Türkiye, 6 şubat 2023‘te güneşin eskisi gibi aydınlatmayacağı karanlık bir sabaha uyandı. Tam 10 şehir: Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep, Osmaniye, Malatya, Adana, Diyarbakır, Şanlıurfa, Adıyaman ve Kilis şiddetli depremlerin toprağı yutacağı bir an’a şahit oldu.
“Işığı aç anne burası çok karanlık!”: 6 Şubat 2023, 04:17
Bugün, 6 Şubat 2024. Tam bir yıl önce, saat 04:17‘de zaman durdu, nefesler söndü, güneş doğmadı. Türkiye büyük bir depremle sarsıldı, artık hiç bir şey eskisi gibi olmayacaktı.
O gün yağmur, insanlara bir şey anlatmaya çalışırcasına ısrarla yağdı. Toprağın deniz gibi dalgalandığı o vakit, yıkılan sokaklardan feryatlar yükseldi. İnsanlar yalnız kaldı, gece daha da karardı. Ambulans şoförü sessizdi, itfaiye ekibi sessizdi. Çocuklar annelerine seslendi; anneler sessizdi. O an herkes karanlığa gömüldü.
Tarihte yedi kez batmış olan Medeniyetler Şehri Hatay, sekizinci kez çok acı bir şekilde enkaza döndü. O gün, yıkılan sokaklar sessizliğe gömüldü. Enkaz altında kalanlar komşular, çocuklar, akrabalar, elden geldiğince kurtarılmaya çalışılıyordu.
Yollar yıkıldı ve enkazlar sokaklara serildi. Bir çok can, enkaz altında uzun bir süre hayatta kalmaya çalıştı. Kimisi kurtuldu, kimisi ise sessizce aramızdan ayrıldı. Ne yazık ki kurtarılamayan binlerce insan, mezarın başındaki tahtalarda rakamlar olan toplu mezarlara gömüldü.
Kurtulanlar hayata sıfırdan başladı
Kurtulanlar maddi açıdan sıfırlandı ve hayata sil baştan başladı. Evler, arabalar, eşyalar artık yoktu. Mal varlığı olan da olmayan da eşit bir seviyede buluştu. Aynı odada kaldı, aynı yemeği yedi, aynı ekmeği bölüştü ve aynı hastanede yattı.
Deprem, tüm ülkeye maddiyatın ne derece önemsiz olduğunu bir kez daha hatırlattı. Bu hayatta önemli olan tek şeyin aile, dostlar ve onlarla geçirilen anılar olduğunu unutmamak gerekli. Çünkü, anıların yerini ne bir fotoğraf, ne de herhangi bir eşya doldurabilir.
Hatay küllerinden doğacak
Bugün, tüm Türkiye’deki deprem mağdurları gibi Hatay’lılar da hayata yeniden tutunmaya çalışıyor. Şehri yeniden inşa etmek için birleşiyorlar. Sadece bir şehir değil, aynı zamanda büyük bir aile olduklarını söylüyorlar. Birlikte acılarını paylaşıyor, birlikte umut ediyorlar. Ve yine, yeniden doğmak için birlikte mücadele ediyorlar.
Deprem mağduru on binlerce insan devletin sağladığı konteyner kentlerde yaşamaya devam ediyor. Hatay’lılar şehirlerine sahip çıkarak, depremlere teslim olmayacak kadar güçlü olduklarını belirtiyorlar.
Bizler de, depremde zarar gören tüm şehirlerdeki kardeşlerimizin yanında olduğumuz gibi Hatay’ın da yanında olmaya devam edeceğiz. 6 Şubat’ın izi hiç bir zaman silinmeyecek, bu acı depremde kaybettiğimiz tüm canlarımıza, Allah’tan rahmet diliyoruz. Sizleri unutmadık unutmayacağız…
Aşağıdaki yorumlar kısmında duygu ve düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz.
6 şubat depremine yakalanmış birisi olarak söylemek istediklerim var lütfen uzmanlara,yer bilimcilere kulak verin istanbul diyorlar tunceli diyorlar ama kimse dikkate almıyor kaçın boşaltın bölgeyi hiçbirşey sizden,kardeşlerinizden,anne babanızdan,evlatlarınızdan daha değerli değil eğer kalmaya devam ederseniz tüm sevidklerinizi kaybedebilirsiniz. Olduda kurtuldunuz hayata tek başına sıfırdan başlamaktansa, sevdiklerinizle kaldığınız yerden devam edin başka bir şehirde…
“Merkezi yönetimle yerel yönetim el ele vermezse, dayanışma halinde olmazsa o şehre herhangi bir şey gelmez. Hatay’a geldi mi? Şu anda Hatay garip kaldı, mahzun kaldı” RTE