde.

3G bizlere neler sunuyordu, 4.5G neler sunacak?

16-03/31/4-5g-nedir.jpg

2002 Yılında Amerika’da, 2003 yılında ise Avrupa’da kullanılmaya başlanan 3G teknolojisi, 2009 yılında Türkiye’de kullanılmaya başlanmıştı.

Aradaki 6 yıllık farkın da etkisiyle Türkiye, 3G performansı açısından daha yeni ekipmanlarla donatılmış ve daha yüksek 3G performansı sunmayı başarmıştı.

Ülkemizde 35 Mbps seviyesine kadar indirme hızlarına çıkılabilen 3G, günlük hayatta, ideal şartlarda ve yerine göre değişmekle beraber 20 – 30 Mbps arası hızları bizlere sunabiliyor. Özellikle AVM gibi kalabalık ve alanlarda bu hız 8 ve 5 Mbps seviyesine kadar düşebiliyordu.

Artık 4K video çeken, 20 Megapiksel barajına yaklaşmış kameralarla yüksek kaliteli fotoğraflar çeken akıllı telefonlar için, bu hızlar oldukça düşük kalmaya başladı.

4.5G ile daha yüksek hız, daha düşük gecikme 

4.5G, 3G’ye göre daha az gecikme sunuyor. Daha az gecikmeyle beraber nesnelerin interneti ve pek çok kurumsal çözümde daha iyi bir performans bizleri bekliyor. Bunun yanında yüksek çözünürlüklü mobil canlı yayınlar, daha hızlı indirme ve yükleme performansı da bizlerin elinin altında.

{pagebreak::2}

4.5G cihaz ayarları

Normalde 4.5G destekli bir SIM karta sahipseniz, telefonunuz 4.5G’ye otomatik olarak geçecektir. Fakat geçmemesi durumunda iPhone ve Android telefonlar için videolu olarak sizlere nasıl ayar yapabileceğinizi anlatmak istiyoruz.

Android için 4.5G ayarları

#video_11467#

iOS için 4.5G ayarları

#video_11466#

{pagebreak::3}

Neden 4.5G?

Bir isimlendirme stratejisi olan 4.5G, global arenada LTE Advanced olarak karşımıza çıkıyor. Bazı operatörlerin 4.25G diye farklı ülkelerde adlandırmaya gittiğini de görüyoruz.

Bu yüzden 1 Nisan saat 00.00 itibariyle telefonlarımızda 4.5G simgesi yerine, LTE ve 4G simgelerini ilk olarak göreceğiz. Daha sonra 4.5G simgesi, güncellemelerle telefonlara gelebilir.

2022’li yıllara kadar hayatımızda kullanılmaya devam edecek olan 4G / LTE tabanlı teknolojiler, 1 Gbps seviyesine kadar hızlara çıkabilecek.

Yeni LTE kategorileri, çoklu anten yapıları ve yeni taşıma teknolojieriyle beraber, özellikle WiFi birleşimi ile günümüzde bile çok ciddi hızlara erişebiliyoruz.

4.5G Destekleyen Telefonlar Hangileri? 

16-03/31/4-5g-destekleyen-telefonlar.jpg

4.5G uyumlu tüm akıllı telefonlara buradaki makalemizden ulaşabilirsiniz…

4.5G teknolojisinden yararlanmanız için, telefonunuzun 4G / LTE modeme sahip olması gerekiyor.

Daha önce ülkemizde telefon alırken pek bakmadığımız dahili modemler, artık mobil internet hızımızı doğrudan etkiliyorlar.

Çeşitli LTE modem kategorilerine sahip telefonlar, farklı hız desteklerine sahipler. Bu da operatörünüz sizlere en yüksek hızları verse bile, o hızlara erişememe olarak sizlere geri dönebiliyor.

LTE Cat 4, LTE Cat 6 gibi LTE Kategorileri nedir? Cevabı videomuzda

Örneğin ülkemizde operatörler, ideal koşullarda kullanıcılara 200 Mbps’lik indirme hızı sunabiliyorlar diyelim. Eğer sizin telefonunuz Cat 3 tipi bir modem kullanıyorsa, en fazla 90 – 100 Mbps seviyesinde bir indirme hızından yararlanabiliyorsunuz.

Aynı koşullarda kullandığınız telefon Cat 4 tipi modeme sahip olsa bu hız 150 Mbps, Cat 6 tipi modemde ise bu hızı tamamen kullanabilme, hatta 300 Mbps’e varan hızlara kadar sorunsuz kullanabilme şansı bizlere sunuyor.

Peki LTE kategorileri hangi hızları destekliyor? Kategori kategori yazalım.

LTE Cat 2 50 Mbps indirme, 25 Mbps yükleme

LTE Cat 3 100 Mbps indirme, 50 Mbps yükleme

LTE Cat 4 150 Mbps indirme, 50 Mbps yükleme

LTE Cat 6 300 Mbps indirme, 50 Mbps yükleme

LTE Cat 7 300 Mbps indirme, 100 Mbps yükleme

LTE Cat 9 450 Mbps indirme, 50 Mbps yükleme

LTE Cat 10 450 Mbps indirme, 100 Mbps yükleme

{pagebreak::4}

4.5G ile ilgili sorular ve cevapları!

4.5G ile neler değişecek?

