WiFi yani Wireless hepimizin uzun zamandır hayatında. Peki LiFi nedir? LiFi, WiFi yerine geçebilir mi? Cevabı videomuzda.

WiFi, uzun zamandır gelişimini sürdürerek kullanmaya devam ettiğimiz bir teknoloji. En son AC ile beraber gigabit hızları görebilen WiFi, AD teknolojisiyle beraber hızını daha da artıracak.

Peki gelecekte WiFi teknolojisinin yerini alacağı söylenen LiFi nedir? LiFi teknolojisi, WiFi’ın yerini alabilecek mi?

LiFi nedir?

Mühendis Kafalar YouTube kanalıyla ortak hazırladığımız videoda, LiFi teknolojisinin ne olduğuna ve WiFi teknolojisine göre hangi noktalarda avantajlar ya da dezavantajlar sunacağını sizlere aktarıyoruz.

LiFi ile ilgili detayları yazılı olarak okumak istiyorsanız, makalemizin devamına göz atmanızı tavsiye ediyoruz.

Li-Fi temel olarak Wi-Fi ile aynı, sadece küçük bir fark var; LiFi radyo sinyallerini kullanmak yerine veriyi kablosuz bir şekilde aktarabilmek için LED ışıkları kullanıyor.

Geleneksel Wi-Fi veriyi cihazlara aktarmak için radyo sinyallerini kullanır. Şu an Wi-Fi dünyanın internet ileticilerinin neredeyse yarısını taşıyor. Bu yüzdenin insanlar daha çok online olmaya başladıkça ve nesnelerin interneti büyüdükçe, gelecek yıllarda bu oranın artması bekleniyor.

Bu yoğunluk nasıl 2.4 GHz frekansında yığılmalar olduğunu ve sinyal kirliliğinin problem olduğunu bizlere gösterdiyse, gün gelecek WiFi’daki 5 GHz bandı da yetmeyecek. Bu noktada gelecekte LiFi devreye girebilir.

Li-Fi; Wi-Fi’dan daha hızlı ve güvenli

Son deneylerde araştırmacılar Li-Fi hızında saniyede 224 gigabayta kadar ulaştı. Bu hızlarda bir insan bir saniyede 20 film uzunluğunda veriyi indirebilir.

Araştırmalara göre, Li-Fi, Wi-Fi’a oranla 1000 kat daha fazla veri yoğunluğuna ulaşabilir çünkü Li-Fi sinyalleri daha dağınık olan radyo sinyallerinin aksine küçük bir bölgede toplanıyor.

WiFi, geniş bir kapsama alanına sahip olabilir ve radyo sinyalleri duvarı da geçerek, hedefine ulaşabiliyor. LiFi daha dar bir alanda, alıcı verici mantığıyla çalışan bir sistem. Böylece hem daha güvenli hem de daha hızlı bir teknoloji. Tabii WiFi’a göre kapsama alanı ve çeşitlilik noktasında da dezavantajlı.

Li-Fi kolay bir şekilde önümüzdeki iki yıl içinde işletme ve endüstriyel kullanımlarda kendi yolunu bulabilir. Buradan yola çıkarsak, Li-Fi’ın evlere girmesi de uzun sürmeyecek. Sistem kolay bir şekilde bir LED ışığıyla herhangi bir cihaza bağlanabilir. Son olarak bu da Nesnelerin İnterneti dönemini çok daha hızlı gerçekleştirebilir.

Li-Fi teknolojisini, interneti tepe ileticiler ve çatı güneş panelleri kullanarak uzak konumlara taşıma aracı olarak da görülüyor. LED sokak ışıkları bile dış mekan Li-Fi ağını kullanmanın bir şekli haline gelerek şehir içinde yürürken internete bağlı kalmayı mümkün kılabilir. Tabii bunlar teoride ve araştırmalarda da kalabilir. Sonuçta WiFi yoğun kullanılan bir standart. LiFi’ın da gelişebilmesi için, standartlaşması ve pek çok cihaz tarafından kullanılabilir olması gerekiyor.

Sadece Li-Fi’ın ne kadar hızlı yaygınlaşacağı henüz belli değil. Hindistan, Kolkata’daki St. Xavier Koleji’nden araştırmacılar şöyle diyor: ‘’Li-Fi teknolojisi sayısız yarar sunmasına rağmen bu teknolojinin yaşamlarımızın bir parçası haline gelmeden önce aşması gereken belirli bariyerler var.’’ Bu bariyerler hava durumuna bağlı olarak sis gibi koşullarda Li-Fi’ın ışık engellendiğinde gücünün azaldığı gerçeğini ve benzerlerini içeriyor.

:: Sizce LiFi teknolojisi, ne zaman WiFi’ın yerini alabilir?