Tüm dünya ile beraber ülkemizde de büyük ilgi ile oynanan Pokemon GO, eğlencesinin yanı sıra çok ciddi sorunlar ile de karşımıza çıkmıştı. Oyunu oynarken bir çok insanın yaralandığı, kaybolduğu hatta ölüme giden olaylarla karşılaştığını sizlere aktarmıştık.
Bu kez ülkemizin önemli kuruluşlarından Yeşilay, Pokemon GO ve diğer bağımlılık yaratıcı oyunlarla alakalı bir açıklama yaptı. Bu açıklama ciddi ve önemli uyarılar içeriyor.
Yeşilay‘ın Yönetim Kurulu Üyesi Psikolog Mehmet Dinç, bu tür bağımlılık yapan oyunların insan hayatına etki ettiğine dikkat çekerek ”Oyunlar hayatımızı etkiliyor. Yanlış kullanıldığında kişinin kendisi ve çevresi psikolojik ve fiziksel zarar görüyor. Hayata karşı hedefler yok olabiliyor” açıklamasında bulundu.
Artık günümüzde direksiyon başında bile oyun oynandığına değinen Dinç, bu durumun hem ailenin iletişim problemlerini oluşturduğuna hem de hayati önem taşıyan durumlarda tehlikeli sonlara davetiye çıkarttığını söylüyor.
Pokemon GO oyununun “hareketliliği sağladığı” görüşlerinin de yanlış olduğunu belirten Dinç, çocuk ve gençleri ekrana bağlayan bu oyunun sağlık açısından bir getirisinin olamayacağını, sağlıklı ve kaliteli bir yürüyüş ve koşunun teknolojiden uzak, doğayı hissedebilecek ve çevreyle ilgiyi kesmeden mümkün olabileceğini söyledi.
Pokemon GO‘nun insanları harekete geçirmesi, koşturması ya da yürütmesinin çok önemli olmadığını belirten Dinç, bu durumun çok tehlikeli yollara gideceğine dikkat çekiyor. Pokemon bulmak için bilinmeyen ve tehlikeli olan mekanlara gidilmesinin çok büyük sorunları ortaya çıkarabileceğini aktarıyor.
Bu tür oyunları sohbet edilebilecek ya da fikir alışverişlerinde bulunulabilecek platformlara dönüştürmeye çalışmanın daha faydalı olacağına da vurgu yapan Dinç, şunları söyledi: “Oyunlarda şiddet ve cinsellik çok kullanılıyor. Pokemon GO kavgaları da yaşanabilir. Ama bunun temelinde insanın kodlarına verdiği zararlar var.
Yani 3-5 saat oynadıktan sonra gerçekle sanalı ayırt etme problemi yaşanabiliyor. Sunulan oyunla ilgili bir çerçevenin çizilmesi gerek. Bu konuda çalışmalar yapmış bilim insanlarıyla ortak hareket etmek gerek. Yanı sıra bireyselleşmeye ve yalnızlaşmaya yol açan bu tür oyunlar her ne kadar sokağa çıkmaya yönlendirse de kişiyi nihayetinde arkadaşlarla vakit geçirme gibi asosyalliği engelleyecek farklı etkinlikleri gerçekleştirme yerine asla geçemez” diye ekliyor Dinç.
Dileriz bu Pokemon GO ve türevi oyunlarla alakalı ciddi sorunlarla karşılaşmayız. Bizim de sizlere önerimiz özellikle genç ve çocukları bu tür bağımlılık yapan oyunlarla çok fazla baş başa bırakmak yerine günde belirli bir süre sınırlandırması ile oynanmasına izin verilmeli.
:: Pokemon GO’yu ne sıklıkla oynuyorsunuz?
O kadar boş konuşan insanlar var ki anlamakta zorlanıyorum. Bu gidişle zaten Türkiye'ye çıkarmazlar. Gerek yok.
salah salah konuşmayın günde 5 km yürüyorum bu oyun sayesinde arada da telefona bakıyorum yeni yerler görüyorum başka insanlarla tanışıyorum ya da kendi arkadaşlarımla dolaşıyorum bunun sağlığa ne zararı var Allah aşkına? Hayır bir de zaten asosyalin tekiyim nolcak sanki günün 1-2 saati sokağa çıkıp acık sosyalleşsem? Pokemon GO candır
Haberi görünce yeşilay sarhoş pokemonlar buldu sandım.
Oynayın olum engelleyen mi var adamlar uyarıyor yanlış da değil ama kişinin keyfi bilir
Boş oyunun boş kitlesi
Ya isi gucu yok pokemonla ilgili konusuyor anlasan şaşardim zaten
Kendi sağlığı için dışarı çıkmaya zahmet etmeyen adamalar birden pokemon için dışarı koşar oldular. Kendinize hiç mi ilginiz yoktu sizin? 5 km yürüyen arkadaş
O piskoloğu döverim ben
Saçmalık dolu bir uyari dikkate almiyorum bile devam devam aha o sikortilmi geliyom kanka
ahmaklar ülkemizdeki psikolojik sorunlar telefonların akıllaşmasıyla arttı. bu yeni oyunlarla önümüzdeki ilk 6 ay da ne kadar fazla artacağını dikkatle izleyin. ondan sonra saçmalamış mı bu açıklamayı yaparak göreceğiz beyler bayanlar..
Türkiyede devlet : "Sanırım insanlar eğleniyor ve güzel vakit geçiriyor, hemen baltalayın!"
+13 olmalı bence
+13 olmalı Bu dediklerinin ben +13 de veya +15 de olacagını düşünmüyorum
bence oyun +70 olmalı dedelerimiz oynamalı 😀