Elektrikli otomobil trendi giderek yükseliyor. Bununla beraber araçlarımızın da üretim, malzeme türleri ve şekil olarak pek çok birleşeni değişiyor. Sıradaysa sıfır emisyon lastikler var. Zira elektrikli otomobillere geçişle birlikte en fazla partikül yayan parçalar lastikler oldu. Peki sıfır emisyon lastikler nedir? Ne işe yararlar? İşte detaylar…

Öncelikle kendimizi tebrik etmemiz gerekiyor. Zira sanayi devrimi ile başlayan endüstri hareketleri çevremizi çok büyük oranda kirletiyordu. Filtre edilmemiş bacalar, atık tesisleri yapılmadığı için içme suyuna karışan kanserojen maddeler ve dahası. Kısacası bir dönem dünya gerçekten çevre kirliliği sebebiyle yaşanılmayacak bir konuma geldi.

sıfır emisyon lastik nedir

Ancak 1970 yılında çıkan “temiz hava yasası” ile birlikte süreç devam etti. Bizlerse bugün hala kirli bir dünyada yaşıyoruz evet ancak çöp üretimimiz geri dönüşüm miktarımıza çok yakın bir konuma geldi. Bu da zamanla gelişen teknolojiler ile birlikte daha temiz bir ortama kavuşacağımızın kanıtı. Hava kirliliğine en çok zarar verenler arasında şüphesiz içten yanmalı motorlara sahip otomobiller yer alıyor.

Ancak tam olarak suçu içten yanmalı motorlara sahip oldukları için otomobillere atmak doğru mu bilemiyoruz zira otomobiller ciddi anlamda “dünyayı değiştiren makineler” olarak geçiyor. Burada gelişen teknolojiler ile birlikte partikül filtreleri, farklı yakıt tipleri, motor katkıları vb. birçok önlem almaya çalıştık.

Fakat gerçek anlamda sıfır emisyon değerine ulaşmak istiyorsak elektrikli otomobillere geçiş yapmamız çok önemli. Tam olarak elektrikli otomobillere geçiş yapmadık. Ancak büyük oranda trendi başlattık diyebiliriz. Tabi bununla birlikte farklı bir konu daha ortaya çıkıyor. Sıfır emisyon lastikler.

Elektrikli otomobillere geçişle birlikte doğaya atılan mikroplastik, kısacası partikül oranı büyük oranda azaldı. Bu azalma bizleri sıfır emisyona yaklaştırdı. Ancak otomobillerimizde kullandığımız kauçuk-plastik tabanlı fosil yakıt ürünleri de aslında büyük bir partikül canavarı. Bu sebeple sıfır emisyonlu lastikler üretilmeye başlandı.

sıfır emisyon lastik nedir

Dünyada bu konuya öncülük eden markalardan birisi Enso oldu. Kurucusu Gunnlaugur Erlendsson bu konuda titiz bir çalışma yürüttü ve sonuca ulaştı. Enso şirketi söz verdiği gibi yüzde 10’luk yuvarlanma direncini hayata geçirdi. Bu direnç azalışı beraberinde elektrikli otomobillerde menzil artışına ve yüzde 35 oranında daha az partikülün atılmasına olanak sağladı.

Devamında kurucu Gunnlaugur Erlendsson 6PPD konusuna değindi. 6PPD isimli madde kauçuk ile üretilen malzemelerin sıcak, soğuk, baskı ve basınç gibi durumlarda form değiştirmesini ve zarar görmesini engelleyen bir madde. Ancak çevre insan sağlığına zararı büyük. Kurucu Erlendsson bu konuda gerekli çalışmaları yaptıklarını ve 6PPD’ye üretimde gerek kalmayacağını ancak şu anda bu projenin gizlilik sözleşmeleri sebebiyle açıklanamayacağını bildirdi.

Peki siz sıfır emisyon lastikler hakkında ne düşünüyorsunuz?