Almanya’da elektrikli araç satışları resmen dibe vurdu. Satışlar hükümetin hedeflerinin çok altında kalmış durumda. Ama bu kez sorun düşündüğümüz gibi menzilin az olması değil, çok daha ilginç bir sebebi var. Bununla ilgili yapılan bir anket sorunun asıl sebebini ortaya çıkardı. İşte detaylar…

Elektrikli araçlar, iklim değişikliğiyle mücadelede kesinlikle büyük bir umut kaynağı olarak görülüyor. Alman hükümeti, 2030 yılına kadar 15 milyon elektrikli aracın yollarda olmasını hedefliyor. Ancak, Alman halkı bu konuda biraz temkinli. Mayıs 2024’te Almanya’da günde ortalama sadece 958 elektrikli araç tescil edildi. 15 milyon hedefine ulaşmak için bu rakamın günde 5 bin 500 araca çıkması gerekiyor. Peki, bu yavaş ilerlemenin nedeni ne olabilir?

almanya-elektrikli-arac-satislari-sorun-menzil-degil

Uzun süredir elektrikli araç satışları menzil yetersizliği ve şarj altyapısının eksikliği en büyük şikayet konusuydu. Alman hükümeti, bu durumu çözmek için büyük benzin istasyonlarına şarj istasyonları kurma zorunluluğu getiren bir yasa tasarısı bile çıkardı. Ancak yapılan yeni bir araştırma, asıl sorunun bu olmadığını gösteriyor.

Ardı ardına iflas! Almanya’nın elektrikli araç hayali suya düştü

Ardı ardına iflas! Almanya’nın elektrikli araç hayali suya düştü

Almanya otomotiv sektöründeki elektrikli araç krizi derinleşiyor. İflas başvuruları yüzde 60 arttı. İşte tüm detaylar...

Uluslararası bir araştırma ekibi, Almanya, İspanya ve Şili’de yaptığı anketlerle elektrikli araç alımında en büyük etkinin sosyal baskı olduğunu ortaya koydu. Araştırma, elektrikli araçların algılanan ekolojik faydalarının ardından, sosyal değerin en büyük etkiye sahip olduğunu gösteriyor. Ancak, yeşil reklamlara duyulan şüphe de, elektrikli araç satın alma isteğini azaltıyor. İnsanlar, çevre dostu araçlar alırken bile “Gerçekten bu kadar faydalı mı?” diye sorguluyor.

iflas-almanya-elektrikli-arac-elektrifikasyon

Araştırmaya göre, şirketlerin pazarlama mesajlarında daha şeffaf ve dürüst olmaları gerekiyor. Kassel Üniversitesi’nden Profesör Ralf Wagner, politikacıların da elektrikli araçların ekolojik ve sosyal faydaları konusunda farkındalığı artırma çabalarını yoğunlaştırmaları gerektiğini belirtiyor. Ayrıca, elektrikli araçların maliyetlerinin sübvansiyonlarla düşürülmesi, bu araçları daha geniş kitleler için erişilebilir kılabilir.

Elektrikli araçların geleceği parlak, ancak bu geleceği hızlandırmak için biraz daha sosyal destek ve güven gerekiyor gibi görünüyor. Şirketler ve politikacılar, insanları bu konuda daha fazla bilinçlendirmeli ve güven oluşturmalı. Sizce de öyle mi? Görüşlerinizi aşağıdaki yorumlar kısmına yazabilirsiniz.