Ice Bucket Challenge adlı, “kafadan aşağı buz dökme videoları” bir dönem son derece rağbet görmüştü.

ALS hastalarına farkındalık yaratmak amacıyla yapılan etkinliklere, pek çok ünlü isim eşlik etmişti.

16-07/27/teaser-mark-zuckerberg-takes-ice-bucket-challenge-and-nominates-bill-gates.jpg

Videoların, ALS hastaları için gen bulma araştırmalarına gerekli fonu yaratıp yaratmadığı merak ediliyordu.

ALS hastalarına yeterli fon oluşturulabildi mi?

Ice Bucket Challenge kapsamında Facebook üzerine yaklaşık 17 milyon video yüklenmişti. 17 milyon video 440 milyon kez izlenmiş; 115 milyon dolarlık bir fonun oluşturulmasına zemin hazırlamıştı.

Digital Trends‘te yer alan habere göre söz konusu videolardan elde edilen gelir, Lou Gehrig Hastalığı için 6 araştırma projesinin oluşturulmasına zemin hazırladı.

16-07/27/dm_140817_lebron_james_ice_water_challenge.jpg

“MİNE” adındaki 6 projeden biri, NEK1 geninin hastalıkla bir tür ilişkisini keşfetmiş durumda. 

11 ülkeden 80‘den fazla araştırmacı, 115 bin ALS hastası arasından kişi genomları sıralamasında bulundu.

ALS hastalarının yalnızca yüzde 3‘ü ile ilişkili olan gen buna rağmen, kalıtsal gen tedavileri için yeni hedefler ve fırsatlar yaratacak sporadik olguyu beraberinde getirdi.

Motor Nöron Hastalığı (MND) olarakta bilinen ALS; nöronların ölümü ile gönüllü, motor fonksiyonlarının üzerindeki kontrol kaybına yol açan ilerleyici bir nörodejeneratif hastalık konumunda.

Genellikle konuşma, yutma ve konuşma güçlüğü ile sonuçlanan hastalığın henüz geliştirilmiş bir tedavisi yok.

#video_7433#

:: Tüm dünyanın Ice Bucket Challenge ile ALS hastalarına fon yaratma çabasını gelecek süreçte farklı hastalıklara yönelik olarakta gerçekleştireceğini düşünüyor musunuz?