5G bağlantısı, akıllı telefon teknolojisi için yaklaşık beş yıldır standart kabul ediliyor. Ancak 6G teknolojisinin ufukta belirmesiyle, geliştiriciler yeni nesil geniş bant genişliğinden tam anlamıyla yararlanmanın yollarını arıyorlar. Japonya’da gerçekleştirilen bir teknoloji demosu, 6G’nin sunduğu inanılmaz hızları gözler önüne serdi.
6G, 5G’nin ortalama hızından 500 kat daha hızlı veri transferi sağlayabiliyor
Japonya’nın telekomünikasyon şirketi NTT, mobil operatör DOCOMO ve elektronik devleri NEC ve Fujitsu tarafından yürütülen araştırma ve geliştirme çalışmaları sonucunda, prototip bir kablosuz cihaz 100 Gbps veri transfer hızına ulaştı. Bu hız, 5G’nin en yüksek hızının 10 katı ve ortalama bir 5G akıllı telefonun hızının 500 katı olarak dikkat çekiyor.
Orta kalitede bir Netflix filminin yaklaşık 1.5 GB boyutunda olduğu düşünüldüğünde, bu hızla saniyede sekiz veya dokuz film aktarımı mümkün hale geliyor. Bu olağanüstü hız, 100 GHz ve 300 GHz frekans bantlarında çalışan yüksek frekanslı bantların kullanılmasıyla elde ediliyor. Bu sayede, önceki nesil standartlara göre çok daha fazla veri taşıma kapasitesi sunuluyor.
Bu yeni teknoloji, şu an için menzil konusunda bazı sınırlamalar içeriyor. Ancak deney, 100 metre mesafede istikrarlı bir bağlantı gösterdi. İletişim teknolojisindeki ilerlemeler, 6G ağı inşa edilirken farklı türde verici ve alıcılara ihtiyaç duyacak. Bu da bu tür yeniliklere dayanarak gelişecek.
Donanım açısından, bu demo oldukça gelişmiş ekipmanlar gerektirdi. Ancak teknolojinin geliştirilmesiyle, bu ekipmanların boyutu ve maliyeti zamanla azalacak. 5G’nin 10 Gbps en yüksek hızının teknik bir tavan olduğunu ve en iyi koşullarda en güçlü ve optimize donanımı kullanarak elde edildiğini unutmamak önemli. Açık sinyale göre, ABD’deki en iyi 5G hızına sahip operatör olan T-Mobile, ortalama 5G hızını 186.3 Mbps olarak belirtiyor.
6G’nin sunduğu bu büyük hızlar, yüksek çözünürlüklü film indirmelerinden otonom araçlar arasındaki iletişime kadar birçok alanda faydalı olacak. 6G’nin ayrıca ağ kapasitesi açısından da büyük bir sıçrama yapması bekleniyor; daha fazla cihaz aynı anda bağlı kalabilecek. Kalabalık konserlerde veya spor etkinliklerinde telefon sinyalini kaybettiğinizde yaşadığınız ağ tıkanıklığı, 6G ile neredeyse tamamen ortadan kalkacak.
Belirli durumlarda, 6G’nin Wi-Fi’yi büyük ölçüde gereksiz hale getirdiğini görebiliriz. Bu, evinize veya ofisinize fiziksel bir kablo çekmeye gerek kalmayacağı anlamına gelebilir. Daha geniş bir perspektiften bakıldığında, daha hızlı hızlarda daha fazla cihazın internete bağlanması, web ile ve birbirleriyle iletişim kurabilen daha fazla bileşen ve sensörle dolu olması anlamına geliyor. Nokia, 6G’nin ticari olarak 2030 yılına kadar kullanılabilir olacağını tahmin ediyor.
biz daha 5G yi görmedik ki 6G nin hızını karşılaştıralamım. Hatta 4:5 de bile hız 20-30 Mbps alabiliyorken .
30 megabiti görsem öpüp başıma koyardım, koskoca İstanbul’un çoğu bölgelerinde 1 megabit alıyor hem turkcell hem vodafone. Kullandığım TT altyapılı BimCell 3G ve 16 ila 20 megabit alabiliyorum. Bir iki tane 4G baz istasyonu koyup reklamını döndürmeye devam ediyorlar tüm operatörler.
5G-6G neymiş.. Bizim daha Edge bile çekmeyen bölgelerimiz var 🙂