Elektrikli araç sektöründe, Lityum Demir Fosfat (LFP) bataryalar düşük maliyetleri, güvenlikleri ve uzun ömürleriyle tanınıyor. Geleneksel Nikel-Mangan-Kobalt (NMC) bataryalara kıyasla daha dayanıklı olan LFP bataryalar, genellikle giriş seviyesi modellerde tercih ediliyor. Bu bataryaların enerji yoğunluğu daha düşük olduğu için, araç üreticileri sık sık bu bataryaların yüzde 100’e kadar şarj edilmesini öneriyor. Ancak, geçtiğimiz hafta “Journal of The Electrochemical Society” dergisinde yayımlanan yeni bir araştırma, bu yaygın uygulamayla ilgili bazı soru işaretleri yarattı. İşte araştırmanın detayları…
Yeni araştırma, elektrikli araç şarj kullanımı hakkında bildiklerimizi sarstı: Tam şarjın zararları ortaya çıktı
Elektrikli araç üreticileri kullanıcılarına sık sık araçlarını yüzde 100 şarj etmelerini tavsiye ediyor. Örneğin, Tesla haftada bir kez, Ford ise ayda bir kez tam şarj yapılmasını tavsiye ediyor. Bunun, bataryanın kalibrasyonunu sağlamaya ve aracın gösterge panelinde görünen menzil tahminlerinin doğruluğunu artırmaya yardımcı olacağı söyleniyordu.
Ancak, geçtiğimiz hafta “Journal of The Electrochemical Society” dergisinde yayımlanan yeni bir araştırma, bu yaygın uygulamayla ilgili bazı soru işaretleri yarattı. Araştırma, LFP bataryaların yüksek şarj seviyelerinde sık sık şarj edilmesinin batarya ömrünü olumsuz etkileyebileceğini öne sürüyor.
Araştırmacılar, tam şarj edilen LFP bataryaların içinde zararlı bileşiklerin oluştuğunu keşfetti. Bu bileşikler, yüksek voltaj ve sıcaklık altında meydana geliyor ve zamanla bataryanın negatif elektrotu üzerinde birikerek lityum rezervlerini tüketiyor. Bu süreç, bataryanın yaşlanmasına ve performansının düşmesine neden olabiliyor.
Araştırmanın en ilginç bulgularından biri ise, LFP bataryaların yüzde 0-25 arası şarj döngülerinde kullanımının batarya ömrünü uzatabileceği yönünde. Ancak bu düşük şarj aralığı, çoğu elektrikli araç kullanıcısı için pratik değil.
Özellikle uzun yolculuklar sırasında ya da kış aylarında menzilin azalması durumunda, bu şarj stratejisi pek kullanışlı olmuyor. Yazarlar da bu yöntemin, bataryanın ömrünü uzatmak ile kullanılabilir kapasite arasında bir denge kurmayı gerektirdiğini ve bu yüzden gerçek dünya kullanımında pek uygun bir çözüm olmadığını belirtiyor.
Araştırmada elde edilen yeni bulgular, LFP bataryaların şarjı hakkında mevcut endüstri önerilerini sorgulamaya açarken, elektrikli araç sahipleri için de önemli bir uyarı niteliğinde. Araştırmaya göre, elektrikli araç sahiplerine bataryaların uzun ömürlü olması için yüzde 100 şarj yerine daha dengeli bir şarj kullanımı tavsiye ediliyor. Fakat, bu dengeli yaklaşımın günlük hayatta uygulanabilirliği konusunda hala soru işaretleri mevcut.
Araştırmanın detaylarının olduğu makaleye buradan ulaşabilirsiniz. Siz ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi aşağıdaki yorumlar kısmına yazabilirsiniz.
Madem öyle ayarlasınlar, yeteri kadar şarj olduktan sonra %100 dolmuş gösterip bağlantıyı durdursun. Üretici firmalar yapmıyorsa, başkası yapsın. Kullanıcı şarja takıp bırakıyor başında mı bekleyecek.
Kullanıcı onu istedigi yüzdelik diliminde durmasini komutla yapabiliyor ayarlayabiliyor.
Ne güzel işte. Sorun hemen çözüldü.
Adam Uzak Doğu dan 😉
Mokka e böyle bir ayar yok
Lpg li araclarin deposunu istesekte %100 dolduramiyoruz. İcerisindeki şamandıra yaklasik %20lik genlesme payi biraktirarak doluma izin vermiyor. Batarya iceris8ndede elektronik devrelerle bunu önleyebilirler. Bunu kullaniciya yüklemenin hic bir mantığı yok.
Benzer bir uygulama elektrikli araç bataryalarında da mevcut.
Zaten öyle hepsi
Değilmiş işte, öyle olsa haberini yazmazlar. Satın almadan önce bu uygulama var mı kontrol edersin.
Zaten gazeteciler yanan elektrikli araç haberi yapmak için büyük bir iştah içindeyken, ve insanlar bu haberlerden dolayı elektrikli araçlara önyargılı yaklaşırken, sizin hiç ilgisi olmadığı halde bu haberin resminde duman çıkan bir araç kullanmanız çok üzücü. Kaldı ki siz teknolojiyi bilen, onu haber yapan, kurucusu Hakkı bey elektrikli araç kullanıcısı olan bir kurumsunuz. Bu click-bate yaklaşımı size hiç yakışmadı.
O zaman yazılım ile 100 de 80 de otomatik kendi kessin şarjı. 100 de 100 de isteyene opsiyonel olmalı
Bir çok elektrikli araçta bu ayar var zaten.
Huydayi kona elektrik.de bu özellik var. İsdediğin. Seviyede şarzı sonlandırıyor
Yazıdan , bu bulgunun kesin olduğuna dair bir izlenim edinmedim . Otolarda hızlı DC şarjda yüzde 20, yüzde 80 şarj aralığı , Yavaş AC şarjda 0-100 yüzde aralığı uygundur. Ben 2 yıldır skywell et5 de bu kuralı uyguluyorum. Şimdilik menzil azalması yaşamadım. Akülerin ömrünü bitiren 2 şey, aşırı soğuk ve aşırı sıcak. Bu arada kentlerde su birikintilerinden kaçınmanız lazım, nasıl yapacaksanız. Slalom yapan, hız yapan, optimum hızda gitme nedir bilmeyen, hatta biraz fizik bilimi bilmeyen birisi elektrikli den uzak dursun. LPG ve benzine devam edin. Ben elektrikli den çok memnunum. Nazar değmesin. 😀👍
Bu konunun tam olarak ve net olarak açığa çıkmaması yüzünden kullanıcılar nasıl hareket edeceklerini bilmiyor satıcıların bilgisizliğide elektrikli araç kullanımını ve satışlarını olumsuz etkiliyor