İnşaat sektörü, dünya genelinde sera gazı salınımının en büyük nedenlerinden biri olarak biliniyor. Ancak, Tokyo Üniversitesi’nden araştırmacıların geliştirdiği yeni bir süreç, bu durumu kökten değiştirebilir. 2021 yılında ortaya çıkarılan bu yöntem, yenilenebilir beton üretimini mümkün kılarken, yıkılan binalardan elde edilen malzemeleri ve atmosferdeki CO2’yi kullanarak beton üretebiliyor. Bu sayede hem çevreye verilen zarar azaltılıyor hem de doğal kaynaklar korunuyor.
Yıkılan binalardan beton üretimi
Yeni geliştirilen bu teknoloji, “Calcium Carbonate Circulation System for Construction” (İnşaat için Kalsiyum-karbonat sirkülasyon sistemi – Kısaca C4S) adıyla anılıyor. Bu yöntem, geleneksel beton üretiminde kullanılan kireçtaşı yerine, yıkılan binalardan elde edilen beton ve havadaki karbondioksiti kullanarak kalsiyum karbonat betonu üretiyor. Bu süreç, geleneksel beton üretiminde gereken yüksek ısıl işlemleri ortadan kaldırdığı için sera gazı salınımını büyük ölçüde azaltıyor.
İlk denemelerde küçük ve düşük mukavemetli bloklar üretilirken, sonrasında bir okul binasından elde edilen beton kullanılarak daha büyük ve dayanıklı bloklar oluşturuldu. Üretilen bu beton bloklar, konut inşaatları ve hatta kaldırım yapımı gibi çeşitli alanlarda kullanılabilecek kadar güçlü hale getirildi.
2024 yılına kadar iki katlı bir ev inşa edilmesi planlanıyor
Araştırmacılar, bu yenilenebilir beton teknolojisinin potansiyelini daha da ileri taşımayı hedefliyor. Hedefleri arasında 2030 yılına kadar bu beton blokları kullanarak iki katlı bir ev inşa etmek bulunuyor. Ayrıca, diğer birçok şirket de beton endüstrisini devrim niteliğinde dönüştürmek için farklı yollar arıyor. Örneğin, tamamen çimentosuz beton üreten şirketler de mevcut.
ABD’de 270 kiloluk devasa bir mamut dişi bulundu
Amerika Birleşik Devletleri'nde 270 kiloluk ve yaklaşık 2 metre uzunluğunda devasa bir mamut dişi bulundu.
ABD’de 270 kiloluk devasa bir mamut dişi bulundu
Amerika Birleşik Devletleri'nde 270 kiloluk ve yaklaşık 2 metre uzunluğunda devasa bir mamut dişi bulundu.İsterseniz detayları Advanced Concrete Technology dergisinde yayımlanan araştırmada bulabilirsiniz. Sizce yıkılan binalardan üretilen beton, inşaat dünyasında nasıl bir etki yaratacak? Görüşlerinizi paylaşmayı unutmayın!
Ne bu şimdi, bunu üretmek için sürekli yıkmak gerekiyor. Daha ileri nasıl taşınacakmış, bu sistem devreye girdi diyelim, sektördeki yatırımcılar para kazansın diye sürekli binaları mı yıkacaklar? O kadar çok bina ne yüzünden, nasıl, neden yıkılır.
Vizyonsuz laz müteahit bunu neden Japon’lar icat etti düşünebildinmi cevabı Japonya’nın deprem ülkesi olması
Gereksiz izmir sana fikrini sormadım, anlıyorum, kendi sınırlı beynin ve vizyonunla ancak bu kadarını düşünebiliyorsun.
burda yapılması planlanan zaten belli işlem görmüş betonun moloz olmak yerine tekrar kullanılabilir yapılması. tabii ki yıkılmayacaki, ama dünyanın her yerinde depremler, seller, savaşlar ve kentsel dönüşüm durumlarında tekrar kullanılabilirlikler ortaya çıkacaktır. şuan ukrayna yada gazze nin yeniden inşası çok daha çevreci ve ucuza gelebilir mesela. yada bizim hatay maraş depremindeki bölge. böyle bir yöntem daha yaygın olsaydı şuan kullanılırdı.
Yazdığın saate baktım da öğleden sonrasına denk geldiği için şaşırmadım 🤣🤣🤣 hani dünyada en büyük depremi yaşadık ya. Daha ne yıksınlar
Ciddi ciddi bu yorumu yazdın mı gerçekten bunun için sürekli yıkmak gerekir gereksiz bişey diyorsun şuan Türkiye’ye baksana birsuru yıkılacak eski çürük yapılar var ve bunların hepsini yıkmaya kalksalar yine yıkılması yuzelrce yıl sürer heralde sadece İzmir’i ýıkmaya kalksalar okadar çok eski berbat yapı varki bu en az 30 yıl sürer yaptigin yorum mantıksız yıkılıp moloz olup doğaya dokulecegine tekrar geri donusturulur
Bakın size yemin ederim aylar öncesine böyle birşey aklıma gelmişti düşünüyordum böyle bir sistem olsa yolunu bulsalar mukemel olur diyordum ve bu haber karşıma çıktı. aynı şekilde plastik atıklar plastik çöpler doğaya dokuleceğine inşaat malzemesi türü bişey yapılsa eritilse tekrar çeşitli alanlarda kulanılabilse diye bir düşüncede aklımdan geçti acaba olurmu ve aylar sonra öyle bir haber geldi onunda o yöntemi bulundu.
Bu yıkılan binalardan yeniden beton yapilabilmesi mükemmel bişey özelikle ve özelikle Türkiye için çok çok iyi bişey
Seninle aynı fikirdeyim