Ice Bucket Challenge adlı, “kafadan aşağı buz dökme videoları” bir dönem son derece rağbet görmüştü.
ALS hastalarına farkındalık yaratmak amacıyla yapılan etkinliklere, pek çok ünlü isim eşlik etmişti.
Videoların, ALS hastaları için gen bulma araştırmalarına gerekli fonu yaratıp yaratmadığı merak ediliyordu.
ALS hastalarına yeterli fon oluşturulabildi mi?
Ice Bucket Challenge kapsamında Facebook üzerine yaklaşık 17 milyon video yüklenmişti. 17 milyon video 440 milyon kez izlenmiş; 115 milyon dolarlık bir fonun oluşturulmasına zemin hazırlamıştı.
Digital Trends‘te yer alan habere göre söz konusu videolardan elde edilen gelir, Lou Gehrig Hastalığı için 6 araştırma projesinin oluşturulmasına zemin hazırladı.
“MİNE” adındaki 6 projeden biri, NEK1 geninin hastalıkla bir tür ilişkisini keşfetmiş durumda.
11 ülkeden 80‘den fazla araştırmacı, 115 bin ALS hastası arasından kişi genomları sıralamasında bulundu.
ALS hastalarının yalnızca yüzde 3‘ü ile ilişkili olan gen buna rağmen, kalıtsal gen tedavileri için yeni hedefler ve fırsatlar yaratacak sporadik olguyu beraberinde getirdi.
Motor Nöron Hastalığı (MND) olarakta bilinen ALS; nöronların ölümü ile gönüllü, motor fonksiyonlarının üzerindeki kontrol kaybına yol açan ilerleyici bir nörodejeneratif hastalık konumunda.
Genellikle konuşma, yutma ve konuşma güçlüğü ile sonuçlanan hastalığın henüz geliştirilmiş bir tedavisi yok.
#video_7433#
internette çıkıp bir halta yaramayan bir sürü gereksiz şeyin arasında gerçekten güzel bir aptallık denebilir ne kadar çok işe yaramış meğerse…
Hakki abi ya suya kıyamamış ya kendine o neydi öyle su çok azdı 😀
Bir bardak su mu döktü sanki ?
Bu haberden anladığım 17 milyon litre su israf edildi. Kafanızdan aşağı dökmeyip afrikaya gönderseydiniz o 1 kova suyu susuzluk diye bir şey kalmamıştı
29.07.2016 / 11:15:34 tarihli yorumcuya ithafen;
Sevgili arkadaşım, birincisi o kadar suyu afrikaya yollasan geçici olarak su ihtiyaçları karşılanır ama kalıcı bir çözüm olmazdı.
İkincisi onların temiz su kaynaklarına yahut deniz suyunu temizleyecek araçlara ihtiyaçları var. Hızlı artan nüfustan ve kuraklıktan ötürü su sıkıntısı çekiyorlar.
Üçüncüsü dünyada su döngüsü diye bir şey var. O sular buhar olup yine yağış olarak dönecektir, hiçbir zaman dünya üzerindeki su miktarı değişmemektedir, yalnızca temiz su oranı değişmektedir, bunu da artırmak bizim elimizde. Ha bu yapılanlar bir hastalığa çözüm olabilecek bir davranış olunca boşuna olmuş olmuyor dökülen sular. Umarım bir problemin çıkmaz da bu tarz bir projeye senin de ihtiyacın olmaz.