Yaz aylarının gelişiyle birlikte bunaltıcı sıcaklar da peşimize düştü. Evde, dışarıda bir nebze olsun serinlemek mümkün ancak ya otomobillerin içerisinde? Tüm gün güneşin altında bekleyen otomobillere binmeye çalıştığımızda sıcağın etkisiyle cayır cayır yanan direksiyon, koltuk bu dünyada cehennemi yaşatıyor bizlere. Ama Nissan bu konuda bir çözüm buldu. İşte detaylar…
Klimaya son: Nissan yeni boya teknolojisi sayesinde araçları kolayca soğutuyor!
Yıllardır bilinen komik bir meme vardır. Küçük motorlu araçlarda klimayı kapattığınızda (meşhur AC tuşu) araç bir anda hızlanır ve sanki Hızlı ve Öfkeli filmindeki gibi nitro efekti yaşatır. Tabi bu işin latifesi ancak klima gerçekten küçük motorlu araçlarda büyük sıkıntılara yol açıyordu.
Motorun zorlanması, hararetin yükselmesi, aşırı yakıt tüketimi gibi problemler kullanıcıları hava ne kadar sıcak olursa olsun klima kullanmaktan geri tutuyordu. Ancak camları açmakta yeterli bir çözüm değil. Zira bu kez de sürekli camlardan gelen rüzgar, ses vb. sorunlar ile uğraşılıyor. Ayrıca camları tamamen açmak da yakıt tüketimini arttırıyor.
Anadolu ISUZU, yerli elektrikli hafif ticari modeli Big-e’yi banttan indirdi!
Anadolu ISUZU fabrikasında bugün elektrikli hafif ticari modeli Big-e banttan indi. İşte Big-e aracının teknik özellikleri ve detaylar...Fakat Nissan bu konuya yeni bir çözüm buldu. Radi-Cool isimli bir şirket ile geliştirilen bu boya özel metamalzemeler içeriyor. İçerisindeki iki mikroskobik parça sayesinde soğutma sağlanıyor. Bu parçalardan biri güneşten gelen kızılötesi ışınları yansıtıyor diğeri ise ısıyı dağıtan elektromanyetik dalgalar üretiyor. Bu sayede otomobilin kaportası geleneksel boya yöntemleri ile boyanan araçlardan daha serin kalıyor.
Boyanın testleri aslında 2023 yılında başladı. Tokyo Haneda Uluslararası Havalimanı’nda yapılan testlerde yeni teknoloji ile boyanan Nissan NV100, geleneksel yöntemler ile boyanan versiyonuna göre kaportada 12 derece, iç mekanda ise 5 derece soğuma kaydetti. Gelişen teknoloji ile birlikte bu değerlerin daha da artması bekleniyor.
Peki siz Nissan tarafından geliştirilen yeni boya hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar bölümünde bizimle paylaşmayı unutmayın. Daha fazla içerik için ShiftDelete.Net YouTube kanalına abone olabilir, sosyal medya hesaplarını takip edebilirsiniz.
Kışın noluyor peki?
Pekiyi bu ısıyı dağıtan elektromanyetik dalgalar yüzünden arabanın içinde seyahat eden yolcular oluşturulan elektriksel alandan etkilenmiyor mu? Etkileniyorsa ne derecede?
Yahu belli bir bilgi birikiminiz yoksa konu ile alakalı boşuna neden soru soruyormuş gibi yapıyorsunuz? Boya gelen güneş ışınındaki düşük dalga boylu fotonları kızıl ötesi aralığına dönüştürüyor ve araç da ışıma yolu ile soğuyor. Çünkü kızıl ötesi bölgedeki ışınlar atmosferden geçip uzaya yayılabilior açık havalarda. Şimdi soruya dönmek gerekli mi? Elektromanyetik dalga dediği şey burada kızıl ötesi tayfda fotonlar yani zararı yok. Her elektromanyetik dalga dendiğinde korkmanıza gerek yok.
Kıbrıs’ta biraz zor. Gündüz güneşin altında 55-60, gölgede ise 44-45 derece olan bir ülkeyiz. Klima şart. Isı yansıtma, veya ısı dağıtımı bir yere kadar etkili olur. Mutlak sıcaklık ise ancak gölge sıcaklığı olur. O da 44-45 derece malesef.
Evet amaç aslında klimaya binen yükü azaltmak. Gölge sıcaklığının altına düşmek mümkün. Kullanılan teknolojide boya belirli dalga boylarında daha çok ışıma yapmayı sağlıyor bu dalga boyu aralığı ise 8-14 um boyutunda. Bu dalga boyunda atmosfer yüksek geçirgenliğe sahip bu sayede ışıma ile soğutma kısmı soğumada daha ağır basıyor.