Her ne kadar 3D yazıcı teknolojisi, özellikle fiyat olarak daha erişilebilir olduktan sonra birçok kullanıcı için keyifli bir hobi alanı olsa da, bazı art niyetli kişilerin elinde tehlikeli bir ‘silaha’ dönüşebiliyor. Son dönemde tüm dünyada artan 3D yazıcı ile silah üretme hobisi, Yeni Zelanda’da bir vatandaşın başını yaktı. İşte detaylar ve bilmeniz gerekenler…
3D yazıcı ile silah üreten adama hapis cezası!
Yeni Zelanda’da emsal niteliğindeki dava, 3D yazıcı teknolojisinin kötüye kullanımına karşı önemli bir uyarı niteliği taşıyor. Matthew Bryan McLaren’in geçtiğimiz günlerde karara bağlanan davası, gelişen teknolojinin karanlık yüzünü gözler önüne sererken, yasal otoritelerin bu konudaki kararlı tutumunu da ortaya koyuyor.
Oamaru Bölge Mahkemesi’nde görülen davada, sosyal etkileşimde zorluk yaşadığı belirtilen 31 yaşındaki McLaren’in savunması dikkat çekici detaylar içeriyor. Savunma avukatı Katherine Henry, müvekkilinin bu faaliyeti ‘kendi başına sessizce yapabileceği, maddi olarak karşılayabildiği bir hobi’ olarak gördüğünü belirtti. Ancak mahkeme, bu savunmayı yeterli bulmadı.
Polis sözcüsü James Collins’in mahkemede yaptığı açıklamalar, 3D yazıcıyla üretilen silahların toplum için oluşturduğu tehlikeye dikkat çekti. Collins, “Bu silahlar normal kanallardan değil, adeta yoktan var oluyorlar” diyerek, silahların üretiminin takip edilmesinin imkansıza yakın olduğunu söyledi.
Hakim Dominic Dravitzki, bu tür suçların toplumda yaygınlaşmasının yasal silah kontrolünü zorlaştıracağını belirterek, 26 aylık hapis cezasının yanı sıra McLaren’e 10 yıla kadar silah kullanma ve bulundurma yasağı getirdi. McLaren’in geçmişteki çete bağlantıları ve ağırlaştırılmış soygun suçundan mahkumiyeti de kararda etkili oldu.
Dava, 3D yazıcı teknolojisinin silah üretiminde kullanılmasına karşı Yeni Zelanda’da verilen ilk ceza olması bakımından emsal niteliği taşıyor. 2020’de çıkarılan yeni yasaya göre, bu suç 10 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılabiliyor.
Olay, McLaren’in evinde yapılan aramada bir adet çalışır durumda 3D yazıcıyla üretilmiş tabanca, 26 mermi, 178 adet 3D baskılı parça ve çeşitli silah üretim malzemeleri ele geçirilmesiyle ortaya çıktı. McLaren’in son iki yılda yaklaşık beş silah ürettiği belirlendi.
Siz bu kararla ilgili ne düşünüyorsunuz? Verilen cezayı yeterli buldunuz mu? Görüşlerinizi yorumlar kısmında paylaşmayı ihmal etmeyiniz.