Türkiye, teknoloji alanında uzmanlaşmış profesyonelleri ve yenilikçi girişimleri ülkeye çekmek amacıyla iddialı bir adım atarak “Türkiye Tech Visa Programı”nı tanıttı. Program, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın katılımıyla duyuruldu.

İstanbul Havalimanı’nda gerçekleştirilen tanıtım toplantısında, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, programın detaylarını kamuoyu ile paylaştı. Türkiye Tech Visa, 3 yıl süreli özel çalışma izni, kapsamlı danışmanlık hizmetleri ve geniş bir destek paketi sunulacak.

Programın sunduğu avantajlar:

  • 3 yıl süreli özel çalışma izni: 
    • Katılımcılar, Türkiye’de yaşama ve çalışma süreçlerini hızlandıran 3 yıl süreli özel çalışma iznine sahip olacaklar.
  • Danışmanlık hizmetleri: 
    • Programa kabul edilen girişimcilerin Türkiye’de kuracakları şirketlere 6 ay boyunca hukuki, mali ve teknik konularda danışmanlık hizmeti verilecek.
  • Kamu teşvik ve destek programlarına erişim: 
    • Yurtdışından gelen girişimciler, kapsamlı kamu teşvik ve destek programlarından yararlanabilecekler.
  • Teknoloji ekosistemine entegrasyon: 
    • Program, katılımcıların Türkiye’nin hızla büyüyen teknoloji ekosistemine entegrasyonunu destekleyecek.

Türkiye Tech Visa Programı kapsamında teknoloji alanında yetkinliklere sahip profesyonellere ve yenilikçi girişimlere üç yıl süreli özel çalışma izni verilecek. Bu izin, katılımcıların Türkiye’de uzun vadeli planlar yapmalarını ve yerleşik bir hayat kurmalarını sağlayacak.

Program ayrıca katılımcıların Türkiye’de kuracakları şirketlere altı ay boyunca hukuki, mali ve teknik danışmanlık hizmeti verilmesini de sağlayacak. Bakan Kacır da Türkiye’nin teknoloji ekosisteminin her geçen gün büyüdüğünü ve bu programın, girişimcilerin bu ekosisteme hızlı bir şekilde entegre olmalarını sağlayacağını vurguladı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye Tech Visa Programı’nın ülkenin küresel bir teknoloji merkezi olması yolunda kritik bir adım olduğunu belirtti. Bakan Kacır, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Türkiye Tech Visa Programı, ülkemizin küresel bir teknoloji merkezi olması yolunda bir mihenk taşıdır. Program ile teknoloji alanında yetkinliklere sahip profesyoneller ve yenilikçi girişimlerin başarı yolculuklarını Türkiye’de daha güçlü ivmeyle sürdürmelerine imkân tanıyacak kapsamlı bir destek paketi sunuyoruz.

Türkiye olarak ‘Millî Teknoloji Hamlesi’ vizyonumuzdan hareketle, teknoloji girişimciliğindeki faaliyetlerimizi sürdürüyor, hedeflerimize adım adım yaklaşıyoruz. Son dönemde ulusal teknoloji girişimlerimizin sergilediği başarılı performans da ülkemizin sahip olduğu potansiyeli ispat etmekte. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında, ‘Türkiye Yüzyılı’nda; teknoloji girişimciliğinin gelişim hızını artırarak girişimcilik ekosisteminin daha da güçlenmesini amaçlıyoruz.

Bugün; ülkemizin yatırımcılar, girişimciler ve teknoloji liderleri için değer önerisini yükselten önemli bir adımı da atıyoruz. Girişimcilik Konseyi’nde aldığımız kararlar ve kurumlarımızın iş birliğiyle Türkiye Tech Visa Programı’nı hayata geçiriyoruz.

Program ile teknoloji alanında yetkinliklere sahip profesyoneller ve yenilikçi girişimlerin başarı yolculuklarını Türkiye’de daha güçlü ivmeyle sürdürmelerine imkân tanıyacak kapsamlı bir destek paketi sunuyoruz.

“Teknoloji ve İnovasyon Fonu, Bölgesel Kalkınma Fonu, Bölgesel Girişim Sermayesi Fon Çağrıları, Bilişim Vadisi Girişim Sermayesi Yatırım Fonu, Tech-InvesTR programı gibi fonların fonu ve eş finansman mekanizmalarıyla kamu kaynaklarının girişimcilerimiz için çarpan etkisi oluşturmasını sağlıyoruz. BiGG girişimlerimize yüzde 3 hisse karşılığında 900 bin lirayı yatırım olarak aktarıyoruz. TÜBİTAK BiGG’e dâhil olan girişimlerimiz 30 milyon Türk Lirası değerlemeyle girişimcilik yolculuğuna adım atıyor”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ise Türkiye Tech Visa Programı’nın, Türkiye’nin iş gücü kapasitesini artırmak için önemli bir fırsat sunduğunu ifade etti. Bakan Işıkhan, şunları söyledi:

“Program dâhilinde ülkemizde start-up girişimi kurmak isteyen yabancılara hızlandırılmış ve istisnai usule tabi çalışma izni süreçleri sunacak ve ilk başvuruda 3 yıla kadar çalışma izni düzenleyeceğiz. Bu sayede bürokratik süreci kısaltarak hızlı işleyen bu sektörün ihtiyacını karşılayan idari bir süreç işleteceğiz. Programlar ile bir yandan yeni yetenek ve girişimleri ülkemize kazandırırken diğer yandan onların bilgi ve deneyimlerinden istifade ederek yerli iş gücümüzün kapasitesini artıracağız”