SOCAR Türkiye Dijital Transformasyon ve Bilişim Teknolojileri Başkanı Akın Börekçi sorulara yanıt verdi.

“SOCAR Türkiye’nin stratejik hedeflerine ulaşmak için dijital dönüşümü en önemli yapı taşlarından biri olarak konumlandırıyoruz”

Dijital dönüşümü hangi amaç kapsamında gerçekleştiriyorsunuz? Dijitalleşme alanında gerçekleştirdiğiniz yenilikçi uygulamalar neler?

SOCAR Türkiye’de dijital dönüşüm kavramını sadece bir teknoloji dönüşümü ya da inovasyon yaklaşımı olarak ele almıyoruz. Ana hedefimiz, teknolojinin desteği ile iş süreçlerimizin dönüşümünü gerçekleştirerek sektörel kazanımlar ve verimlilik elde etmek. Stratejik hedeflerimize ulaşmak için dijital dönüşümü en önemli yapı taşlarından biri olarak konumlandırıyoruz. Şirketler için hayati önem arz eden verimlilik, süreç optimizasyonu ve sürdürülebilirlik alanında dijital dönüşüm uygulamaları ile önemli başarılar elde ediyor. Biz de bu başlıklarda daha iyiye ulaşmak adına en yeni uygulamaları hem geliştiriyor hem de kullanıyoruz. 

Süreçlerde ve organizasyonda entegrasyonu sağlamak amacıyla kurumsal uygulamalarımızın dijital dönüşümünü hedefleyen SAP S4/HANA dönüşüm projesi ‘Project Earth’ü hayata geçirdik. Bu proje ile hem kurumsal uygulamalarımızı yeniledik hem de çalışanlarımıza yeni araçlar sunarak işlerini kolaylaştırdık. 

Dijital dönüşüm yolculuğumuz boyunca süreç otomasyonu önceliklerimiz arasında yer aldı ve iş birimlerimizin ihtiyaçlarına göre dijital asistanlar geliştirdik. Organizasyonumuzdan gelen yüksek otomasyon talebini sadece dijital ekip yetkinliklerini kullanarak değil, çalışanlarımıza dijital yetkinlikler kazandırarak da çözmemiz bizim için kritik katma değere sahip. Bu bağlamda Citizen Developer programımızı 2021 yıl sonundan itibaren devreye aldık. Otomasyon yetkinliğini çalışanlarımıza kazandırmak üzere kurguladığımız Citizen Developer programı kapsamında kendi robotik süreç otomasyonunu geliştirme yetkinliği kazanmış çalışma arkadaşlarımız 140’tan fazla sürecin otomasyonunu gerçekleştirerek 14000 insan/saat üzerinde verimlilik yarattılar.

Dijitalleşme alanında yaptığınız önemli iş birlikteliklerinden bahsedebilir misiniz?

Stratejik hedeflere ulaşmak ve geleceğin iş modellerini kurgulamak için dijitalleşmeyi içselleştirmek ve gelişim fırsatlarından yararlanmak önem taşıyor. SOCAR Türkiye’nin öncelikli stratejik hedefleri arasında  dijitalleşme yer alıyor ve dijital dönüşüm artık bir kurum kültürü. Bunu yeni iş birlikleri ile daha da zenginleştirmek ve sektöre liderlik etmek istiyoruz. 

SOCAR Türkiye’nin dijital ekosistemi geliştirmek ve desteklemek için oluşturduğu açık inovasyon platformu Wennovation üzerinden başlattığı ve 23 ülkeden katılımın olduğu “Wennovation Start-up Challenge” kapsamında rafineri ve petrokimya endüstrisinin dijital dönüşümüne yönelik çözümler geliştiren, prototip seviyesini geçmiş, kullanıma hazır ürün ve servisi bulunan dünya çapındaki girişimcilerle iş birliğini hedefledik. Finale kalan 10 girişimden dördüne iş birliği imkânı sunduk. 

Bunların yanı sıra İzmir Aliağa yerleşkemizde Turkcell ile özel bir iş birliği gerçekleştirdik. İzmir Aliağa Yarımadası’nda sadece SOCAR Türkiye bilgi teknolojileri altyapısı için baz istasyonları kuruldu ve yüksek güvenlikli özel bir mobil iletişim ağı (Private LTE) oluşturuldu. SOCAR Türkiye’nin STAR Rafineri, Petkim ve SOCAR Depolama gibi önemli iştiraklerinin bulunduğu bölge, Türkiye’nin ilk “Özel Endüstri Bölgesi” unvanını taşımanın yanı sıra, enerji sektöründeki dijital dönüşüm için de bir model oldu. Bu altyapı sayesinde sahada birçok noktadan gerçek zamanlı veri akışı sağlayarak daha verimli ve güvenli operasyonlar sürdürüyoruz.

Yeni iş birliği fırsatları yakalamak ve girişimcilik ekosistemini genişletmek için hayata geçirdiğiniz projeler var mı?

Sürekli gelişim ve yeni dünyada öne çıkan hız kavramını iş süreçlerimize dijital dönüşüm ile entegre etmeye çalışıyoruz. Kurum içinde oluşturduğumuz yapının yanı sıra kurum dışından da yeni iş birliği fırsatları oluşturmak için yoğun çaba sarf ediyoruz. Geçtiğimiz yıllarda başlattığımız ve yurtiçinden olduğu kadar yurtdışından da yoğun ilgi gören Wennovation Challenge programına devam ediyoruz. Wennovation açık inovasyon platformu ile girişimcilik ekosistemini desteklemeyi amaçlıyoruz. Girişimcilerin yenilikçi fikirlerini bir sonraki aşamaya taşımayı ve onlara SOCAR Türkiye ile iş birliği yapma fırsatı sunmayı arzu ediyoruz.