Reklam

5000 yıldan fazla giden batarya!

26
Reklam

Bristol Üniversitesi’nden bilim insanları tarafından geliştirilen yeni bir batarya teknolojisi devrim niteliğinde. İşte nükleer artık ve elmasların kullanılmasıyla elektrik üretebilen bu teknolojinin detayları.

Işık sayesinde yapay zeka çağ atlayacak!

Elmas nükleer atık bataryaları

Nükleer radyasyondan gücünü alan bataryalar hem atığı faydalı hale getirmek hem de olağanüstü uzun batarya ömrüne sahip hücreler yapmak bakımından büyük önem taşıyor. Bu nükleer bataryaların gücünün yüzde  50’ye düştüğünde bile geçebilecek sürenin 5730 yıl olduğundan bahsediliyor. Öte yandan bu bataryaların ürettiği elektrik akımının geleneksel bataryalara kıyasla az olduğu ifade ediliyor. Bir diğer ilgi çekici ifadeyse batarya süresi uzunluğunun neredeyse insan uygarlığına eşit olması.

Reklam

Radyoaktif materyalin elmas içine kapsüllenmesiyle uzun vadeli bir problem olan nükleer atıkların nükleer güç pillerine dönüştürülmesinin ve uzun vadeli temiz enerji tedariği sağlandığının altı çiziliyor.

Karbon-14 materyali olan elmasların kullanımı sayesinde nükleer batarya verimliliğinin de gözle görülür bir biçimde artacağı ve atıkların elmaslar içinde güvenli hale getirileceği belirtiliyor. Hem de kullanışlı bataryalar olarak.

Neden elmas seçildi?

İnsan yapımı elmas, bir radyoaktif kaynağa yakın yerleştirildiğinde üretilen elektrik, hareket eden parçalar gerektirmemesi, emisyon üretmemesi ve bakım gerektirmemesiyle de dikkat çekiyor. Karbon-14 seçiminin sebebi olaraksa herhangi bir katı materyal tarafından hızla emilen kısa menzilli radyasyon yayması gösteriliyor.  Bu durum doğrudan deriye temas anlamında tehlikeliyken, elmas içinde güvenli tutulduğunda kısa menzilli radyasyonun kaçamadığı açıklanıyor. Elmasın bilinen en sert madde olmasıyla daha fazla koruma sağlamak için en iyi seçenek olduğunun da altı çiziliyor.

Düşük güce rağmen uzun süre dayanıklılık gösteren bu bataryaların kalp pilleri, uydular, yüksek irtifa drone’ları gibi cihazlarda oldukça kullanışlı olacağı düşünülüyor. Öte yandan bu bataryaların sunduğu elektriğin miktarı ve maliyeti konusunda herhangi bir bilgi sunulmamış durumda.

Üniversiteden bilim insanları, bu bataryaların kullanılabileceği diğer cihazlar hakkında önerileri ise #diamonbattery etiketiyle atılacak tweet’ler üzerinden bekliyor.

#video_13523#

:: Nükleer atık barındıran elmas bataryaların kullanım alanları hakkında önerileriniz neler?

26 Yorum

  1. Hayatımda bu kadar anlamsız bir haber daha görmedim arkadaş 3 gün gitsin yeter sanki aldığımız telefonn ömrü ne kadar

  2. 2020 yi bekleyin.dünya yeni bir çağa başlayacak.fosil yakıtlar birçok saçmalık tarihe karışacak.bütün şirketler kendilerini 2020 sonrasına kitlemiş durumdalar.

  3. Bir de o elmastan nükleer atık radyasyonu sızarsa o aile komple zehirlenir belki ölür.Sonuçta insan yapımı pil olacak,kusursuz olması imkansız.

  4. güzel bir gelişme. radyasyonu kontrol altında tutmayı %100 başarabilirlerse ve üretilecek enerji verimlilik açısından yeterli olacaksa Mars'a koloni kurma çalışmaları büyük adım atlayacaktır. Halihazırda Mars kolonisi için çoğu şey düşünülmüş ancak en büyük problem solar panellerle elektrik üretmek.

  5. Radyo aktif maddeyi yapay elmasa içine gömüp, elmasın enerji üreten bir maddeye dönüşmesi fikri çok ilginç uygulama görseydik keşke nasıl oluyormuş alınan enerjinin değerleri nasıl uyduyu çalıştıracak kadar güçlüyse hertürlü şeyide çalıştırır demektir bu.

  6. Mars'a gitmekten bahsetmiş bazı okurlar, elektrik üretiyor bu arkadaşlar. Uzayda hava yok itiş kuvveti oluşturabileceğiniz. Bu ürün ancak Mars'daki elektrik ihtiyacını karşılayabilir eğer yeterli ampere ulaşabilirlerse. Bunun haricinde Mars'a gitmeye çok fazla faydası olmaz, ulaşım araçlarının elektrik ihtiyaçları hariç tabi.

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

iPhone IMEI kurtaran cihaz gerçek mi? - SDN Cevaplıyor!

Exit mobile version