3G ile 360p, 480p seviyesinde yapılan canlı yayınlar, 4.5G ile rahatlıkla Full HD seviyesine çıkabiliyor. Artık insanlar her yerde yüksek kalitede canlı yayınlar yapabilecekler.

Kesintisiz bir şekilde yüksek kaliteli video ve müzik dinleyebilecek olan kullanıcılar, düşük gecikme oranlarıyla beraber daha profesyonel çoklu oyun deneyimini de yaşayacak.

Mobil modemlerle beraber bilgisayarı neredeyse bir fiber performansıyla kullanabileceğiz.

4.5G tarifeleri neler?

Vodafone, ilk 1 aylık süreçte mevcut tarifelerini aynı şekilde sürdüreceğini açıkladı. Kullanıcılar, mobil data paketlerini aştıkları zaman herhangi bir ek ücret ödemeyecekler. Böylece yeni sistemde ne kadar data paketine ihtiyaç duyduklarını deneyimleyecekler.

Avea ve TTNet ile güçlerini birleştiren ve tek isimle karşımıza çıkan Türk Telekom, 4.5G reklamlarında en aktif gördüğümüz operatör olmayı başardı.

Türk Telekom 4.5G tarifelerine bakacak olduğumuzda, en yüksek kapasiteli paketin 15 GB olduğunu, fiyatının da 89 TL olduğunu görüyoruz.

Türk Telekom 4.5G tarifeleri

Tarife paketlerini açıklayan operatörler arasında Turkcell bulunuyor. 50 GB’lık 4.5G paketini 150TL fiyata veren Turkcell’in tüm tarifelerine buradan bakabilirsiniz.

Turkcell 4.5G tarifeleri

{pagebreak::5}

4.5G kota sorunu yaşatacak mı?

4.5G, bizlere sadece daha yüksek hız ve daha düşük gecikme oranı sunuyor. Facebook’ta açacağınız bir fotoğraf 250 KB boyuta sahipse, 3G’de de 4.5G’de de aynı derece kotanızda etki ediyor.

4.5G ile sadece daha hızlı bir internet deneyimi yaşayacağımız için, izlediğiniz videoları takılmadan daha yüksek kalitede izleyebileceksiniz. Bu da kota kullanımını artıracak bir detay. Fakat unutmayın, siz burada kaliteyi artırdığınız için kota kullanımı artacak.

Operatörler, daha yüksek paketlerle 4.5G hizmetlerini sundular. Daha yeni yeni kullanıma geçen 4.5G’de hızlar arttıkça, kullanım alışkanlıkları değişmeye başladıkça, kota limitleri de artmaya devam edecek.

4.5G hız testi kotayı etkiler mi?

Evet.

Belirli bir saniye içerisinde, internet hızının el verdiği derecede veri indiren hız testi uygulamaları, hızınıza göre 30 – 300 MB gibi geniş bir aralıkta kotanızı kullanacaktır.

16-03/31/4-5g-speedtest-hiz-testi-kota-sdn.jpg

{pagebreak::6}

4.5G pil tüketimini artıracak mı?

Bir açıdan evet, bir açıdan hayır.

Kısacası evet mi hayır mı cevabını verecek olan birim, operatörünüz.

Eğer bulunduğunuz bölgede, operatörünüz 3G ve 2G seviyesine düşmeleri engelleyecek bir şekilde kurulum yaptıysa, çok fazla pil sorunu yaşamayacaksınız.

4.5G teknolojileri, en fazla güç tüketimini sınıf arası bağlantılarda yaşıyor. Eğer 4.5G’den 3G’ye düşüp, sonra tekrar 4.5G’ye bağlandığınız zaman güç tüketimi artıyor. Hatta 4.5G kaynağına bağlanmak için telefon sürekli, antenlerine yoğun bir güç vererek, baz istasyonu aramaya devam ediyor. İşte bu da pil tüketimini negatif etkiliyor.

Kısaca özetlemek gerekirse, 4.5G daha fazla pil tüketimi oluşturmuyor. Sadece operatörlerin bizlere kesintisiz bir deneyim sunması gerekiyor. Eğer sunamadıkları takdirde, pil tüketiminin artacağının altını çizelim.

Telefonum 4.5G desteklemiyorsa ne olacak? 3G yavaşlar mı?

Eğer telefonunuz 4.5G teknolojisini desteklemiyorsa, 3G ile internete girmeye devam edeceksiniz. Bağlantı hızınız mevcut durumdan daha da yavaşlamayacaktır.

Yavaşlarsa da operatörlerin baz istasyonlarından kaynaklanan anlık sorunlardan kaynaklı olacaktır.

4.5G’ye geçelim mi?

Mailleşme, mesajlaşma ve sosyal medyada sadece yorumlara bakma dışında pek fazla telefonla haşır neşir olmayan kullanıcılar, 4.5G destekli bir telefona sahip değillerse, çok bir şey kaybedecekler diyemeyiz.

Eğer telefonunuz 4.5G desteklemiyor, siz de yoğun bir şekilde video çeken ve izleyen birisiyseniz, interneti yoğun bir şekilde kullanıyorsanız, kesinlikle 4.5G destekli bir model almanızı tavsiye ediyoruz.

4.5G destekleyen bir cihaz alırken, onun hangi kategori LTE modeme sahip olduğunu öğrenmeyi unutmayın. Ülkemizde Cat 4 ve üzeri çözümler yeterli performansı sunacaklardır.