Hepimizin akıllı telefon için kullandığı ve gözlerimizi koruduğumuzu sandığımız o gece modu özelliği aslında pek de işe yaramıyor olabilir. Gerçekten de, “Night Shift” ya da “Gece Modu” adı verilen ve mavi ışığı filtreleyerek daha iyi uyumamızı sağladığı iddia edilen bu özellik hakkında yeni bir araştırma, bu iddiaları çürüttü. İşte detaylar…
Akıllı telefonlardaki Gece Modu (Night Shift) özelliği gerçekten işe yaramıyor
Apple’ın “Night Shift”, Android cihazlardaki “Gece Modu” olarak bilinen bu özellik, telefon ekranındaki mavi ışığı filtreleyerek ekranın renk tonlarını daha sıcak (sarı) bir hale getiriyor. Amaç, gözleri yormadan ve uyku düzenini bozmadan telefon kullanımını mümkün kılmak. Peki, bu özellik gerçekten bu iddiaları karşılıyor mu?
BYU Üniversitesi tarafından yapılan ve “Sleep Health” dergisinde yayımlanan bir araştırma, bu özelliğin etkilerini inceledi. Araştırmada katılımcılar üç gruba ayrıldı: Night Shift açık, Night Shift kapalı ve hiç telefon kullanılmayan gruplar. Katılımcılar yedi gece boyunca bu koşullarda telefon kullandı.
iPhone SE 2020’ye gece modu getirdik!
Sonuç mu? Ters köşe! Bu üç grup arasında uyku kalitesi açısından anlamlı bir fark bulunamadı. Bu da demek oluyor ki, Night Shift ve gece modu gibi özellikler aslında daha iyi bir uyku sağlamıyor. Araştırmayı yürüten Profesör Chad Jensen, mavi ışığın uyku düzenini bozduğuna dair birçok kanıt olduğunu kabul ediyor.
Ancak, telefon kullanmanın uyarıcı etkisi sadece ışıkla sınırlı değil. Telefonların kendisi de zihinsel ve psikolojik olarak uyarıcı olabiliyor. Bu nedenle, gerçekten iyi bir uyku için telefonları tamamen kapatmak gerekiyor.
Eğer uyku düzeninizi iyileştirmek istiyorsanız, sadece Night Shift’i açmak yeterli olmayabilir. Bir saat öncesinden tüm cihazları kapatmak ve ekranlardan uzak durmak, daha sağlıklı bir uyku için en etkili yöntem gibi görünüyor. Siz de bu araştırma sonuçlarına katılıyor musunuz? Daha iyi uyumak için siz neler yapıyorsunuz? Yorumlarınızı bizimle paylaşmayı unutmayın…
Yahu zaten uyumadan hemen önce bakmazsan sorun yok. Millet bakarak uykuya dalıyor.
Bazı telefonlarda gece modu bazı telefonlarda göz rahatlığı kalkanı. Ben gözlük kullanmamak için lazer ile (çizdirme) ameliyat oldum. Işığa karşı hassasiyetim var. Güneş gözlüğü olmadan sokakta gezemiyorum. Ayrıca telefonu kullanabilmem için göz rahatlığı kalkanını açmam gerekiyor. Aksi takdirde telefonun parlaklığını gözümü alıyor. Yani faydası çok ama uyku ile bağdaştırmamak lazım.
Zaten bu özellik uyku ile alakalı değil gözün yorulmaması ile ilgili diye biliyoruz.
Haber biraz yanlış olmuş sanki telefonlardaki mavi ışık filtresi göz konforu için. Örneğin ben gözlük kullanan biriyim ve bunu net bir şekilde söyleyebilirim ki bir yaz filtresiz ve bir yaz filtreli kullandım ve filtresizde göz numaram 0.75 büyüdü. Filtrelide ise numaramda değişme olmadı ayrıca gün içinde daha dinç kalmamı ve gözlerimdeki kızarıklığın azalmasına da yardımcı oldu.
Zaten kimse uykuya iyi geldiğini ve uyku kalitesini arttırdığını söylemedi. Kendi kendilerine triplere girip deney yapmışlar. Neyse, en azından böyle bir etkisi yokmuş. Öğrendiler.