Güneş enerjisi kullanarak kerosen (uçak yakıtı, gazyağı), benzin ve dizel üreten bir proje duyuruldu. Almanya’nın Jülich kentinde, Synhelion adındaki bir şirket, dünyada ilk kez güneş enerjisi ile sentetik ham petrol üretecek bir tesis kurdu. Yani, güneş ısısı kullanılarak, uçaklar için gazyağı, otomobiller için benzin, gemiler için dizel üretecekler. Peki bu tam olarak nasıl mümkün oluyor?
Güneş enerjisi ile gazyağı, benzin ve dizel üretecekler
Synhelion, güneş enerjisi kullanarak gazyağı, dizel ve benzin gibi sıvı yakıtlar üretiyor. Jülich’teki tesis, yüzlerce hareketli aynanın güneş ışığını bir kulede toplayarak 1500 dereceye kadar çıkan sıcaklıklara ulaşıyor. Bu ısı, su buharı üretmek yerine, sıvı yakıt üretiminde kullanılıyor. Bu süreç, karbon emisyonlarını önemli ölçüde azaltarak, uçuşların ve deniz taşımacılığının daha çevre dostu olmasını sağlayacak.
Avrupa Birliği, 2025’ten itibaren havayollarının uçuşlarında yüzde 2 oranında yeşil kerosin (gazyağı) kullanmalarını zorunlu kılacak. Bu oran, 2030’da yüzde 6’ya ve 2035’te yüzde 20’ye çıkacak. Ancak, mevcut sürdürülebilir havacılık yakıtlarının (SAF) üretim kapasitesi, bu talepleri karşılamakta yetersiz kalabilir. Synhelion’un güneş enerjisi ile gazyağı üreten tesisi, bu açığı kapatmada büyük bir rol oynayabilir.
Synhelion’un tesisinde, güneş ısısını (enerjisi) toplamak için özel olarak tasarlanmış aynalar kullanılıyor. Bu aynalar, güneş ışığını yüksek hassasiyetle bir noktaya odaklayarak, reaktörde kullanılan sıcak buharı üretiyor. Bu buhar, biyogaz ile karıştırılarak, sentetik ham petrol ve gazyağı gibi diğer yakıtların üretiminde kullanılıyor.
Endüstriyel kullanıma hazır olan Synhelion, 2025 yılında İspanya’da yılda yaklaşık 1.000 ton yakıt üretecek ilk ticari tesisi kurmayı planlıyor. Synhelion, on yıl içinde yıllık yaklaşık bir milyon ton güneş enerjisi üretim hacmine ulaşmayı hedefliyor.
Güneş enerjisi ile gazyağı gibi sentetik ham petrol üretimi hakkında ne düşünüyorsunuz? Bu teknolojinin yaygınlaşması çevreye nasıl katkı sağlar? Görüşlerinizi aşağıdaki yorumlar kısmında paylaşmayı unutmayın…
Bu haberi kim yapıyorsa lütfen araştırıp da yapsın güneş enerjisiyle Sudan hidrojen üretecekler hidrojeni karbondioksitle katalizör de birleştirecekler oluşan ürün metanol oluyor ve onu da metanoldeki oksijeni çıkartıp geriye benzin üretebiliyorlar kesinlikle gazi veya mazot olmaz sadece benzin olabiliyor
Haberi detaylı okursan 1500 derecedeki buharla işlem yapıyor. Düşündüğün gibi olsa önce elektrik üretip sonra hidrojen üretmesi gerekir.
Yav daha teknolojik daha yeşil yada daha ucuza mal etsinler fark etmez. bu hükümet yine bir vergi uydurur o aradaki farkı kapatır. Daha uyguna ürün kullanmak bu ülkenin vatandaşlarına haram. Bugünkü zenginler ileride gider başka zenginler gelir. Vatandaş onlarıda doyurmak için uğraşmaya devam eder. Nasıl olsa fakirden zenginlere akan musluğu taktılar bize
Bu haberin hükümetle ne alakası var. Almanya’daki vergiyi görsen dilini yutarsın. Almanlar çayına düşen yağmur suyunun vergisini alıyor. Sigaranın paketi 10 avro. Tamamına yakını vergi. Benzinin yüzdedoksanı vergi. Sen hala hükümet düşmanlığı yapıyorsun. Haberi oku öz eleştiri yap. Benim kafam niye çalışmıyor diye sızlan.
Valla helal olsun. Ne diyeyim. Bizim tarikat lar ne yapıyor anlamadım. Eskiden medrese vardı dini ve ilmî eğitim veren. O zamanlar birçok ilim insanları yetişti. Çok buluş yapıldı. Üniversite leri saymıyorum onlar da ilim irfan yuvası olmaktan çıktı. Varmı bizim üniversitelerde buluş lar. Yok. Şirketlerde var mı yok. Bizde asistan olunca Dr ve doçent olmak için hep hocaların kaprisi çekilir çantası taşınır. Onlar da hem çalışırsın bir şirket te hemde Dr a nı yaparsın. Bizim Alman müdürlerin hepsi Dr ve prof idi. Cv lerini merak ettim inceledim hiç biri üniversite kadrosun da değil. Hepsi lisans dan sonra şirketin Almanya merkezin de çalışmaya başlamış hem iş hem okul. Benzer durum Toyota da var. Onların da yüksek lisans ve doktora programları veren japon yada kendi okulu, ABD de ise anlaşma yaptığı üniversiteler var
Bir kampustee aynı soy isimli 150 tane akedimisyen olursa ancak bu kadar oluyor
Almayda fazla güneş yok türkiyeye gelsinler hemen bence mantıklı yinede büyüklerimiz daha iyi bilirler..
Benzin gaz yağı gibi ürünler zaten elde edilebiliyor ancak çok verimsiz panel verimi ve maliyeti üretilen elektrigi direk kullanmak daha mantıklı bunu benzine cevirmek için 3 ayrı işlemdrn geçer her işlem %30 a yakın kayıp birakır 100 birim elektirik enerjisini 10 birim benzine çeviririz içten yanmalı motor %30 verimlilikle desek 7 birim enerjiyi mekanik enerjisine cevirebiliriz.En baştaki elektriği elektrik motoruna versek 90 birim enerjiyi mekanik enerjisine ceviririrz.Fark bu
KATILIYORUM SANA HELAL OLSUN
Neden üretiliyor. Biyogaz dan. Bizde Dr yapılamamıştır acaba.
yenilenebilir karbon emisyonu🥴