Çinli elektrikli araç devi BYD, Brezilya’daki ilk fabrikasının inşaatı, çalışanların ‘kölelik’ koşullarında yaşadığı gerekçesiyle durduruldu. Brezilya’nın kuzeydoğusundaki Bahia eyaletinde bulunan tesiste 160’tan fazla işçi, kölelik koşullarında çalışmaktan kurtarıldı. BYD’nin, işçilerin maaşlarını ödemediği ve pasaportlarını ellerinden aldığı iddia edildi. İşte detaylar…

İşçilerin yaşam koşulları ‘insanlık dışı’ olarak tanımlandı

Brezilya Kamu Çalışma Savcılığı (MPT), işçilerin korkunç koşullarda çalıştırıldığını ve inşaat firması tarafından maaşlarının ödenmediğini açıkladı. İşçiler, Camaçari şehrindeki dört tesiste yaşamaya zorlanırken, bir tesiste işçilerin yataksız yataklarda uyumak zorunda kaldığı belirtildi. Ayrıca, her bir banyonun 31 kişi tarafından paylaşıldığı, bu durumun işçileri sabah çok erken saatlerde kalkmaya zorladığı ifade edildi.

brezilya-byd-fabrika-insaatini-kolelik-kosullari-nedeniyle-kapatti

Konuyla ilgili bir açıklama yapan BYD, inşaat firması Jinjiang Construction Brazil ile olan bağlarını kopardığını ve mağdur işçilerin otellere yerleştirildiğini duyurdu. Şirket, taşeron çalışanların yaşam ve çalışma koşullarını incelediklerini ve iyileştirme taleplerini birçok kez ilettiklerini belirtti. BYD’den yapılan açıklamada, “Brezilya yasalarına tam uyum sağlama taahhüdümüz devam ediyor” denildi.

Google, Apple ile yolları ayıracağına söz verdi ama bir şartı var!

Google, Apple ile yolları ayıracağına söz verdi ama bir şartı var!

Bir süredir yasal süreçlerle başı beladan çıkmayan Google, mahkemeye önemli bir talep iletti. İşte detaylar ve bilmeniz gerekenler...

Normal şartlarda, fabrikanın Mart 2025’te faaliyete geçmesi planlanıyordu ve bu tesis, BYD‘nin Asya dışındaki ilk elektrikli araç fabrikası olacaktı. Şirket, Brezilya’yı en büyük yurtdışı pazarı olarak görerek 2015 yılında Sao Paulo’da elektrikli otobüs şasisi üretimine başlamıştı. Geçtiğimiz yıl ise 3 milyar real (yaklaşık 484 milyon dolar) yatırım yaparak Brezilya’da elektrikli araç üretim tesisi kuracağını açıklamıştı.

Siz bu durum hakkında ne düşünüyorsunuz? Çinli üreticilerin yurtdışı operasyonları daha sıkı denetlenmeli mi? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşabilirsiniz!